İtalya'da Berlusconi devri sona eriyor

Abone ol

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi ne zaman istifa edeceğini açıkladı.

İtalya'da, son günlerde Başbakan Silvio Berlusconi hükümetinin zor günler geçirmesine neden olan 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları mecliste kabul edilirken, oylama sonucunda, oy kullanmayanların sayısının çokluğu Berlusconi'nin parlamentodaki çoğunluğu kaybettiği şeklinde yorumlandı.

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile yaptığı görüşmede, borç kriziylemücadele eden İtalya'nın AB'ye karşı verdiği ekonomik reformları gerçekleştirdikten sonra istifa edeceğini açıkladığı bildirildi. 

Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Başbakan Berlusconi'nin, bugün Temsilciler Meclisi'nde 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun onaylanmasına karşın iktidarın parlamentodaki çoğunluğunu kaybettiğinin farkında olduğunu aktardığı belirtildi.

BERLUSCONİ'NİN YANINDAYDILAR

Son dönemde iktidara destek veren bazı milletvekillerinin Berlusconi'ye karşı tavır alarak, Özgürlükçü Halk Partisi'nden ayrılmaları nedeniyle gözlerin çevrildiği 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosu, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde 308 oyla kabul edildi. Oylamada ret oyu ise çıkmadı. Oylama sırasında oturuma katılan muhalefet milletvekilleri, bilanço oylamasında oy kullanmadı. Oylamada çıkan sonuca göre 321 parlamenterin oy kullanmadığı ortaya çıktı.

BERLUSCONİ KAYBETTİ

Bu sonuca göre Berlusconi kendisi için kritik bir hale gelen bütçe oylamasını meclisten geçirmeyi başarsa da, son dönemde partisindan ayrılan milletvekilleri nedeniyle çoğunluğunu kaybetti. Berlusconi'nin partisinden 5 milletvekilinin de oy kullanmadığı belirtildi. 

Oylama sonrasında söz alan ana muhalefetteki Demokrat Parti (PD) lideri Pierluigi Bersani, hükümete seslenerek, "Artık çoğunluğunuz yok" dedi. Bersani, Berlusconi'ye de ülkesinin iyiliği için istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, oylama sonrasında Başbakan Berlusconi ile iktidarın küçük ortağı Kuzey Birliği'nin lideri ve Reform Bakanı Umberto Bossi'nin mecliste biraraya geldikleri bildirildi. Zirveden ne sonuç çıkacağı merakla bekleniyor

KOALİSYON ORTAĞI İSTİFA ÇAĞRISI YAPMIŞTI

İtalya Parlamentosu'nda bugün yapılacak bütçe oylaması öncesi, Başbakan Silvio Berlusconi'nin başlıca müttefiklerinden Umberto Bossi, başbakana istifa çağrısında bulunmuştu.

Ana muhalefette yer alan Demokrat Parti'nin (PD) de bilanço oylamasında çıkacak sonuca göre hükümet için gensoru verebileceği ifade ediliyor.

[PAGE] 

REKOR BORÇLANMA FAİZİ

Bu arada, İtalya'da devlet tahvillerinin faiz oranları rekor bir seviyeye, yüzde 6,73'e yükseldi. İtalya'nın euro bölgesi borç krizinin bir sonraki kurbanı olacağı endişeleri giderek yayılıyor. Borçlanma konusunda zorlanan İtalya'nın hazine tahvillerine uygulanan faiz oranları ülkenin borçlarını ödeyemeyeceği kaygısı nedeniyle yüksek düzeylere ulaştı. Görevde bulunduğu süre içinde çok sayıda güvenoylamasını atlatan Berlusconi dün istifa etmeye hazırlandığı iddialarını reddetmişti.

İTALYA NİYE BATTI?

İtalya'nın içinde bulunduğu krizin ayak sesleri yılllar öncesine dayanıyor. Sabah gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar İtalya'nın neden battığını yazdı.. İşte o yazıdan bir bölüm:

"Yunanistan'ın ardından İtalya da battı. Bu batışın gürültüsü Yunanistan gibi yapılmıyor ama İtalya sahiden battı. Çünkü devlet borcu 2.7 trilyon dolar tutuyor ve milli gelirinin yüzde 120'sini buluyor.

İtalya'nın mevcut büyüme hızıyla bu borcu ödemesi mümkün değil. Tam on yıldır büyümüyor İtalyan ekonomisi ve büyümediği için de vergi tabanı genişlemiyor. Bir de bu ekonomik kilitlenmenin üstüne siyasi belirsizlik de eklenince faiz hadleri yükseldiğinden, borcu çevirmek ciddi sorun haline geldi.

Dün on yıllık İtalyan tahvillerinin faizi yüzde 6.68'e kadar yükseldi. Bu oran aynı vadeli Alman tahvilleriyle kıyaslandığında yüzde 4.88 daha yüksek oluyor. Böyle yüksek bir faizle yeniden borçlanıp mevcut borcu azaltmak mümkün değil. İşte bu nedenle İtalya battığını nihayet kabul etti ve IMF'nin mali gözetimine girmek zorunda kaldı.

Peki bir zamanlar imalat sanayisine imrenerek bakılan İtalya niye bu hallere düştü? En temel neden şu: İtalya ihracat yapamaz hale geldi. Euro bölgesinde olduğu için gerektiğinde devalüasyon gerçekleştiremedi ve 2000 yılı başlangıç 100 olarak alındığında, reel kur endeksi Haziran 2011'de 137.2 oldu. Anlayacağınız, İtalya'nın ürettiği malları başka ülkeler bugün yüzde 37.2 daha ucuza üretiyor.

İşte bu nedenle İtalyanların ünlü Fiat otomobil firması üretiminin yüzde 70'ini Türkiye, Polonya ve Sırbistan'a taşıdı. Ve ABD'de Chrysler firmasını satın aldı. Böylece Fiat toplam hasılatının üçte ikisini İtalya dışındaki fabrikalarından elde etmeye başladı. Firmanın çalışanlarının ancak yüzde 40'ı artık İtalyanlardan oluşuyor. Bunun bir nedeni kurlarsa, bir nedeni de İtalya'da merkezden yapılan ücret pazarlıkları verimliliği dikkate almadığından maliyetleri çoğaltıyor, böylece üretimi İtalya dışına taşımak daha ekonomik oluyor."

Günün Önemli Haberleri