İşverenler asgari ücrete burun kıvırdı
Abone olYeni asgari ücret hükümet ve işveren kesiminin oy çokluğuyla kabul edildi.
Yeni asgari ücret
hükümet ve işveren kesiminin oy çokluğuyla kabul
edildi. Türk-İş ise karara katılmadı. Konfederasyon karara
muhalefet şerhi koydu. Asgari ücret, 1 Ocak 2011'den itibaren
16 yaşından büyükler için net 629.96 lira olarak
belirlendi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek yıl geçerli olacak
asgari ücreti tespit etti. Buna göre, asgari ücret 16 yaşından
büyükler için 1 Ocak 2011'den itibaren brüt 796.50, net 629.96 lira
olarak belirlendi.
Asgari ücret yılın ikinci
yarısında ise 16 yaşından büyükler için brüt 837 lira, net 655.57
lira olarak uygulanacak.
Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçilerin için ise yılın ilk yarısında brüt 679.50, net 546.20 lira olarak belirlendi. Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 715.50, net 571.97 lira olarak uygulanacak.
TÜRK-İŞ
RAKAMLARI BEĞENMEDİ
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, ''belirlenen asgari ücret düzeyinin yetersiz olduğunu ve ülkenin bugünkü koşullarında 'insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi' sağlamaktan yine uzak kaldığını'' belirtti.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, ''belirlenen asgari ücret düzeyinin yetersiz olduğunu ve ülkenin bugünkü koşullarında 'insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi' sağlamaktan yine uzak kaldığını'' belirtti.
Gök, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimi temsilcileri olarak asgari ücretin gerek uluslararası gerekse ulusal mevzuat çerçevesinde belirlenmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.
Asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuru ile bağdaşacak bir ücret olması gerektiğini vurgulayan Gök, bunun için asgari ücretin tespitinde geçim şartlarının dikkate alınması, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, işçinin ailesiyle birlikte değerlendirilmesini, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, belirlemelerde en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve refahtan pay içermesini talep ettiklerini kaydetti.
"RAKAMLAR İNSANİ KOŞULLARI SAĞLAMAKTAN UZAK"
Savundukları bu görüşlerin büyük bir bölümünün komisyon çalışmalarında dikkate alınmadığını ifade eden Gök, şöyle devam etti:
''Asgari ücret bir kez daha, komisyonda görev yapan hükümet ve işveren kesimi temsilcilerinin oy çokluğu ile belirlenmiştir. Bunun sonucu, belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında 'insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi' sağlamaktan yine uzak kalmıştır.
Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi gereken asgari ücret, pazarlık konusu edilmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun iradesini ve karar alma yetkisini ortadan kaldıran yaklaşımlarla asgari ücretin belirlenmesi tercih edilmiştir.''
Türkiye İstatistik Kurumunun, tek
kişinin geçimi için belirlediği tutarın net 900,9 lira olduğuna
dikkati çeken Gök, komisyonun öncelikle devletin resmi kurumunun
belirlediği bu rakamı dikkate alması gerektiğini ifade
etti.
Komisyona sunulan raporlarda, hükümetin açıklamalarında, küresel krizin etkisinin alınan önlemlerle atlatıldığının ifade edildiğine dikkati çeken Gök, şunları kaydetti:
''Ancak çalışanlar aileleriyle
birlikte, bir kez daha insana yakışmayan olumsuz yaşam koşullarına
terk edilmiştir.
Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz.'