İtalya: Costa Concordia su yüzüne çıkarılıyor

Abone ol

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında geçen sene kayalara çarpıp yan yatan Costa Concordia yolcu gemisinin doğrultulması çalışmalarına başlandı. Fırtına nedeniyle iki saat gecikmeli başlayan kurtarma çalışmalarının 12 saat sürmesi bekleniyor.

İtalya açıklarında geçen yıl karaya vuran Costa Concordia yolcu gemisini kaldırma çalışmaları bu sabah iki saat gecikmeli olarak başladı.

Yetkililer, gece çıkan fırtına nedeniyle çalışmaların iki saat geciktiğini belirtiyor.

Kazadan bu yana bir kısmı batık halde yan yatmış olan geminin doğrultulması çalışmalarının 12 saat sürmesi bekleniyor.

Geçen yıl Ocak ayında Giglio Adası açıklarında meydana gelen kazada 32 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaza sonrası beş kişi, adam öldürmek suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Geminin kaptanı Francesco Schettino’nın ise gemiyi terk etmek ve adam öldürmek suçundan yargılanmasına devam ediliyor.

Mühendisler, daha önce hiç bu denli büyük boyutta olan ve karaya bu kadar yakında bulunan bir geminin dik konuma getirilmesine girişmemişti.

İtalya Sivil Koruma Dairesi yetkilileri, deniz ve hava koşullarının gemiyi kurtarma çalışmaları için uygun olduğunu belirtti.

'Devasa bir operasyon'

Yetkililer, çalışmaların uzaktan idare edileceği kontrol odasına ait dubanın gemiye yakın bir noktaya konumlandırılmasının da fırtına nedeniyle geciktiğini belirtiyor.

Mühendisler, bu kontrol odasından halat kasnakları ve denge sağlayıcı ağırlıklar kullanarak Costa Concordia’yı vurduğu kayalıklardan kaldırmaya çalışacak.

Çalışmalara katılan mühendislerden Sergi Girotto, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonun planlandığı gibi ilerlediğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Çalışmalar başladıktan birkaç saat sonra gazetecileri bilgilendiren Girotto, “Çıplak gözle bir şeyler görebiliriz” dedi.

Kurtarma ekipleri, 114 tondan daha ağır olan ve üç futbol sahası boyutundaki gemiye dev madeni zincirler ve kablolar bağlıyor.

Gemiyi kurtarma çalışmalarını izleyen BBC muhabiri Alan Johnston projeye dair her şeyin ‘devasa büyüklükte’ olduğunu söylüyor.

Gemiyi sarmak için, Titanik gemisinin ağırlığının iki katına denk gelen 50’den fazla zincir ve vinç kullanılıyor.

Bugünün sonuna doğru, geminin, çalışmalar için özel inşa edilen çelik ve betondan yapılan su altı platformunun üzerine oturtulması bekleniyor.

Sızıntı korkusu

BBC muhabiri, gemi omurgasının üstüne oturtulduğu zaman tam hasar tespit ve denetim çalışmalarının mümkün olabileceğini ve sonraki aşamada geminin onarımına geçileceğini aktarıyor.

Ardından römorkörler yardımıyla geminin kıyıya çekilmesi ve sökülmesi planlanıyor.

AFP haber ajansına konuşan operasyonun baş yetkilisi Nick Sloane, geminin bir kış daha atlatamayacak hale geldiğini söylüyor.

Mühendisler, kalın kablolar ve her iki yanına kaynak edilen su dolu dev madeni kutularla gemiyi döndürmeye çalışacak.

Gemi terminolojisine ‘parbuckling’ olarak giren bu yöntem, daha önce 1941’de Japonların ABD’ye ait Pearl Harbour limanını bombalamasıyla zarar görüp yan yatan USS Oklohoma savaş gemisinin doğrultulmasında uygulanmıştı.

Bu operasyonun 18 aydan uzun bir süredir yaklaşık 15 metrelik bir kısmı su altında kalan gemiye tahribat verilmemesi için çok yavaş yürütülmesi gerekiyor.

Çevreciler, operasyonun yolunda gitmemesi durumunda gemiden deniz suyuna zehirli maddeler sızmasından endişe ediyor. Olası sızıntıların yayılmasını engellemek için geminin etrafına ağlar ve setler çekildi.

Giglio Belediye Başkanı Sergio Ortelli, “Geminin kaldırılması, limanımızda mümkün olan en kısa sürede çözülmesini beklediğimiz soruna da bir son vermiş olacak… Adalılar, geminin buradan götürüldüğünü görmek için sabırsızlanıyor.” dedi.

Giglio Adası’nın ekonomisi büyük oranda turizme bağlı. Fakat enkazın varlığı, turist sayısının da azalmasına neden oldu.

Günün Önemli Haberleri