İtalya'da 'zenginler vergisi'nden vazgeçildi

Abone ol

İtalya'da tasarruf önlemleri kapsamında gündeme gelen ve yıllık geliri 90 bin eurodan yüksek kişilerden alınması planlanan 'dayanışma vergisi'nden vazgeçildiği belirtildi.

Silvio Berlusconi hükümetinin, yıllık geliri 90 bin eurodan yüksek olan İtalyan vatandaşlarından almayı planladığı, "dayanışma vergisi" adıyla bilinen vergi, ülke bütçesini 2013 yılında dengeleme hedefi kapsamında gündeme gelen önlemlerden biriydi.

"Dayanışma vergisi'nden vazgeçildiği, İtalyan bakanların dün yaptıkları kabine toplantısı ardından açıklandı.

Hükümet yüksek gelirlilerden alınacak vergi yerine, ülkede yaygın olan vergi kaçırma olaylarının üzerine gidileceğini açıkladı.

Berlusconi hükümeti ayrıca, yüksek öğrenim ve askerlik hizmeti boyunca geçen sürenin, emekliliğe hak kazanma süresinden çıkarılması uygulamasının başlatılarak, emeklilik yaşının artırılacağını açıkladı.

İtalyan medyasında günlerdir tartışılan katma değer vergisinin artırılması ise gündeme gelmedi.

İtalya’da açıklanan tasarruf önlemleri Avrupa Birliği yönetimince olumlu karşılandı.

Bu arada hükümetinin bu ay ilan ettiği tasarruf paketinden geri adım atılmaması yönünde yorumlardan biri İtalyan Merkez Bankası'ndan geldi.

İtalya'daki sendikalar ise zenginlerden alınacak vergiden vazgeçilmesine tepki gösterdi.

Ülkedeki en büyük işçi sendikası olan CGIL, şiddetle eleştirdiği bu karar ardından, genel grev de dâhil olmak üzere farklı eylemlerin gündeme gelebileceğini söyledi.

Tasarruf önlemleri paketinin iktidardaki merkez sağ koalisyonun ortakları arasında da gerilime yol açtığı biliniyor.

'Zenginler vergisi' tartışması

İtalya'da yüksek gelirlilerden alınması planlanan vergiden vazgeçilmesi, ‘zenginler vergisi’nin Fransa ve ABD'de geçtiğimiz haftalarda tartışılmasının ardından geldi.

Fransa'nın en zengin insanlarından bazıları hükümete, bütçe açığı sorununu çözmek için, varlıklı kesimin ödediği vergileri yükseltmesi çağrısında bulunmuş, aralarında Avrupa'nın en zengin kadını olan L'Oreal mirasçısı Liliane Bettencourt da olmak üzere, on altı büyük şirket yöneticisi yayımladıkları açık mektupta, 'dayanışma ruhu' içinde, "özel katkı yapmak istediklerini" belirtmişlerdi.

Fransa'dan gelen çağrı, ABD’li milyarder yatırımcı Warren Buffett'ın ABD'de ultra-zenginlerin daha yüksek vergi ödemesi gerektiği doğrultusundaki sözlerini izlemişti.

Fransız zenginler, mektuplarında, "Biz, iş âleminin önde gelen liderleri, bankacılar ve varlıklı vatandaşlar olarak en zengin kişilerin 'özel bir katkıda bulunmasını istiyoruz" demişlerdi.

Günün Önemli Haberleri