Japonya hala sallanıyor

Abone ol

11 Mart'taki 9 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya, sallanmaya devam ediyor.


ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, 11 Mart'taki şiddetli depremin harap ettiği doğu kıyısı açıklarında, Honşu yakınlarında meydana gelen depremin büyüklüğünün 6.5 olduğunu duyurdu.

Depremde can ya da mal kaybı olduğuna ilişkin bir haber bulunmazken Japon Meteoroloji Ajansı ufak çaplı tsunami alarmı yayımladı.

Ajans, Miyagi bölgesini yarım metre yüksekliğinde dalgaların vurabileceğini belirtti.

Felakette son durum

Deprem ve ardından gelen tsunami Japonya'da binlerce can aldı. Nükleer felaket ise hala halk sağlığını tehdit ediyor.

Fukuşima nükleer santralinin 5 ve 6 numaralı reaktörlerine 30 metre mesafede denizden alınan örneklerde iyot seviyesinin normların 1150 kat fazla olduğu saptandı.

Ajans açıklamasında, şimdiye kadar testlerin santralin güneyinde depremden en fazla zarar gören 1 ve 4 numaralı reaktörlerin çıkışında yapıldığı, burada dün itibarıyla iyot seviyesinin 131 olduğu, bunun da normalin yaklaşık 2 bin kat fazlası anlamına geldiği belirtildi.

Bu arada, Japon hükümeti, Fukuşima'daki nükleer santralden çıkan sudaki radyoaktivitenin normalin 10 milyon katı olduğunu açıklayan Tepco şirketinin bu yanlışının "Kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Sözcü Yukio Edano, santralde çalışan insanların yorgunluğunun bu yanlışı açıklamaya yardımcı olabileceğini ama yine de radyoaktiviteyi ölçmenin güvenliği sağlamakta esas olduğunu ve bu yüzden de bu tür yanlışlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Radyoaktivite Çin'e gidiyor

Bu arada, Fukişima nükleer reaktöründen havaya karışan radyoaktif maddeler, Çin'in kuzeydoğusundaki Heylongciang eyaletine ulaştı.

Çin Milli Nükleer Enerji Koordinasyon Komitesi, yapılan testler sonucunda bölgede "son derece küçük" oranlarda radyoaktif iyot-131 tespit edildiğini açıkladı.

Çin'de geçenlerde Japonya'dan gelebilecek bir radyasyon tehlikesi nedeniyle söylentiler yayılmış ve "halk radyasyondan korunmak için" tuz stoklarına akın etmişti.

Çin'in 2020 yılına kadar 66 nükleer santrale sahip olması ve bunların da 66 milyon kilovat elektrik üretmesi bekleniyor.

Günün Önemli Haberleri