İtalya'da her an her şey olabilir
Abone olİtalya'da yapılan seçimlerde çıkan sonuçlar ülkede yeni bir hükümet kurulmasının kolay olmayacağını gösterdi.
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, çift kanatlı parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu için 60 bin 431 sandık ile alt kanadı Temsilciler Meclisi için oyların kullanıldığı 61 bin 446 sandığın tamamı açıldı ve oylar sayıldı.
Buna göre, seçim kampanyası döneminde birbirine sert muhalefet yapan 3 ayrı partinin, birbirlerine yakın oranlarda oy alması, mali krizden geçen ve güçlü bir siyasi iradeye ihtiyaç duyan ülkede hükümet kurulamama riskini doğurdu.
Aylar öncesinde anketlerde seçimin favorisi olarak gösterilen Demokrat Parti (PD) liderliğindeki merkez sol blok, Senato için oyların yüzde 31,63'ünü, Temsilciler Meclisi içinse yüzde 29,55'ini alarak, kıl payı farkla Silvio Berlusconi'nin liderlik ettiği merkez sağın önünde kaldı. Bu sonuç, seçimlerden önce Temsilciler Meclisi'ni rahat bir şekilde alacağı düşünülen ancak ''Senato'da çoğunluğu sağlamakta güçlük çekebilir'' diye yorumlanan PD'de adeta soğuk duş etkisi yarattı. Buna rağmen, parti genel sekreteri Pierluigi Bersani, seçimden çıkan ülkenin çıkarları karşısında sorumlulukla hareket edeceklerini bildirdi.
İtalya 2013 seçimleri, Aralık 2012'de siyasi hayatına ''bitti'' gözüyle bakılan merkez sağın lideri Silvio Berlusconi'nin geri dönüşüne de sahne oldu. Seçim propaganda döneminde etkili performansı ve halk nezdinde yankı uyandıran vaatleriyle oylarını bir hayli artıran Berlusconi liderliğindeki merkez sağ, Senato için yüzde 30,72, Temsilciler Meclisi için de yüzde 29,18 oranında oy almayı başardı.
Grillo'dan büyük sürpriz-
İtalya seçimlerinin en önemli kazananı ise eski komedyen, yeni siyasetçi Beppe Grillo oldu.
Seçimlere hiçbir parti ile ittifak yapmadan tek başına giren Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi, Senato seçimlerinde yüzde 23,79'luk oy oranıyla 7 milyon 284 bin 467 kişinin oyunu alırken, Temsilciler Meclisi için yapılan oylamada, yüzde 25,55'lik oranla 8 milyon 681 bin 245 kişinin oyunu almayı başardı. Grillo, Temsilciler Meclisi'nde yakaladığı bu oranla aynı zamanda birinci parti konumuna da yükseldi.
Son bir haftada oylarını artıran ve kendisinden bu tarz bir ''oy patlaması'' beklenmeyen Grillo, seçim sonrası yaptığı değerlendirmede, kendilerinin kilit pozisyona geldiğini belirtti ve PD ya da PDL ile koalisyon yapmayacaklarını söyledi.
Merkez hareketinin lideri Mario Monti ise Senato için yüzde 9,3 oranında oy alırken, Temsilciler Meclisi için yüzde 10,5 oy alarak ''hayal kırıklığı'' yarattı. Monti, seçimlerden önceki anketlerde genelde 3. sırada gözüküyordu ancak bu, sandıkları yansımadı.
Seçimlerin ardından gece haberlerine manşetleri yansıyan ana akım gazeteler de Grillo'nun oy patlaması ve hükümet kurulamama riskini ilk sıraya çıkardı.
Bu arada, Temsilciler Meclisi'nin mevcut başbakanı ve Özgürlük ve Gelecek Partisi Lideri Gianfranco Fini, barajı aşamayarak Meclis dışı kaldı.