Japonya'da nükleer santral alarmı
Abone olJaponya'da 8,9 büyüklüğünde depremin yol açtığı tsunami muazzam yıkıma yol açarken, bir nükleer santralde patlama meydana geldi.
Cuma günü meydana gelen şiddetli deprem ardından, Japonya'daki
bir nükleer elektrik santralinde dev bir patlama oldu.
Başkent Tokyo'ya 250 km uzaklıkta bulunan Fukuşima nükleer elektrik santralinden gelen patlama sesinin ardından dumanlar yükseldi.
Santralin bir kesimindeki çatının çöktüğü belirtilirken, olası nükleer sızıntıya karşı koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılıyor.
Japonya açıklarında dün meydana gelen şiddetli depremin ardından, kuzeydoğu kıyılarını tsunaminin vurmasından sonra nükleer reaktörde hasar meydana gelmişti.
Fukuşima'da bulunan nükleer santralin 1 numaralı reaktöründe
soğutma sorunu bulunduğu ve yedek jeneratörlerde de sıkıntı
çekildiği söyleniyor.
Fukişima nükleer tesisinin 2 numaralı reaktöründe de benzer durum geliştiği yönünde açıklamalar olduğu ve bölgede acil durum ilan edildiği kaydedildi.
Nükleer ve Endüstri Güvenliği Ajansı, Fukişima Nükleer Santralinin 1 numaralı reaktörünün kontrol odasındaki radyasyon düzeyinin olağan değerlerin neredeyse bin katına yükseldiğini kaydetti.
Ancak nükleer sızıntı ihtimalinin küçük olduğu açıklandı.
Birinci reaktörün çevresinde önce 10 kilometre yarı çapında bir güvenlik alanı yaratıldı.
Daha sonra yetkililer, Fukuşima santrallerinin etrafındaki tahliye alanının yarıçapının 20 kilometreye çıkarılmasına karar verdi.
Bu dairenin içinde yaşayan binlerce kişi tahliye ediliyor.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, ''Halkın güvenliğini sağlamak için yetkililerin bütün önlemleri aldığını'' kaydetti.
Bölgeye gitmeye çalışan BBC muhabiri Nick Ravenscroft, polisin kendisini 1 nolu reaktöre 60 km mesafede durdurduğunu bildiriyor.
Ölü sayısının artması bekleniyor
Deprem ve neden olduğu tsunami binden fazla kişinin hayatına mal oldu, yüzlerce kişi de kayıp.
Nihai ölü sayısının bu rakamdan oldukça yüksek olacağı tahmin ediliyor.
Yetkililer, tsunaminin verdiği zararı değerlendirmenin çok zor olduğunu söylüyor.
Yüz yolcu taşıdığı düşünülen bir geminin dalgalara kapıldığı biliniyor, ancak geminin konumu tespit edilemiyor.
Sendai şehri ve çevresindeki kırsal araziler su altında, sarsıntılardan sonra başlayan yangın da geniş bir alana yayılmış durumda.
Kurtarma çalışmalarının Japonya ordusu öncülüğünde yapılıtorç
Bu çalışmalara 20 bin asker, 190 uçak ve 25 gemi katılıyor.
Japonya hükümeti, ülkedeki Amerikan birliklerine de kurtarma çalışmalarına yardım etmeleri çağrısı yaptı.
Depremin merkezi Tokyo'ya 400 km uzaklıkta
Deprem yerel saatle 14:46'da (Türkiye saatiyle 07:46) meydana geldi.
Bu depremin Japonya'da şimdiye kadar yaşanan en büyük sarsıntı olduğu belirtiliyor.
Televizyonların canlı yayınlarına katılan bazı depremzedeler, depremin 3-4 dakika sürdüğünü anlattılar.
Amerikan jeoloji yetkilileri depremin merkezinin Tokyo'dan 400 km. uzaklıkta ve denizin yaklaşık 32 km derinliğinde olduğunu açıkladı.
Depremin ardından büyük artçı sarsıntılar yaşanıyor. Metro ulaşımı durdu, milyonlarca ev elektriksiz kaldı.
Televizyon görüntüleri Onahama City'de büyük dalgaların kıyıyı vurmasını gösterdi. Miyagi ve Fukushima bölgelerini vuran ilk tsunami, kıyı boyunca çok sayıda yerleşim alanını tahrip etti.
Sendai City'de çok büyük bir dalganın karanın içlerindeki tarım arazilerine doğru ilerlerken önündeki herşeyi birlikte sürüklediği görüldü.
Japon NHK televizyonundan yayınlanan görüntülerde, denizden gelen dalgalarla birlikte gemilerin, otomobillerin, kamyonların, elektrik direklerinin, yoğun çamur tabakasıyla birlikte kıyıdan içlere doğru topluca sürüklenmesi izlendi.
Deprem ardından bölge ülkelerinde tsunami uyarıları yayımlanıyor. Uyarı kapsamında Japonya, Filipinler, Hawaii, Rusya'nın Büyük Okyanus kıyıları, Endonezya ve Tayvan bulunuyor.
Halkın en kısa zamanda ve hızla yüksek bölgelere gitmesi istendi.
Canlı televizyon görüntülerinde depremin birçok binada yangına yol açtığı izlendi. Tokyo yakınlarındaki Ichihara yöresinde bir petrol rafinerisinde de kontrol altına alınamayan büyük bir yangın sürüyor.
Japonya'nın şehirler arası hızlı tren seferleri durduruldu. Tokyo yakınlarındaki Narita havaalanıyla, Sendai havaalanı ulaşıma kapatıldı. Bazı nükleer santrallerdeki faaliyet de, otomatik olarak kapatıldı.
Fransız Haber Ajansı, ABD tsunami gözlem merkezinin, Büyük Okyanus kıyılarının hemen hemen tamamını, Avustralya ile Güney Amerika'yı uyarı kapsamına aldığını bildirdi.
Japonya yetkilieri halka sükunet içinde olunması, asla otomobillere binilmemesi, önümüzdeki saatlerde güvenlik için yetkililerce yapılan uyarılara kesinlikle uyulması çağrısında bulunuyor.
Başbakan Naoto Kan, ülkede herhangi bir radyasyon sızıntısı olmadığını duyurdu. Japonya Başbakanı, deprem fekaletzedelerine derin üzüntülerini dile getirdi ve çeşitli âcil yardım merkezleri oluşturulduğunu bildirdi.