K. Irakta petrol aramazsak

Abone ol

Kuzey Irak petrol şirketleriyle kaynıyor. Türk şirketleri nerede? Bu sahada olmamamız neler kaybettirecek?

Uluslararası Petrol ve Doğal Gaz Konferansı çerçevesinde ''Irak Petrol Rezervlerinin Gelecekteki Gelişimi ve Bölgedeki Arz ve Talep Üzerindeki Potansiyel Etkileri'' konulu bir çalıştay düzenlendi.

Türk firmalarının ise Irak'ta güçlü olamadığını kaydeden TPAO'nun bağlı kuruluşu Turkish Petroleum International Co. Ltd'nin (TPIC) Başkan Yardımcısı Yakup Özçelik, Özçelik, gerek petrol olsun, gerekse diğer alanlarda söz sahibi olabilmek için bir politika geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bugün Kuzey Irak'ta 10'a yakın petrol şirketinin çeşitli anlaşmalar yaptığını, Türkiye'nin de bu kaynakların kullanımında avantajlarını kullanması gerektiğini ifade eden Özçelik, ''Biz bunu yapmazsak bu kaynaklar başka güçlerin eline geçecek, o zaman terör dahil birçok probleme kaynak yaratmış olacağız'' diye konuştu.

Türkiye'nin elindeki avantajlarını karşı taraftan bir karşılık almadan kullandırmaması gerektiğini kaydeden Özçelik, şöyle konuştu: ''Buna boru hatları da dahildir. TPIC olsun, TPAO olsun milli petrol şirketlerimiz ve özel Türk şirketleri, Irak'ın geneli ve Kuzey Irak'ta petrol sahası almadan, başkalarının ürettiği petrolün markete ulaşmasına yardımcı olursak, sadece ve sadece elimizdeki avantajı kaybetmiş oluruz. Çünkü petrolü üreten o şirketler, varil başına 15-20 dolara yakın kar ederken, biz servis yarak çok ciddi fiyatlar alacağız. Yani kabaca söylemek gerekirse işin hamaliyesini biz yapacağız, parasını onlar kazanacak.''

Günün Önemli Haberleri