İstiklal Marşı ve bayrağın Kürtler için anlamı
Abone olİstiklal Marşı ve Türk Bayrağı Kürtler için ne ifade ediyor. Bölgeyi dolaşan Ahmet Ay anlattı.
Mersin'de bayrak yakıldığında Diyarbakır müthiş tepki
göstermişti ama medya bunu göstermek istenmedi. Kürtlerin sembol ve
değerlerle Kemalistlerin bütün tek tipçiliğine rağmen ciddi
sorunları yoktur. Sadece "öteki"leşmenin verdiği rahatsızlık var.
Tıpkı dindarların bu ülkede 80 yıl boyunca ötekileştirildikleri
gibi.
1989'dan itibaren 20 binden fazla haneyi ziyaret eden ve halkın gerçek dertleriyle hemhal olan Milat Gazetesi yazarı Ahmet ay, Star Gazetesi'nden Fadime Özkan'a röportaj verdi.
"Cumhuriyetle beraber sürdürülen inkâr ve asimilasyon kardeş halk ve bu ülkenin vatandaşları olan Kürtleri derinden yaralamıştı. Pek çok kez huzursuzluklara sebebiyet veren inkâr ve asimilasyon politikaları 80 yıl boyunca sürdürüldü. Katı laikçilik üzerinden dindarlara, ulusalcılık üzerinden Kürtlere akıl almaz zulümler reva görüldü. Şapka yüzünden ülkede kadınlar dahi idam edildi. Erzurumlu Şallı Bacı şapkaya karşı çıktığı! gerekçesiyle ve kadın olduğu anlaşılmasın diye başına çuval geçirilerek idam edildi." diyen ahmet ay, "Bölge insanı sadece ve yalnızca "kardeşler birbirini vurmayacak, çocuklarımız ölmeyecek" diye bayram ediyor. Kürtlerin yüzde 99.9'u çok mutlu ve umutlu." vurgusu yaparken "Sizce devlet PKK'ya ne verdi?" sorusuna dikkat çekici şu yanıtı verdi:
“Kim kimden ne alıyor ne veriyor? Allah kardeş kılmıştı bizleri, birileri bu kardeşliği 80 yıl boyunca bozmak istedi, ama Allah’a şükür ki yüreklerinde Allah sevgisi olan hükümet ricali bizim bozulan kardeşliğimizi yeniden pekiştiriyor, işte aldığımız bu kardeşliktir”
"Bölge insani için, bir Diyarbakırlı için vatan algısı tam
olarak nedir, nereye tekabül eder, bayrak, İstiklal Marşı gibi
ortak değer ve kavramlarla ilgili bir kafa yahut kalp karışıklığı
yaşanmakta mıdır?" sorusuna Ay'ın verdiği cevap şöyle:
"İnanın bugüne kadar en dokunulmaz görülen vatan, bayrak, marş ve mübarek topraklarımızdır. Kürtlerin bu değerlerle, sembollerle sorunu olmadı. Bunu sorun haline getiren zihniyet 2005 yılında Mersin'de 13-14 yaşlarındaki bir Kürt çocuğunun eline Türk Bayrağını vererek yaktırmıştı. O zihniyet bayrakla, vatanla, Marşımızla Kürtleri sorunlu gösteriyor. İnanır mısınız Mersin'de o bayrak yakıldığında Diyarbakır müthiş tepki göstermişti, ancak bu medya tarafından görülmek istenmedi. Kürtlerin sembol ve değerlerle Kemalistlerin bütün tek tipçiliğine rağmen ciddi sorunları yoktur. Sadece "öteki"leşmenin verdiği rahatsızlık var. Tıpkı dindarların bu ülkede 80 yıl boyunca ötekileştirildikleri gibi."