Japonya doğal gaz üretiminde bir ilke imza attı
Abone olDonmuş haldeki metan hidrat rezervlerini doğal gaza dönüştürme yarışında ABD, Çin ve Kanada'dan önce Japonya'nın mühendisleri başarılı oldu.
Japon mühendisler, denizde donmuş halde bulunan metan hidrattan doğal gaz elde etmeyi başararak dünyada bir ilke imza attıklarını söylüyorlar.
Metan hidrat, metan ve su moleküllerinin donmuş haline verilen isim.
Japonya sahillerinden yaklaşık 50 km uzakta bulunan doğal gaz rezervi, şu an bütün enerji ihtiyacını dışarıdan satın alan Japonya için alternatif bir kaynak oluşturabilir.
Son yıllarda Japonya'nın yanısıra ABD, Kanada ve Çin de metan hidratı doğal gaza dönüştürme yollarının arayışı içindeydi.
Gözlemciler denizdeki metan yataklarının dev bir potansiyel enerji kaynağı olarak görüldüğünü; ama öte yandan çevreye olası olumsuz etkilerinden dolayı endişelerin de dile getirildiğini söylüyor.
Japonya'nın devlete bağlı petrol ve doğal gaz şirketi JOGMEC'e bağlı mühendisler, basınç azaltma yöntemiyle metan hidratı, metan gazına dönüştürmeyi başardı.
Ancak bu yöntemin endüstriyel anlamda hayata geçmesi için biraz daha zaman gerekiyor.
Tokyo'da hükümet yetkilileri, önümüzdeki beş yıl içerisinde metan hidrattan gaz üretimini pratiğe dönüşterecek teknolojileri yerli yerine oturmayı planladıklarını söylediler.
Japon hükümetinin yaptırdığı bir araştırmaya göre ülke sahilleri açıklarında toplam 1,1 trilyon metreküp metan hidrat bulunduğu düşünülüyor.
Bu, bir başka deyişle Japonya'nın 10 yıllık doğal gaz tüketimine denk düşüyor.
Bundan iki yıl önce deprem ve tsunami felaketlerinden hasar gören Fukuşima santralindeki kazanın ertesinde nükleer enerji üretiminin sekteye uğradığı Japonya'da, alternatif enerji kaynaklarına ulaşmak büyük önem taşıyor.
Japonya'da başarıyla sonuçlanan araştırma, kutuplardaki metan hidrat yataklarının ileride kullanımı açısından da uluslararası planda dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.