Japonya 30 yıl aradan sonra ticaret açığı verdi
Abone olDeprem ve tsunami felaketlerinin yıkıcı etkisi, artan enerji maliyeti ve yendeki yükseliş nedeniyle Japonya'da uzun bir aradan sonra ilk kez ithalat-ihracat dengesi değişti.
Japonya, otuz yıl aradan sonra ilk defa ticaret açığı verdi.
Araba ve elektronik eşya başta gelmek üzere ihraç ürünleri ekonomisinde kilit önem taşıyan Japonya'nın dış ticaret açığında, geçen yıl 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi, yendeki aşırı değerlenme ve enerji faturalarındaki artış etkili oldu.
Japonya Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin dış ticaret açığı 2011 yılında 2. 49 trilyon yene (32 milyar dolar) ulaştı.
Ülkenin ithalatı geçen yıl yüzde 12 artarken, ihracatı yüzde 2,7 azalarak, 65,55 trilyon yene (843 milyar dolara) geriledi.
İhracatın gerilemesinde deprem ve tsunami felaketinden olumsuz
etkilenen, elektronik ve otomobil üretimi, tedarik zinciri ve
denizaşırı bölgelere otomobil teslimatlarındaki düşüş etkili
oldu.
Bunun yanısıra Avrupa ve ABD ekonomilerindeki belirsizlik nedeniyle küresel yatırımcıların yene yönelmesi, Japon para biriminin değer kazanmasına ve ihracat ürünlerinin dış pazarlarda maliyetinin artımasına yol açtı.
Ayrıca, Fukuşima nükleer santralindeki tsunami kazası nedeniyle çok sayıda nükleer tesisini kapatmak zorunda kalan Japonya bu dönemde dışarıdan sağladığı enerji kaynağını kayda değer miktarda artırmak zorunda kaldı.
Japonya'nın dış ticaret açığı Aralık ayında 205,1 trilyon yen (5,6 milyar dolar) olarak kaydedildi.
Söz konusu dönemde ülkenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 geriledi, ithalatı da yüzde 8,1 artış gösterdi.