İşten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uzatıldı
Abone olKoronavirüs sebebiyle 16 Nisan 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı. Daha önceden 17 Kasım tarihinde iki ay uzatılmış, 17 Ocak tarihine ertelenmişti.
Koronavirüs salgınıyla başlayan ve çalışanları mağdur etmemek için düzenlenen uygulamalardan olan işten çıkarma yasağı yeniden uzatıldı. İşten çıkarma yasağı 16 Nisan 2020'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın imzasıyla İş Kanunu'na geçici olarak eklenmişti.
Arabulucu da olsa fesih yasak kapsamında
Uzun zamandır devam eden işten çıkarma yasağı 17 Kasım 2020'den itibaren 2 ay uzatılmıştı. İşten çıkarma yasağı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, 17 Ocak 2021'den itibaren 2 ay uzatıldı.
Geçici maddede yer alan fıkralardan bir diğeri ise kısa çalışma ödeneğiydi. Kısa çalışma ödeneği de 2 ay süreyle uzatıldı.
Karar şu şekilde yer aldı:
4857 sayılı İş Kanununun geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17 /01/2021 tarihinden itibaren iki ay uzatılmasına mezkur Kanunun geçici 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrası gereğince karar verilmiştir.
İşten çıkarma yasağı hangi durumlarda geçersiz
Çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor.
Fesih kapsamına girmeyen durumlar:
İş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller,
İşverenin faaliyetinin sona ermesi,
İşin sona ermesi halleri dışında.
Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 30 Haziran öncesi başvuruda bulunmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirten Bakan Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan işyerlerimiz 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR'a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecekler" açıklamasında bulunmuştu.