İzmir'de organik artık projesi!
Abone olUyguladığı organik tarım projeleri ile ses getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'organik artıkları' değerlendirme projesini hayata geçiriyor.
İnsan sağlığı açısından çok önemli olan organik ürünler, yaprak, kök, dal gibi geriye kalan artıklarının gübre olarak değerlendirilmesiyle birlikte hem doğaya geri kazandırılacak hem de bu doğal sirkülasyondan dolayı organik ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi daha da artacak.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde hayata geçen “Küçük Aile İşletmelerinde Organik Artıkların Değerlendirilmesi Modeli Projesi”, Menderes'in Yeniköy, Seferihisar'ın Orhanlı ve Urla'nın Bademler ve Yağcılar Köyleri'nde pilot olarak uygulanmaya başlandı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dilek Anaç, Büyükşehir Belediyesi organik tarım danışmanları Nadir Aykut, Azmi Akbaytürk ve ziraat mühendisleri köyleri ziyaret ederek, organik üretim yapan çiftçilerle bir araya geldi. Yerinde yapılan eğitim çalışmalarının ardından, organik artıkların değerlendirilmesi amacıyla dal öğütücü makineler alınarak gezici makine parklarının oluşturulacağı bildirildi.
HEM TASARRUFLU HEM DOĞAL
Organik artıklardan çıkarılarak öğütülen dallar ve diğer malzemeler, uygun koşullarda çürütüldükten sonra oluşan humus analiz edilecek ve toprak düzenleyici olarak üretimde kullanılabilecek. Geri dönüşüm uygulamasının gezici ortak makinelerle çevre köylerde de yaygınlaştırılması ve geri dönüşüm sisteminin kullanım alanının genişletilmesi amaçlanıyor.
Organik ürünlerden geriye kalan artıkların değerlendirilmesi ile hem çiftçilerin gübre maliyeti yaklaşık yüzde 50 oranında düşecek hem de yaklaşık 5 bin ton organik artığın bertarafından oluşan maliyet ve kirliliğin önüne geçilmiş olacak. Yeni sistem ile organik ürünler, yaprağından köküne kadar her bölümüyle maksimum oranda değerlendirilecek.