İthal elektronik ürünlere ek vergi geliyor
Abone olHükümet iki ay içinde ithal yolla Türkiye'ye gelen elektronik ürünlere ek vergiler koyacak. Vergiler Apple, Samsung gibi elektronik devlerinin ürünlerini kapsayacak.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal
ürünlere ek vergi uygulamasıyla ilgili olarak kategori listesini
açıkladı. Buna göre iki ay içinde ithal telefon, laptop ve
elektronik aletlere anti-damping uygulanacak.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’ye gelen cep telefonu,
bilgisayar (PC) ve elektronik aletlere anti-damping vergisi
getireceklerini
açıkladı.
Cep telefonu, PC, TV ve ev elektroniği işi yapan ithal markalar ise yerli ürüne karşı artacak fiyat hareketi sonrası pazar kaybı yaşayabilir. Ek vergi uygulaması yerli üreticilerin pazar payını ciddi oranda artırabilir.
“Türkiye çok başarılı bir şekilde mobil telefon üretebiliyor, tablet üretebiliyor, laptop üretebiliyor” diyen Bakan Nihat Zeybekci, şöyle devam etti:
“Yaptığımız çalışmalarda Türkiye’ye gönderilen bir telefon
üzerinde, ‘5 dolar veya 2.5 dolarlık iki kişilik montaj ve
diğer maliyetler’ diyor. İnandırıcı bulmuyorum. Bunun
üzerinde başka damping destek var. Gizli teşvik ve destekler var.
Bunları araştırıyoruz. İçeride sanayicimizi korumak üzere yakında
cep telefonuna tablet ve bilgisayarlara anti damping vergisi
gelecek gibi görünüyor. Şu anda soruşturmalarda öyle bir gelişme
var. Biz koyacağız. Soruşturmalarda somut verilere ulaşıldı.
Dünya Ticaret Örgütüne tabi olan bir ülke olarak el aletlerinde ev aletlerine, elektronik ev aletleri cihazlarında inanılmaz haksız rekabet yaratıcı başka ülkelerin teşvikler var, destekleri var. Bunlarla ilgili bize düşen görev sektörlerimizi korumak.”
"İKİ AY İÇİNDE GELİR"
Milliyet'in haberine göre, Bakan Zeybekci, “Anti-damping vergisinin ne kadar olacağı soruşturmalar ile çıkıyor. Soruşturma açıldı, maksimum 2 ay içinde olur. Sorduğumuz sorulara cevaplar geliyor. Fiili araştırma yapıyoruz” dedi.
"MİSSİLLEME DEĞİL ÇİN'E SÖYLEDİK"
“İthal ürünlere anti-damping vergisi misilleme mi?” sorusunu “Misilleme değil bu” diye yanıtlayan Bakan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz sadece bize gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Yoğun olarak şu üründü, şu üründe diye şikayetler gelmeye başlıyor. Biz bunları Çin’e de söylüyoruz. Aynı şekilde en son Filipinlere söyledik. Türk unu üzerinde öyle bir şey koyunca bütün sektörlerden Filipin ürünleri deyip başka bakıyorlar. Herkes, Tayvan da aynı şekilde.”
Bakan Zeybekci, “Anti-damping vergisi konurken içeride
vatandaşımızın tüketimde aşırı fiyatlara maruz kalmasını
istemiyoruz, ters etki haksız rekabet şeklinde bir durum
oluşturmadan bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
ABD'YE "DÜĞÜN MASRAFI"
ÇIKIŞI
Şu anda Amerikan pamuğuyla ilgili de anti damping vergisi çalışmalarının sürdüğünü bildiren Zeybekci, şöyle devam etti:
“Türkiye, Amerikan pamuğunun en büyük ithalatçısı. Çünkü Amerikan pamuğunun üzerinde gerek pazarlamada gerek Eximbank, gerek çiftçiye verdiği destekle, vadeli satışlarla bir haksız rekabet yaratma var. ABD’den Teksas senatörü özel mektup yazdılar. Pamukla ilgili, ‘Teksas çiftçilerinin rahatsız olacağını’ söylüyor. Cevap yazıyoruz. Biz bunu zaten Amerikan Ticaret Bakanı’na söylemiştik. ABD stratejik ortak, müttefik ama ekonomik ortak olmamız lazSadece askeri stratejik ortak olalım ama ekonomik ortaklığı başkalarıyla olalım, olmaz. Düğün masrafları senden olsun ama düğün mutluluğunu başkasıyla yaşayalım, olmaz.”
Zeybekci ayrıca, “ABD, Türk çeliğine haksız şekilde anti-damping vergisi koydu. Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet ettik. Uluslararası mahkemeler götürdük” dedi.