Kâbe’nin örtüsü böyle işleniyor
Abone olHac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan yaklaşık 3 milyon hacı adayı, yaklaşan Arafat’ta vakfe gününün heyecanını ya...
Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan yaklaşık 3 milyon hacı adayı, yaklaşan Arafat’ta vakfe gününün heyecanını yaşamaya başlarken, Mekke’de de Kâbe’nin bayrama hazırlanması için tatlı bir telaş yaşanıyor.
Her yıl geleneksel olarak hacıların Arafat’a çıktığı gün değiştirilen Kâbe örtüsü, yaklaşık 200 kişilik ekip ile ilmek ilmek dokunuyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık 3 milyon hacı adayının Arafat’a çıktığı gün değişecek olan Kâbe örtüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 300 gün süren hummalı bir çalışmanın ardından hazırlandı. Mekke’de bulunan ve sadece Kâbe örtüsünün işlendiği fabrikada yaklaşık 200 kişi görev yapıyor.
670 KİLO SAF İPEK, 120 KİLO SAF ALTIN VE GÜMÜŞ
Yaklaşık 670 kilogram saf ipek, 120 kilogram saf altın ve gümüşün işlendiği kumaşlarla birlikte toplam ağırlığı 2 tona ulaşan Kâbe’nin örtüsü ile ilgili bilgi veren Kâbe Örtüsü İşleme Fabrikası’nın Genel Müdürü Muhammed Bin, Abdullah Bin Ali Bacude, saf ipekten işlenen Kâbe örtüsünün 14 metre uzunluğunda, 101 santim eninde 47 top kumaş kullanılarak üretildiğini belirtti.
Toplam 16 parçadan oluşan Kâbe örtüsünün yaklaşık 20 milyon Riyale mal olduğu belirtilirken, fabrikada çalışanların iğne kullanma maharetinin yanında Kâbe’ye olan sevgilerinin de ön planda tutulduğunu belirtti.
ABDESTSİZ İLMEK YOK
Hummalı bir çalışma ile tezgahlarda Kâbe örtüsünü işleyen çalışanlar ise yaptıkları işten dolayı mutlu oluklarını belirttiler. Üzerinde çeşitli ayetlerin yanı sıra "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah", "Allah Celle Celalühü", "Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim", "Ya Hannan, ya Mennan" ibarelerinin yer aldığı örtü büyük bir titizlikle dokunurken, çalışanlar ulvi bir görevi yaptığı için abdestsiz ilmek atmamaya özen gösteriyor. Kâbe örtüsünün ise gül suyu ile yıkandıktan sonra değiştirildiği belirtildi.
(İHA)