İsviçre sığınmacı yasalarını değiştiriyor
Abone olİsviçre'de seçmenler, ülkedeki mültecilerin sayısında sürekli bir artış görülürken, sığınmacılarla ilgili kısıtlamaların ağırlaştırılmasını içeren bir yasaya büyük çoğunlukla destek verdiler.
İsviçre'de seçmenler, ülkedeki mültecilerin sayısında sürekli bir artış görülürken, sığınmacılarla ilgili kısıtlamaların ağırlaştırılmasını içeren bir yasaya büyük çoğunlukla destek verdiler.
Yapılan referandumda seçmenlerin yaklaşık yüzde 80'i geçen Eylül ayında sığınmacılarla ilgili yasada yapılan değişikliklere onay verdi.
İsviçre'de halen yaklaşık 48 bin kişi sığınma başvurularının sonuçlanmasını bekliyor.
BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes, İsviçre'nin sığınmacılara karşı oldukça bonkör davrandığını, ülkede nüfusa oranlı sığınmacı sayısının Avrupa ortalamasının iki katı olduğunu bildiriyor.
Ancak İsviçre'de sığınmacı sayısında sürekli bir artış gözleniyor. Ülkedeki sığınmacıların sayısı son on yılın en yüksek seviyesinde.
Muhabirimiz, sığınmacıların yanısıra genel göçmen sayısındaki yükselişle birlikte, ülke kamuoyunda 'İsviçre'ye çok fazla kişi geliyor' görüşünün yaygın şekilde kabul gördüğünü belirtiyor.
İnsan hakları grupları ve sol kanat partiler, sığınmacı yasalarındaki değişikliğin ayrımcılığa neden olacağını belirterek hükümetten bunu geri çekmesini istemişler ve bir referandum düzenlenmesi için imza kampanyası başlatmışlardı.
Referandum sonuçlarının açıklanması ardından bu gruplar sonucun sığınmacılar ve mülteciler için bir felaket olduğunu açıkladılar.
Değiştirilen yasalarda en tartışmalı konulardan birisi, 'zorunlu askerlikten kaçışın' sığınmacı başvurusu için geçerli bir gerekçe olmaktan çıkarılmasıydı.
İsviçre'ye geçen yıl en fazla sayıda sığınma başvurusunun yapıldığı Eritre'de, tüm sağlıklı erkek ve kadınlara sınırsız sürede zorunlu askerlik uygulaması bulunuyor.
Değişiklik, Avrupa ülkeleri arasında bir ilk olan ve dünyanın her yerindeki İsviçre büyükelçiliklerine sığınma başvurusu yapılabilmesine olanak sağlayan uygulamayı da kaldırıyor.
İsviçre'de her 332 kişiye karşılık bir sığınmacı, Avrupa ülkelerinde ise ortalama olarak her 625 kişiye karşılık bir sığınmacı yaşıyor.