İşyerinde beden dili

Abone ol

Patronunuz sizi terfi ettireceğim derken arkasına yaslanıyorsa hiç şansınız yok

‘İşyerinde Beden Dili’, beden dilinin gücünü ortaya koyarak mesajınızı tam olarak iletmenin güven barındıran ilişkiler kurmanın yollarını öğretmeyi amaçlıyor

Duruşumuz, oturuşumuz, bakışımız bize ele veriyor. Hem de hiç tahayyül edemeyeceğimiz kadar. Kendimizi ifade etmek için saatlerce dil döküp uğraşsak da, her şeyden çok sözcüklerin pazarlama gücüne güvensek de yapılan araştırmalar bir insanın bir diğeri hakkındaki fikirlerinin ilk karşılaşma anından itibaren yedi saniye içinde oluştuğunu söylüyor. Ve aynı araştırmalar, insanların birbirleri hakkındaki kanaat ve değerlendirmelerin yüzde 93’ünü ağızlarından çıkan kelimelerden bağımsız olarak, çok daha farklı şekillerde edinildiğini de gösteriyor.

Yani kendiniz hakkında yaptığınız açıklamalar sırasında elinizi nereye koyduğunuz, nereye baktığınız, saçınızı nasıl ve ne sıklıkta düzelttiğiniz vs., özenle seçip ardı ardına dizdiğiniz kelimelerinizin önüne geçerek, toplum içinde bir birey olarak yarattığınız etkinin kontrolünü ele geçiriyor ve bunu çoğu kez sizin ruhunuz bile duymadan yapıyor. Bu nedenle beden dilinin kodlarını çözerek hem diğerlerini doğru şekilde anlamak hem de kendimizi doğru şekilde ifade etmek özellikle profesyonel dünyada- işleri epey kolaylaştırıyor.

Beden dilinin gurusu
Kinsley Danışmanlık Hizmetleri’nin başkanı olan Dr. Carol Kinsey Goman, beden dilini anlamak ve yönetmek konusunda bir guru. Bugüne kadar 21 ülkede 130 organizasyona hizmet vermiş olan Goman, daha önce çalışma ve araştırmalarıyla CNN, Bloomberg Television, and NBC pek çok önemli kanalda sık sık yer almış. Bu konuda yazılmış pek çok kitabı da olan Goman’ın Türkçeye çevrilen son kitabı İşyerinde Beden Dili, beden dilinin gücünü ortaya koyarak mesajınızı tam olarak iletmenin yanı sıra içinde güven ve inanç barındıran ilişkiler kurmanın yollarını da öğretmeyi amaçlıyor.

Aynı hayatı paylaştığınız ‘tüm insanlar’ kümesinin altkümelerinden biri olan ‘birlikte çalıştığınız insanlar’, kuşkusuz doğru anlamamız gereken insan gruplarının başında geliyor. Çünkü onlara düşünce ve isteklerinizi doğru anlatmak sizi önce başarıya, akabinde tatmin duygusunun beraberinde mutluluğa götürüyor. Hele de gittikçe daha fazla sayıda kişinin iş ve özel yaşamının arasındaki sınırların gittikçe şeffaflaştığı günümüzde, işyerindeki başarının ve huzurun yerini neredeyse hiçbir şey tutmuyor.

Sözsüz iletişimin sırları
Peki, insanlar üzerinde ne tür bir izlenim bırakıyorsunuz? Patronunuzun size söylediklerine inanmalı mısınız? Potansiyel bir müşteri ile mi uğraşıyorsunuz yoksa zamanınızı boşa mı harcıyorsunuz? Birlikte çalıştığınız kişiler ne demek istediğinizi anlayabiliyor mu? Dinleyicileriniz kızgın mı, ilgili mi yoksa hayal kırıklığına mı uğramış görünüyorlar? Bu soruların cevabını sorarak, yani sözlü iletişim kurarak bulacağınıza gerçekten inanıyor musunuz? İş yaşamında insanlar birbirlerine sürekli ne düşündüklerini ve ne istediklerini anlatırlar. Ama genelde anlattıkları şeylerin kullandıkları sözcüklerle hiçbir ilgisi yoktur.

Mesela patronunuz sizi terfi ettirmeyi düşündüğünü söyleyebilir. Ama eğer bunu söylerken arkasına yaslanmışsa ve yüzünde de zoraki bir gülümseme varsa aslında tam tersini söylemek istiyordur. Müşteriniz bu yeni arabayla ilgilenmediğini söylüyor olabilir ama eğer masanın üzerinde duran kontrata kaçamak bakışlar fırlatıyorsa bedeni aslında ilgilendiğini söylüyordur. Bunun gibi örnekleri sonsuza kadar çoğaltmak mümkün...

Örnekler ne kadar çeşitlenip, sektöre ya da yapılan işe göre farklılık gösterse de sözsüz iletişimin sessiz işaretleri, her zaman bilinçaltında yatanın çıkarılmasını sağlar. Bu korku, dürüstlük, zevk, kararsızlık ya da hayal kırıklığı olabilir. Bu nedenle karşımızdakilerle iyi bir sözsüz iletişim kurabilmek her zaman avantajdır.

Bu konudaki 25 yıllık araştırma ve tecrübe birikimini tek bir yer kitapta birleştiren Goman, İşyerinde Beden Dili’nde hem kendimizin hem de iş arkadaşlarımızın konuşmadan neler söylediği nasıl anlayacağımızı anlatıyor. Didaktik ve resmi bir dil yerine oldukça eğlenceli ve samimi bir şekilde kaleme alınan çalışma, çeşitli görsellerle de daha keyifli hâlâ getirilmiş. Bu konuda pek çok egzersiz de barındıran kitap, yüz yüze iletişim kurarken tarafların birbirilerine farkında olmadan gönderdikleri sessiz mesajları çözmek üzere kolları sıvıyor ve bunu gayet iyi beceriyor. (Melisa Kesmez)

Günün Önemli Haberleri