Japon tarımında radyasyon tehdidi
Abone olFukuşima Santrali'nde yaşanan kazadan sonra oluşan nükleer kirliliğin, ülkenin birçok yerinde tarım için güvenli seviyenin üzerinde olduğu saptandı.
Japonya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, kuzeydoğu Japonya'daki radyoaktif kirlilik, tarım yapılması için güvenli kabul edilen sınırı aşıyor.
Sezyum 137 onlarca yıl doğada kalabilen bir radyoaktif element
Araştırma, geçen Mart ayında Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan kazadan sonra yapılan ilk kapsamlı nükleer kirlilik tahmini olma özelliği taşıyor.
Uzmanlar, gıda üretiminin büyük olasılıkla etkileneceğini söylüyor.
Ulusal Bilim Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan çalışmaya göre, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kazadan sonra radyoaktif izotoplar ülkeye yayıldı.
Tarım arazilerinin kirlenmiş olabileceği kaygısı nedeniyle, uzmanlar Japonya'da üretilen, sebze, meyve ve etin güvenli olup olmadığını araştırdı.
Kazanın ardından tarım ürünleri üzerinde yapılan ilk çalışmada, radyasyonun güvenli kabul edilen seviyenin çok altında olduğu sonucuna varıldı.
Ancak, uluslararası bir araştırma ekibi, radyasyon seviyelerine ikinci kez bakılması gerektiğine karar verdi.
ABD'denin Maryland Eyaleti'ndeki Uzay Araştırmaları Birliği'nden Teppei Yasunari ve çalışma arkadaşları, Japonya'nın 47 bölgesinin 46'sındaki toprakta, sezyum-137 elementini ölçtü.
Sezyum 137 tehlikesi
Uzmanlar daha sonra bu sonuçları, kazadan sonraki hava durumuna dayalı simülasyonlarla birleştirdi.
Sezyum 137, doğada onlarca yıl kalabiliyor.
Bu yüzden, Fukuşima'daki soğutma sistemlerinin çalışmaması nedeniyle yaşanan erime dolayısıyla yayılan diğer radyoaktif maddelerden daha çok kaygı yaratıyor.
Uzmanlar, Fukuşima yakınlarındaki sezyum 137 miktarının, güvenli kabul edilen seviyenin sekiz kat üstünde olduğunu açıkladı.
Komşu bölgelerdeyse, güvenli seviyenin çok az altında olduğu tespit edildi.
Dergide yayımlanan bir başka araştırmada da Fukuşima ve komşu bölgelerindeki sezyum 137 miktarının yüksek olduğu saptandı.