İşte yeni vekil dağılımı
Abone olİllerin milletvekili sayıları nüfus sayımına göre yeniden şekillendi. İşte yeni milletvekili dağılımı;
YSK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını belirledi. İstanbul’un milletvekili sayısı 85’e çıktı
22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçimde, illerin çıkaracağı milletvekili sayısını eski nüfus sayımına göre saptadığı için eleştirilen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yine 2007’de gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını yeniden belirledi.
Dağılım değişik olacaktı
Buna göre, İstanbul’un çıkaracağı milletvekili sayısı 70’den 85’e, Ankara’nın 29’dan 31’e, İzmir’in de 24’ten 26’ya yükseldi.
Bu rakamlar, 22 Temmuz seçiminde de uygulanabilse, illerden çıkan oy oranlarına göre TBMM’deki dağılım da bugünkünden farklı olabilecekti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre, milletvekili sayılarını yeniden belirleyen YSK’nın kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yeni dağılıma göre, 24 ilin çıkaracağı milletvekili sayısı azaldı, 11 ilin çıkaracağı milletvekili sayısı arttı. 56 ilin çıkaracağı milletvekili sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. İkişer milletvekili kaybedecek olan Konya 14, Trabzon 6, Tokat 5 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilecek.
Seçim çevreleri değişti
Üç büyük kentteki yeni seçim çevreleri şöyle oluştu:
- İSTANBUL: İstanbul 1. seçim çevresine ilk kez Ataşehir, Çekmeköy ve Sancaktepe dahil edildi. 2. seçim çevresine daha önce 3. seçim çevresinde olan Zeytinburnu ve Esenler kaydırıldı. 2. seçim çevresine Sultangazi eklendi. 2. seçim çevresinde olan Eminönü yeni bölgeler arasında yer almadı. Arnavutköy, Başakşehir ve Esenyurt ilk kez 3. seçim bölgesinde yer aldı. 1. seçim çevresinin milletvekili sayısı 24’ten 30’a, 2. çevrenin milletvekili sayısı 21’den 28’e, 3. çevrenin milletvekili sayısı 25’ten 27’ye yükseldi.
1. SEÇİM ÇEVRESİ: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar
2. SEÇİM ÇEVRESİ: Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu
3. SEÇİM ÇEVRESİ: Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri.
- ANKARA: 2. seçim çevresine Pursaklar dahil edildi. Her iki seçim çevresinin milletvekili sayıları birer arttı.
1. SEÇİM ÇEVRESİ: Bala, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı, Sincan ve Şereflikoçhisar.
2. SEÇİM ÇEVRESİ: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Pursaklar ve Yenimahalle.
İzmir’de hem AKP, hem CHP kazançlı
İzmir’de seçim çevreler yeniden belirlendi. Buna göre AKP’nin güçlü olduğu Kemalpaşa, 1. Bölge’den 2. Bölge’ye kaydırıldı. Yeni ilçelerden Karabağlar 1. Bölge’ye, Bayraklı 2. Bölge’ye dahil edildi.
Her iki bölgenin milletvekili sayısı 12’şerden 13’e çıktı. Toplam 1 milyon 841 bin 291 nüfuslu Birinci Bölge’de, milletvekili başına düşen nüfus 141 bin 637, toplam 1 milyon 898 bin 62 nüfuslu İkinci Bölge’de ise bir milletvekiline düşen nüfus 146 bin 4 oldu. 22 Temmuz milletvekili genel seçimleri, bugünkü sistemle yapılmasıydı, partilerin aldıkları oylara göre durumları şöyle olacaktı:
DSP ile ittifak yapan CHP’nin milletvekili sayısı 11’den 12’ye, AKP’nin de 9’dan 10’ya yükselecekti. MHP’nin koltuk sayısı değişmeyecek, 4’te kalacaktı.