James Bond'a Kapalıçarşı için teşekkürler
Abone olDünyanın en büyük ve en eski alışveriş mekanlarından biri olan Kapalıçarşı'da, 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı restore edilecek.
"Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması" kapsamında 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle restore edilecek
Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş mekanlarından biri olan Kapalıçarşı'da, "Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması" kapsamında 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle restore edilecek.
AA'nın haberine göre bu yıl içinde başlaması planlanan restorasyon çalışmaları kapsamında, ilk olarak James Bond serisinin "Skyfall" filmi çekimleri sırasında gündeme gelen, tarihi gözetleme kulelerinin de bulunduğu çarşının çatısı yenilenecek. Böylece merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri de kurulacak.
Etap etap yapılacak
Restorasyon çalışmaları, esnafı ve ziyaretçileri olumsuz etkilememesi için etap etap yapılacak. 40 bin metrekarelik Kapalıçarşı'nın ana yapısının röleve ve restitüsyon çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. Tamamlanan projeler onaylanmak üzere Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Projelerin bir kısmı onaylandı, bir kısmının onay işlemleri ise devam ediyor.
Önemli bir kısmı özel mülkiyete ait olan Kapalıçarşı'da yapılacak restorasyonun maliyeti çarşıdaki esnafın hissesi oranında katılım sağlanarak karşılanacak. Bu konuları da içeren yönetim planı çalışması da devam ediyor.
'Daha modern olacak'
Kapalıçarşı esnafı da restorasyon için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini belirterek, bu konuda ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Esnaf, bunun zamanının ve yapılış şeklinin önemli olduğunu aktararak, çalışmalar sırasında mağdur edilmemeleri ve dükkanların kapalı kalmaması gerektiğini vurguladı.
Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bektaş, Kapalıçarşı'nın altyapı sorunları olduğunu dile getirerek, özellikle çatıların restorasyonuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kapalıçarşı'yı insanlara güzel bir şekilde bırakmak istediklerini ifade eden Bektaş, "Kapalıçarşı'da 1980'de yapılan çalışmalardan sonra herhangi bir çalışma yapılmamış. Yağmur ve güneşten çarşının dokusu zarar gördü. Bunun için de Fatih Belediyesi ile röleve çalışması yapılıyor. Restorasyonun yapılabilmesi için önce röleve çalışması yapılması gerekiyor. Çarşıda 65 sokak ve 129 adanın röleve çalışmasının yüzde 75'i bitti" diye konuştu.
Bektaş, çarşıda alt yapı yetersizliğinin yanı sıra ısıtma ve otopark problemi olduğunu aktararak, "Çarşıda turistler daha fazla kalırsa daha çok alışveriş yapıp ekonomiye katkı sağlayacak. Kapalıçarşı yenilenip çok daha modern bir hale gelecek. Çarşı daha güzel görünümlü ve yağmurlar yağdığı zaman suların akmadığı, lağımların taşmadığı bir çarşı olacak" ifadelerini kullandı.
James Bond'a teşekkür
"James Bond'a da teşekkür etmek lazım, bize kültür varlıklarımızı hatırlattı" diyen Bektaş, amaçlarının Kapalıçarşı'yı gündemde tutmak ve turistlere bu tarihi yapıyı tanıtmak olduğunu anlattı. Bektaş restorasyon maliyetiyle ilgili de şu açıklamalarda bulundu: Yapılan harcamaları esnaf ödeyeceği için yapılan ihale çalışmasında da bizim bulunmamız gerekiyor. Dernek olarak herhangi bir ihale yapma şansımız yok. Bu nedenle Kapalıçarşı'nın bu işin içine girebilmesi için bir yönetim planı gerekiyor. Çünkü dernekler yasasına göre, böyle bir para toplama şansımız yok. Sadece Kapalıçarşı esnafının bulunacağı, bir yönetim kurulu ile bu işi götürmeyi düşünüyoruz. Esnafın rolü parayı ödemek. Restorasyonda tamamını esnaf ödeyecek. Ama dükkanların haricinde yollar ve caddeler var. Bunların yenilenmesini de Fatih Belediyesi'nden bekleyeceğiz. Röleve bittikten sonra restorasyon çalışması yapılacak.
Fatih Sultan Mehmet yaptırdı
İstanbul'un görülmesi gereken yerleri arasında bulunan ve temeli 1461 yılında atılan Kapalıçarşı'da, 3 bin 600 dükkan bulunuyor.
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalıçarşı'nın içinde, son zamanlara kadar 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han vardı. 15. yüzyıldan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline geldi.
Geçmişte burası her sokağında belirli mesleklerin yer aldığı ve bunların da el işi imalatının sıkı denetim altında bulundurulduğu, ticari ahlak ve törelere çok saygı gösterilen bir çarşı konumundaydı.
Geçen yüzyılın sonlarında deprem ve birkaç büyük yangın geçiren Kapalıçarşı, eskisi gibi onarıldıysa da geçmişteki özellikleri değişikliğe uğradı.
Günümüzde birçok sokaktaki dükkanların fonksiyonu değişti. Yorgancılar, terlikçiler, fesçiler gibi meslek grupları sadece sokak ismi olarak kaldı.
Çarşı'nın ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkanları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunuyor.
Günün her saatinde hareketli ve kalabalık olan ve mevsimine göre günde 300 ile 500 bin arasında kişinin geldiği Kapalıçarşı, dünyada en çok ziyaret edilen ilk 10 yer arasında bulunuyor.