Japonlar Özalı unutmadı

Abone ol

Japonya Hükümeti, Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a şükran plaketi sundu

Japonya Hükümeti, 1985 yılındaki İran-Irak savaşı sırasında, Tahran'da mahsur kalan Japon vatandaşlarını kurtarmak için Türk Hava Yolları'nın (THY) bir uçakla düzenlediği kurtarma operasyonu nedeniyle, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal adına oğlu Efe Özal'a bir şükran plaketi sundu.

Ceylan Otel'de düzenlenen törene, Japonya Büyükelçisi Tomoyuki Abe, Efe Özal, Dönemin THY Genel Müdürü Yılmaz Oral ve kurtarma operasyonu yapan uçağın uçuş ekibi ile davetliler katıldı. Türk ve Japon milli marşlarının çalınması ile başlayan törende konuşan Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Hiranao Matsutani, "Çare bulamayan Tahran'daki Japon vatandaşları çok gergin ve sıkıntılı zamanlar geçirmiştir. Tam o sırada Türkiye'den gelen Türk Hava Yollarına ait özel uçak, Tahran'da mahsur kalan Japon vatandaşlarını kurtararak İstanbul'a getirmiştir. Bu kurtarma operasyonu dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı merhum Turgut Özal'ın cesur kararı üzerine THY mensupları tarafından organize edilip gerçekleştirilmiştir. Bu özel kurtarma operasyonu sayesinde 200'den fazla Japon vatandaşı İstanbul'da rahat bir nefes almış ve Japonya'ya dönme imkanına kavuşmuştur. 21 sene geçmesine rağmen biz Japonlar hala Türkiye'ye karşı derin ve içten şükran hisleri ile bu kurtarma operasyonunu anımsamaktayız" dedi.

Büyükelçi Tomoyuki Abe ise, o dönemde yaşanan süreci anlatarak, savaş döneminde Türk yetkililerden uçak gönderilmesi ricasında bulunduklarını, merhum Özal'ın da dünyada eşine az rastlanan bir karar vererek olumlu talimat verdiğini söyledi. Bu kararın bir efsane olduğunu kaydeden Abe, "Mahsur kalan 215 Japon yolcu Tahran'dan bu operasyonla kurtarıldı. Bu cesaret örneğini Japonlar'ın unutması mümkün değildi ve bu duyguları Japon Başbakanı da çeşitli vesilelerle dile getirdi" diye konuştu. Yılmaz Oral ise konuşmasında, o dönemde hiç bir havayolu şirketinin İran'a uçmak istemediğini belirterek, Özal'ın kendisini arayarak gereken herşeyin yapılmasını istediğini kaydetti. Zor bir karar aldıklarını ve önemli bir riskin altına girdiklerini anlatan Oral, başarılı bir uçuş sonrası japon vatandaşların kurtarıldığını anlattı.
Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi tarafından verilen şükran mektubunu Büyükelçi Abe, Efe Özal'a verdi. Bu mektubu annesinin alacağını ancak rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadığı dile getiren Efe Özal, annesi Semra Özal'ın gönderdiği mesajı okudu.

Törende Japon vatandaşlarını İran'dan alarak ülkelerine ulaştıran uçağın personeli Orhan Suyolcu, Ali Özdemir, Ayşe Özalp, Nazan Akünler, Manolya Saka, Sevil Atıcı, Deniz Cansız, Nuray Şalcı, Emine Köprülü, Müge Çelebi ve Yılmaz Oral'a "Japon Nişanı" ödülü verildi.

Günün Önemli Haberleri