İtalyanlar Türkiye'ye yatırıma hazır

Abone ol

Türkiye’ye gelen İtalyan işadamları, yatırım ortamını çok olumlu buldu. Aralarında Enel ve Italcementi’nin yer aldığı birçok şirket, yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye’ye 600’den fazla işadamı ve girişimciyle çıkarma yapan İtalyanlar yatırıma hazır. Türk-İtalyan İş Forumu için Türkiye’ye gelen işadamı ve girişimciler Türkiye’deki yatırım ortamının çok olumlu olduğuna dikkat çekti ve birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı. İtalya’da enerji sektörünün önde gelen şirketi Enel, elektrik dağıtım özelleştirmelerine girmek için sabırsızlandıklarını söyledi. Dünyanın 5. büyük çimento üreticisi Italcementi de yeni fabrika kurmayı planlıyor.

İtalya Bankalar Birliği Başkanı Maurizio Sella forumda yaptığı konuşmada, Türkiye’de 4 İtalyan bankacılık grubu bulunduğunu belirterek, “5’incisi de girmek üzere” dedi. İtalya’daki bankaların diğer büyük Avrupa ülkelerindeki bankalar kadar büyük olmasa da çok büyük gelişme gösterdiklerini kaydeden Sella, “İtalyan bankaları varlıklarıyla herkesi finanse etmeye hazır, yeter ki kabul edilebilir talepler olsun” diye konuştu.

MONTEZEMOLO: ÇOK SAYIDA
İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI ÇIKACAK


İtalyan Sanayicileri Konfederasyonu (Confindustria) Başkanı Luca Cordero di Montezemolo da, 600’den fazla İtalyan girişimci ve bankacının, ülke dışında ilk defa Türkiye’de bu kadar büyük organizasyona katıldığını, burada tarafların 3 bin civarında ikili görüşme gerçekleştireceğini kaydetti.

Montezemolo, bu tür iş seyahatlerini daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Bundan sonraki ilk tavrımız yatırımların artmasına yönelik olacak. Buradaki gelişmelerden eminim ki çok sayıda işbirliği fırsatları çıkacaktır. Faaliyetlerimiz, işbirliği ağırlıklı olarak da üçüncü piyasalara yönelik işbirliği olmalıdır” diye konuştu.

Türkiye’de kesinlikle ortaklıklar kurmak, birlikte hareket etmek ve Avrupa’ya birlikte bakmak istediklerini dile getiren Montezemolo, “Hepimiz aynı DNA’ya sahibiz. Hepimiz gelişmek, uluslararasılaşmak istiyoruz. Türk girişimcilerle Orta Asya’ya ve Kafkasya’ya yönelik hareket etmek istiyoruz” dedi.

VATTANI: TÜRKİYE BİZİM
İÇİN İSTANBUL DEĞİL


CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan İtalyan Ticaret Merkezi Başkanı Umberto Vattani, Türkiye’nin İtalya ile ticarette çok önemli avantajlara sahip olduğunu söyledi. Vattani, Başbakan Erdoğan’ın İtalyan şirketlerine yönelik yatırım çağrısına da olumlu yaklaştıklarını söyledi. Vattani, “İtalyan şirketler bilinen, tanınan bölgelerin dışında var. Türkiye bizim için İstanbul ve Boğaz değil. Gaziantep’te, Konya’da ve Kayseri’de İtalyan şirketleri var. İtalya Anadolu’ya yatırım yapan, ilgi gösteren bir ülkedir. Anadolu’da iş yapan İtalyanların sayısı artıyor” dedi.

ENEL: ÖZELLEŞTİRME İHALELERİ
İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ

İtalya’da enerji sektörünün önde gelen şirketi Enel’in Başkanı Emilio Gniutti, Türkiye’nin hızlı büyüyen nüfusu ve dinamik yapısı nedeniyle İtalya’nın elektrik sektöründe en çok ilgilendiği ülke olduğunu vurguladı. Türkiye’deki elektrik dağıtım özelleştirmelerini beklediklerini kaydeden Gniutti, Türkiye’deki elektrik dağıtım özelleştirmelerine girmek için sabırsızlandıklarını söyledi.

