İtalya'da hükümet krizi

Abone ol

İtalya'da Eski Başbakan Berlusconi'nin koalisyondaki bakanlarını geri çekmesiyle başlayan hükümet krizinde, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano devreye girdi. Napolitano'nun erken seçime gidilmeden yeni bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışması bekleniyor.

İtalya'da Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin koalisyon hükümetindeki bakanlarını geri çekmesiyle başlayan hükümet krizinde, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano devreye girdi.

Napolitano'nun erken seçime gidilmeden yeni bir koalisyon hükümeti kurulması için çaba harcaması bekleniyor.

Berlusconi'nin partisi ve Başbakan Enrico Letta'nın merkez sol ittifakı arasındaki ilişkiler geçtiğimiz haftalarda iyice kötüleşti.

Berlusconi, vergi kaçakçılığı suçlaması nedeniyle Senato'dan azledilmesi durumunda, bakanlarını kabineden çekme tehdidinde bulunmuştu.

İktidardaki koalisyon hükümeti, hiçbir partiye tek başına iktidar şansı vermeyen geçen Şubat'taki seçimlerden sonra kuruldu.

Son gelişmeler, Euro Bölgesi'nin en büyük üçüncü büyüğü olan zor durumdaki İtalyan ekonomisine darbe vurabilir.

Siyasi krizin, İtalya'nın borç, durgunluk ve gençler arasındaki yüksek işsizlik oranları gibi ekonomik sorunlarının çözümü için gereken reformların yapılmasını engelleyebileceğinden korkuluyor.

Uluslararası Para Fonu IMF de koalisyon ortakları arasındaki gerilimin İtalyan ekonomisi için risk oluşturduğunu söylüyor.

Devamlılık çağrısı

Cumhurbaşkanı Napolitano da dünkü konuşmasında siyasi devamlılık çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı, 'Her fırsatta dağılan değil, tartışan, çalışan bir parlamentoya ihtiyacımız var. Süregiden seçim kampanyalarına ihtiyacımız yok. Bu ülkenin sorunlarını çözmek için önlemler ve kararlar alan, devamlılık arz eden bir hükümet lazım bize' dedi.

BBC'nin Roma'daki muhabiri Alan Johnston, İtalya'da siyasetin belirsiz bir döneme girdiğini ve bu tür dönemlerde Cumhurbaşkanının çok önemli bir figür haline geldiğini söylüyor.


Napolitano'nun bugün Başbakan Letta'yla görüşmesi bekleniyor.

Merkez solcu Demokratik Parti lideri Letta, gelecek hafta kabinesi güvenoyu alamazsa istifa edeceğini söylemişti.

Letta'dan önce konuşan Berlusconi de kabinedeki beş bakanının istifa edeceğini belirtmişti.

Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi PDL, kamu harcamalarının azaltılması amacıyla satış vergisinin yükseltilmesine karşı çıkıyor.

Ancak Berlusconi'nin halka 'büyük bir yalan' söylediğini savunan Başbakan Letta, eski başbakanı vergi artışını şahsi kaygıları yüzünden bir bahane olarak kullanmakla suçladı.

Berlusconi'nin aldığı cezalar ve hukuki durumu koalisyondaki gerilimin başlıca nedeni olarak görülüyor.

Berlusconi'nin vergi kaçakçılığından aldığı cezayı yüksek mahkemenin de onaylaması, eski başbakanın Senato üyeliğini de tehlikeye attı.

Gelecek hafta Senato komitesinde bu konuda bir oylama yapılacak.

20 yıldır hakkındaki suçlamalarla mücadele eden Berlusconi ilk kezç vergi kaçakçılığı suçlamasından mahkum edildi.

Berlusconi bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak yaşı nedeniyle cezasını ev hapsinde ya da zorunlu kamu hizmetiyle çekmesi bekleniyor.

Günün Önemli Haberleri