İtalya meclisinden istikrar paketine onay
Abone olÜlkede mali istikrarın korunabilmesini amaçlayan ekonomik önlemlere verilen onay ardından, Başbakan Berlusconi'nin istifasının yolu açılmış oldu.
İtalya parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada, tartışmalı
ekonomik önlemler paketi, milletvekillerince kabul edildi.
Ülkede ekonomik krizin önlenmesi ve mali istikrarın korunabilmesini amaçlayan köklü ekonomik önlemlere verilen onay ardından, Başbakan Berlusconi'nin istifasının yolu açılmış oldu.
Silvio Berlusconi, yasanın geçmesinin hemen ardından istifa edeceğini, seçimlerin şubat ayında yapılabileceğini ve kendisinin aday olmayacağını belirtmişti.
Parlamentonun üst kanadı olan Senato önlem paketine dün onay vermişti.
Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın meclisteki
çoğunluğunu geçen Salı günü kaybetmesinden sonra, paket dün
Senatoda görüşüldü ve oylanarak benimsendi.
Önlemler paketi önceki gün bütçe komisyonunda kabul edilmişti.
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Berlusconi'nin bir kaç gün içinde görevinden ayrılabileceğini söylemişti.
Berlusconi'nin yerine ülkede saygın bir konumu bulunan ve AB'nin eski komisyon üyelerinden Mario Monti'nin getirileceği konuşuluyor.
Cumhurbaşkanı Napolitano eski Avrupa Komisyonu üyesi Mario Monti'yi daimi senatör yapmış, bu da, Cumhurbaşkanı'nın Monti'yi geçici başbakan olarak atayabileceği şeklinde yorumlanmıştı.
BBC Roma muhabiri Alan Johnson, İtalyan liderlerin ülke ekonomisinin kontrol altına alınabileceği mesajını verebilmek için büyük çaba harcadıklarını kaydediyor.
BBC Muhabiri, saygın bir iktisatçı olan Monti'nin, bu kriz döneminde piyasaların iş başında görmek isteyeceği türden bir kişi olduğuna dikkat çekiyor.
Ancak iktisatçılar böyle bir durumda dahi İtalya'nın mali istikrarı sağlamakta zorlanacağını, ülkenin karşısında çetin bir görev bulunduğunu belirtiyor.
Euro bölgesinin Roma'dan beklediği kemer sıkma önlemlerinin uygulanması konusunda herhangi bir gecikme yaşanmayacağı güvencesi de veren İtalya Cumhurbaşkanının açıklamaları, ülkede borçlanma faizinin yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkmasını izliyor.
Oran, İtalya'nın borçlarını çevirebilmesini imkansız hale getiren bir gelişme olarak görülüyor.
Napolitano, mali istikrar yasasının onaylanmasını takiben kendisinin de krizi sonlandırmak için görüşmelere başlayacağını söylemişti.