İtalya'da Renzi hükümeti güvenoyu aldı
Abone olKasım 2011'den bu yana seçime gidilmeksizin kurulan 3. hükümet olan Renzi hükümeti, dün Senato'da yapılan oylamada 169 "evet" 139 "hayır" oyuyla, bugün de Temsilciler Meclisi'nde de 378'e karşı 220 oyla güven oylamasını geçti.
İtalya'da Matteo Renzi hükümeti parlamentodan güvenoyu alarak resmen göreve başladı.
Kasım 2011'den bu yana seçime gidilmeksizin kurulan 3. hükümet olan Renzi hükümeti, dün Senato'da yapılan oylamada 169 "evet" 139 "hayır" oyuyla, bugün de Temsilciler Meclisi'nde de 378'e karşı 220 oyla güven oylamasını geçti.
Senato'da oylama öncesi oturum 11 saat sürerken bugün de
Temsilciler Meclisi'nde milletvekilleri Renzi'ye zor anlar
yaşattı.
Renzi'nin genel sekreterliğini yaptığı Demokratik Parti'nin önde gelen isimlerinden Giuseppe Civati, meclisteki konuşmasına "Merhaba Matteo, yanlış yapıyorsun" diye başladı ve yeni başbakanın önceki hükümeti devirerek halk tarafından seçilmeksizin başbakanlık koltuğuna oturmasını eleştirdi.
5 Yıldız Hareketi başta olmak üzere muhalefet partileri de geçmişte verdiği "Seçilmeden başbakan olmama" sözünü tutmadığı için Renzi'yi güvenilmez olmakla suçladı.
İlk kez parlamentoya hitap eden Başbakan Renzi ise köklü reformlar için cesur adımlara ihtiyaç olduğunu söyleyerek kendini savundu. Renzi yaklaşık 1 saat süren konuşmasında, vergi kesintisi, işe alımları kolaylaştırma, kamu harcamalarını kısma, bürokrasiyi basitleştirme gibi sözler verdi.
Renzi, hükümetin önceliğinin küçük işletmelere ve işini kaybedenlere yardım etmek olduğunu ve eğitimle ilgili reformların da acilen ele alınacağını söyledi.
Renzi, minimum yaş sınırı 40 olan Senato'daki konuşmasında ise kendisinin de 39 yaşında olması sebebiyle Senato'ya girmesinin mümkün olmadığını söyleyerek politikanın halkla bağlantısını kopardığını vurguladı.
Sosyal medyayı aktif olarak kullanan Renzi, Temsilciler Meclisi'ndeki oylama öncesinde Twitter'a yazdığı mesajda da "Senato'dan OK aldık, şimdi sıra Temsilciler Meclisi'nde. Sonra da ciddiyetle çalışmaya başlayacağız. Yarın Treviso'da okullar, işçiler, girişimciler, sendikalarla buluşacağız" yazdı.
Matteo Renzi, ilk yurtdışı gezisini de "Brüksel'e değil, Berlin'e değil, Tunus'a yapacağını" da söyledi ve Tunus'u "tekrar merkezi bir role sahip olmasını umduğumuz "mare nostrum"un (bizim deniz) kalbi" olarak tanımladı.
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, İtalya'nın yeni Başbakanı Matteo Renzi'yi arayarak tebrik etti ve reform planına destek verdi.
Floransa Belediye Başkanı'yken geçen aralık ayında Demokratik Parti genel sekreterliğine seçilen 39 yaşındaki Matteo Renzi, ekonomik reformlar konusunda yetersiz kalmakla suçladığı eski başbakan Enrico Letta'nın 13 Şubat'ta istifa etmesini sağlamıştı. Renzi, kendisinin vaat ettiği reformları gerçekleştirememesi halinde ise "bütün sorumluluğu üstleneceğini" söyledi.
İtalya'da Ipsos tarafından yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 59 Renzi'ye başbakan olarak güveniyor. Her iki İtalyandan biri de Renzi hükümetinin, önceki Başbakan Letta'nın yapamadığı reformları yapmakta başarılı olarak ülkeye yenilik getireceğine inanıyor.