Japonya ekonomik durgunluktan çıktı
Abone olJaponya 2014'ün son çeyreğinde ekonomik durgunluktan çıktı ama dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki büyüme beklenenden düşük düzeyde oldu. Başbakan Abe'nin bu yıl için planlanan satış vergisini ertelemesine rağmen, tüketiciler temkinli davranıyor.
Japonya 2014'ün son çeyreğinde ekonomik durgunluktan çıktı ama
dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki büyüme beklenenden düşük
düzeyde oldu.
Geçen yılın son üç ayında Japon ekonomisindeki büyümenin yıllık bazda % 3,7 oranında olması öngörülmüşken, büyüme % 2,2 oranında gerçekleşti.
2014'ün ikinci ve üçüncü çeyreklerinde Japon ekonomisi küçülme kaydetmişti.
Japonya, harcamaları frenleyen satış vergisinin etkilerini aşmaya çalışıyor.
Ülke ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde bir önceki üç aya
kıyasla % 0,6 oranında büyüdü ama bu oran, % 0,9'luk büyüme
beklentisinin gerisinde kaldı.
Başbakan Şinzo Abe'nin bu yılın Ekim ayı için getirilmesi planlanan satış vergisini ertelemesine rağmen, tüketiciler temkinli hareket ediyor.
Japon ekonomisinin yüzde 60 kadarını oluşturan özel tüketim, 2014'ün son çeyreğinde % 0,3 oranında arttı. Ekonomi uzmanları artışın % 0,7 olmasını bekliyordu.
Aynı dönemde ülke ihracatı % 2,7 oranında artış kaydederken, ithalat da % 1,3 arttı.
BBC Tokyo muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, Japon ekonomisine büyük miktarlarda para aktarıldığını, bunun sonucunda emlak fiyatlarının ve hisse senetlerinin değer kazandığını; yenin ise değer kaybettiğini belitiryor.
Bunun sonucunda varlıklı Japonların daha da zenginleştiğini, büyük ihracatçıların da daha fazla varlık kazandığını kaydeden BBC muhabiri, ancak bu zenginleşmenin ülkenin geri kalan kesimlerine erişmediğini, ücretlerin değişmemesi ve fiyatların yükselmesi nedeniyle geçen yıl çoğu Japonun, kendisini daha yoksul hissettiğini belirtiyor.
Ülke ekonomisi açısından umut veren bir noktaysa, işsizliğin % 3,5'e düşmüş olması.