John Kerry IŞİD ilerleyişinin sürdüğü Irak'ta
Abone olIrak'ta IŞİD'in ilerleyişi sürerken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başkent Bağdat'a geldi. Kerry, haftasonu yaptığı açıklamada IŞİD'in sadece Irak değil bütün bir bölge için tehdit olduğunu söylemişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti)
militanlarının ilerleyişinin sürdüğü Irak'a geldi.
Kerry Pazar günü Mısır'da yaptığı açıklamada, IŞİD'in 'şiddet ve baskı ideolojisinin sadece Irak değil tüm bir bölge için tehdit olduğunu' söylemişti.
Pazar günü IŞİD militanlarının öncülüğündeki isyancılar Irak'ın Suriye ve Ürdün sınırlarını ele geçirdi.
Telafer'de stratejik önemi büyük olan havaalanı da IŞİD'in denetimine geçti.
Suriye sınırındaki Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'a uzanan ana
yolun bulunduğu kent iki hafta önce isyancıların eline
geçmişti.
Kerry Kahire'de Irak liderlerine ülkede yaşayan herkesin ihtiyaçlarına cevap veren bir hükümetin kurulması çağrısı yaptı.
BBC'den Kim Ghattas, Kerry'nin IŞİD'in bütün bölge için tehdit olduğu yönündeki açıklamasının 'Körfez ülkelerine ve hatta belki de Türkiye'ye bir mesaj olduğunu' belirtiyor.
Ghattas birçok Sünni ülkenin İran, Irak ve de Suriye'nin etkisini geriletmek amacıyla IŞİD gibi grupları kullanışlı bir araç olarak gördüğünü belirtiyor.
Yetkililer, Pazar günü yaptıkları açıklamada, militanların Anbar Eyaleti'nin önemli bölgelerini ele geçirdiğini söylemişlerdi.
Musul'un işgali ilerlemeyi kolaylaştırdı
Örgüt, Haziran ayı başlarında Musul'u hakimiyeti altına aldı. Musul işgali, kentin batı ve kuzeyine doğru ilerlemelerini ve önemli zaferler kazanmalarını kolaylaştırdı.
IŞİD, bir süredir Irak'ın çeşitli bölgelerini işgal ederek ilerliyor.
Militanlar, Anbar vilayetine bağlı, Kaim ve Rutba'nın da içinde yer aldığı dört kasabanın kontrolünü, geçtiğimiz iki gün içinde ele geçirdi.
Bunun üzerine devlet güvenlik güçleri geri çekildi.
Ardından Suriye sınırındaki El Velid ve Ürdün sınırındaki Turaibil sınır noktalarının hakimiyeti de örgüte geçti.
Uzmanlar, son gelişmeler sonucu IŞİD'in farklı savaş noktalarına silah götürebileceği yorumunu yapıyor.
'Bağdat için tehlike çanları'
BBC Orta Doğu muhabiri Jim Muir, son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:
"Bağdat'ın kuzey ve kuzeydoğusundaki 70 kilometrelik alandaki küçük çatışmaların ve kısa bir aranın ardından Sünni militanlar yine harekete geçmiş görünüyor. Örgütün, ağırlıklı olarak Sünni nüfusun yaşadığı Anbar vilayetine göz diktiği anlaşılıyor. Bağdat'ın batısında kalan bu vilayette, aşiretlerin çok güçlü olduğu biliniyor."
"Suriye ve Ürdün sınırlarının örgütün eline geçmesi, Irak hükümetinin batı sınırındaki tüm hakimiyetini kaybettiğini gösteriyor. Anbar Eyaleti'ndeki bir aşiret ağası, vilayetin yüzde doksanının IŞİD militanlarının kontrolünde olduğunu söyledi."
"IŞİD krizi başlamadan önce de, Bağdat'ın 30 kilometre ilerisindeki Felluce kenti ve Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'nin neredeyse yarısı, Ocak ayından bu yana IŞİD militanlarının elindeydi. Pek çok bölgede güvenlik güçlerinin ve polisin, örgütün sağladığı güvenli koridorları kullanarak çatışma alanlarını terk ettiği belirtiliyor. Telafer'deki stratejik öneme sahip havaalanının da IŞİD kontrolüne geçtiği doğrulanırsa, Bağdat hükümeti için tehlike çanları çalabilir. Çünkü örgüt havaalanını, Bağdat'ı ele geçirmek için kullanabilir."