İstenen yere gelemedik
Abone olUşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, sermaye yetersizliği nedeniyle yatırımların istenen düzeyde olmadığını bildirdi
Tarım İl Müdürlüğü üretici birlikleri ve çiftçilere yönelik “Tarımsal Kredi Kullanımı” konulu bililendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, sermaye yetersizliği nedeniyle tarım sektöründeki yeni yatırımların istenildiği düzeyde olmadığını ifade etti.
Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına üretici birlikleri, tarım kooperatifi temsilcileri, çiftçiler ve Ziraat Bankası Tarımsal Kredi yetkilileri katıldı. Uşak’ın hayvancılık ve tarımsal yatırımlar konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Atilla Arslan, tarımsal yatırımlar için sağlanan kredilerin çiftçiler tarafından iyi değerlendirilemediğini anlattı. İl genelinde hayvancılık ve tarımsal yatırımları teşvik ettiklerini belirten Arslan, Uşak’ta yıllık bir milyar doların üzerinde tarımsal üretim gerçekleştiğini dile getirdi. Tarımsal kredilerin yaklaşık 6 yıl önce yüzde 50 ile 60 faiz oranları ile kullanılabildiğini ancak bu oranların son birkaç yılda yüzde 5 seviyelerine kadar düşürüldüğünü ifade eden Atilla Arslan şunları söyledi; “Tarım sektöründe yeni yatırım yapmak isteyenleri teşvik edip desteklemeye çalışıyoruz. Ancak ilimizdeki tarımsal yatırımlar sermaye yetersizliği nedeniyle istenilen düzeyde değil. Sermaye yetersizliğini kredi kullanarak aşabiliriz. İlimizde yeni yatırım yapmak isteyenlere her türlü desteği vermeyi vaat ediyoruz. Var olan potansiyelimizi iyi değerlendiremiyoruz. Kapasitemizi tam olarak kullanıp tarımdaki istihdamı nitelikli hale getirmek ve üretimimizi arttırmak için yeni yatırımlara ihtiyaç var. Biz üreticilerimizi yeni yatırımlar yapması noktasında cesaretlendiriyoruz. İlimiz tarım da yıllık 1 milyar doların üzerinde üretim gerçekleştiriyor. Bu rakamı daha yukarıları çekmenin yolu yeni yatırımlara bağlıdır. Devletimiz üreticilere yeni yatırımlar için bazı avantajlar sağlıyor. Tarımsal krediler bunların başında geliyor. Ülkemizde 5-6 yıl önce tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 50-60'lar da iken bugün bu oran yüzde 5'le re kadar indi. Sulu tarımla ilgili ise sıfır faizli tarım kredileri var. Uşaklı üreticilerimiz ile yatırımcılarımızın bu fırsatları avantaja çevirmelerini arzu ediyoruz. Bu amaçla da sürekli üreticilerimizi ve birlikleri bilgilendiriyoruz”