Gniutti Türkiyedeki olası ortaklıklar konusunda ise, “Elektrik konusunda Türkiye’de çalışan çok iyi şirketler var onları izliyor, onlarla görüşüyoruz” şeklinde konuştu. Gniutti, gelecekte Türkiye ile işbirliği yaparak Türkiye’nin sınır komşularıyla da ortaklık kurabilecekleri mesajı verdi.

ITALCEMENTI: YENİ FABRİKA
KURMAYI PLANLIYORUZ


Dünyanın 5. büyük çimento üreticisi Italcementi Group’un CEO’su Carlo Pesenti de, yeni yatırımlarını yakın zamanda açıklayacaklarını söyledi. Pesenti, “Uzan Grubu çimento ihalelerine katıldık ancak yüksek teklifler önermedik. Türkiye organik büyüme için iyi fırsatlar sunuyor ancak inorganik büyüme için de fırsatları değerlendireceğiz. Bölgesel anlamda yakın zamanda büyük yatırımlarımızı açıklayacağız. Yeni çimento fabrikası kurmayı da planlıyoruz” diye konuştu. Pesenti, Türkiye’deki çimento sektörünü dünyadaki en rekabetçi piyasalardan biri olarak tanımladı.

BANCA IMI: GLOBAL’DE PAYIMIZI
YÜZDE 50’YE ÇIKARACAĞIZ


Global Menkul Değerler’in yüzde 20 hissesini satın alan İtalyan Banca IMI’nin Türkiye Temsilcisi Pier Raimondi ise, 18 ay içerisinde bu ortaklıktaki paylarını yüzde 50’ye çıkaracaklarını söyledi.

Raimondi, “Bizim İMKB’deki varlığımız önümüzdeki yıllarda etkisini daha da artıracak. Piyasalardaki bir uyum süreciyle birlikte istikrarlı büyüme kaydetmeyi hedefliyoruz ve bundan büyük fayda sağlamayı düşünüyoruz. İtalya’dan bankamızın şimdiye kadar İtalya’da kaydettiğimiz tecrübelerimizi kullanacağız ve onları Türkiye’ye adapte etmeye çalışacağız” diye konuştu.

Raimondi, İtalyan bankalarının Türk bankalarına olan ilgileri konusunda ise “Yatırım felsefesi olarak Global Menkul Değerler’e odaklanmış durumdayız. Şu aşamada rakiplerimizden biri bir bankaya talip olursa hiç şaşırmayız” dedi.

ŞİRKETLER, ENERJİ İHALELERİ
VE MP İLE İLGİLİ

Foruma katılan bazı işadamlarının Türkiye’ye ilişkin görüşleri şöyle:

Danışmanlık şirketi İtalyan Caretti’nin sahibi Francesco Caretti, görüşmeye gelen İtalyan şirketlerinin özellikle enerji dağıtım ihaleleri ve Milli Piyango özelleştirmeleriyle ilgilendiğini vurguladı.

İtalya’nın önde gelen iş adamlarından Adolfo Guzzini de Türkiye’den çok umutlu olduğunu kaydetti. Guzzini “Türk şirketleriyle uzun zamandır çalışıyoruz ve iyi ilişkilerimiz var. Türkiye’de de İtalya’daki gibi çok genç bir nüfus var. Bizler Türkiye’nin AB’ye girmesini istiyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmayı planlyoruz. Buradaki yatırım olanaklarını araştırmaya ve özellikle ortak girişim yapmaya geldik. Kendimize yerli ortak arıyoruz” dedi.

İtalya’nın önde gelen lojistik şirketlerinden İnterporto Campano’nun Pazarlama Sorumlusu Gianluca Gerosa, Türkiye’nin AB’ye girmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri