İtalya’dan fidye itirafı
Abone olİtalya, silahlı örgütlerce kaçırılan vatandaşlarını kurtarmak için, bazı durumlarda fidye ödediğini kabul etti. İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı "her rehin alma vakasının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini" söyledi.
İtalya, silahlı örgütlerce kaçırılan vatandaşlarını kurtarmak için, bazı durumlarda fidye ödediğini kabul etti.
İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Lapo Pistelli, Radio 24'e verdiği röportajda, ABD ve İngiltere gibi fidye ödemeyi kategorik olarak reddetmenin “mekanik bir yaklaşım” olduğunu ve her rehin alma vakasının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Pistelli, “Biz çoğu vakada para ödemeden olumlu sonuç aldık. Hiç askeri operasyon yapmadık ama bu her seferinde elimizi cebimize attığımız anlamına da gelmez. Bizim birçok ülkedeki tanıdık ve istihbarat ağımız özenilecek düzeyde” dedi.
İtalya, rehin alınan vatandaşlarına karşılık fidye ödeyerek terör örgütlerine dolaylı yoldan para sağlamakla suçlanıyordu. Fidye ödenmesi yüzünden İtalyan vatandaşlarının daha sık kaçırıldığı ancak daha az öldürüldüğü de iddia ediliyordu.
Suriye, Libya ve Pakistan'da halen 6 İtalyan vatandaşı rehin tutuluyor. Lapo Pistelli bu kişilerden bazılarının çok uzun süre önce kaçırıldığını ve halen yaşadıklarından şüphe duyulduğunu belirtirken, diğerleri için ise “düzenli iletişim” halinde olduklarını söyledi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, bu ay başında yaptığı bir konuşmada Avrupa ülkelerini fidye ödeyerek İslam Devleti gibi terör örgütlerine mali kaynak sağlamaya son vermeleri çağrısında bulunmuştu. Cameron, Irak ve Suriye’deki terör gruplarına on milyonlarca dolar fidye ödendiğini ve bu paraların terörü güçlendirdiğini vurgulamıştı.
İslam Devleti örgütünce başı kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley’in çalıştığı Global Post haber sitesinin yöneticisi Phil Balboni de, “Jim’le (Foley) birlikte tutulan Fransız, İspanyol, İtalyan, Alman ve Danimarkalı rehineler serbest bırakıldı” demiş ve hükümetler arasında daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini söylemişti.