Jeolojide 120 milyon yıllık düzeltme

Abone ol

Bilimadamları Jeolojide 120 milyon yıllık bir hatayı düzeltme ortaya koydu.

ABD’nin doğu kıyısında kuzey-güney hattında uzanan Appalaş Dağları’nın deniz tabanından Meksika’ya ulaştığının keşfedilmesiyle, bilim insanları Dünya’nın jeolojik tarihinin güncellenmesini tartışıyor.

DEV KITA GONDWANA
Bilim insanları, 420 milyon yıl önce Dünya’da iki dev kıta olduğun ve bu iki kara parçasının Rheic adlı bir okyanusla birbirinden ayrıldığını varsayıyor. Güneyde bulunan Gondwana kıtası, bugünkü Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Avustralya ve Antartika’yı kapsıyordu. Kuzeydeki Larusya kıtası ise, bugünkü Kuzey Amerika, Grönland, Avrupa ve Asya’yı içeriyordu.

KUZEY AMERİKA VE MEKSİKA ÇARPIŞTI
Genel olarak kabul gören görüşe göre, Meksika’daki Acatlan bölgesi Gondwana dev kıtasının bir parçasıydı, ancak bu bölüm dev kıtadan 500 milyon yıl önce koptu.


Kopan Acatlan, kuzeye doğru kayarak o zaman geniş bir okyanus olan Iapetus’un önünü tıkadı. Acatlan kara parçası nihayetinde Kuzey Amerika ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle dev bir kara kütlesi olan Kuzey Amerika bir büzüşme meydana geldi, Appalaş Dağları’nın bu şekilde oluştuğu tahmin ediliyordu.

120 MİLYON YIL GEÇ
Buna karşılık yeni bulgular, Acatlan bölgesindeki kayaların varsayıldığı gibi Iapetus Okyanusu’nda değil, daha yeni olan Rheic Okyanusu’nda oluşmaya başladığını gösteriyor. Appalaş Dağları’nın 120 milyon yıl geç oluştuğu ortaya çıkıyor. Yeni senaryoya göre, Acatlan bölgesi Gondwana kıtasının bir parçasıydı. Kuzey Amerika’yla çarpışınca Rheic Okyanusu kapandı, Appalaşlar yükseldi ve dev kıta Pangea ortaya çıktı.

Kaynak: Araştırma Geology dergisinde yayımlanmıştır.


Günün Önemli Haberleri