İşte yeni İmralı mutabakatı
Abone olMİT Müsteşarı Hakan Fidan İmralı'da iki gün boyunca Öcalan ile ne konuştu? Varılan mutabakatın ayrıntıları ne?
Yeni mutabakatta 'Demokratik Özerklik' yok. Ev hapsi hem
var hem yok.
Kamuoyu günlerdir devletin İmralı ile vardığı mutakabatın
ayrıntılarının ne oldunu bilmek istiyor. MİT Müsteşarı Hakan
Fidan'ın ilk kez İmralı'da 2 gün kaldığını yazan Radikal Genel
Yayın Yönetmeni Eyüp Can, merak edilen yol haritasının ana
hatlarını manşetten duyurdu.
Haberde mutabakatta olanlar ve belirsiz noktalar madde
madde belirtiliyor. İşte o başlıklar:
NELER YOK?
Bir, bölünme yok.
İki, Bağımsız Kürdistan anlamına gelecek herhangi bir toprak pazarlığı yok. Zaten uzun zamandır PKK’nın böyle bir talebi yok.
Üç, Federasyon dahil herhangi bir alternatif yönetim biçimi yok.
Dört, (en önemlisi bu) Demokratik Özerklik yok.
HEM VAR HEM YOK KATEGORİSİ
Bir, Genel Af.
İki, Öcalan’a ev hapsi.
Üç, PKK’nın silah bırakması.
DÖRT BASAMAKLI MERDİVEN STRATEJİSİ
PKK'nın silah bırakmasının neden en sona bırakıldığı eleştirisine Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi'nin yazdığı ‘Dört Basamaklı Merdiven Stratejisi’ ile cevap veriyor. Stratejiye göe bir adım atılacak.
BİRİNCİ BASAMAK: ÇATIŞMASIZLIK
(...)Ahmet Türk, BDP’li bir heyetle (Ayla Akat dışında yeni isimler de eklenecek) İmralı’da Öcalan’ı ikinci kez ziyaret edecek. Bu ziyarette Öcalan kendisini ziyaret eden heyete çözüm iradesini net bir biçimde ifade eden 4 mektup verecek. Bu mektuplardan biri BDP’ye, diğer ikisi Kandil ve Avrupa’ya, sonuncusu Türkiye kamuoyuna. Bu mektuplarda Öcalan bir yandan yukarıda saydığım yokları netleştirecek, bölgede ortaya çıkan yeni dinamikler çerçevesinde neden Demokratik Özerklik yerine yerel yönetimlerin güçlendirildiği gerçek anlamda bir demokratikleşmeye gerek olduğunu anlatacak, diğer yandan hem kendi çözüm iradesini hem de devletle vardığı mutabakatı anlatacak. Dört aşamalı bu yeni sürecin her aşamasında neler yapılması gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacak. BDP, Kandil ve Avrupa’dan önerilerinin tartışılmasını isteyecek. Ve ilk adım olarak PKK’ya şu mesajı çok net bir biçimde verecek: “Hemen çatışmasızlık ilan edin.” Çatışmasızlık ortamı sağlanmadan diğer adımların atılmayacağını da açıkça deklare edecek.
İKİNCİ BASAMAK: SINIR DIŞI
Çatışmasızlığın ilanıyla birlikte demokratikleşme yönünde epeydir hazırlığı yapılan adımlar hızla atılacak. Bir yanda yeni anayasa çalışması uzlaşılan maddeler üzerinde nihayete kavuşturulacak, diğer yanda 4. Yargı Paketi ile karşılıklı güven ortamı oluşturulacak.
4. Yargı Paketi ile terör suçlamasına ‘şiddet kriteri’ geleceği için şiddete bulaşmamış binlerce KCK’lı serbest kalacak. Bu aşamada PKK, Türkiye sınırları içinde bulunan 4 bin civarında militanını Türkiye sınırları dışına çekeceğini açıklayacak. Elbette kış ortamında hepsini bir defada çekmesi pratikte mümkün değil. Türkiye’den çekilme sürecinde herhangi bir müdahale olmayacağı garantisini aldıktan sonra aşamalı çekilme başlayacak.
ÜÇÜNCÜ BASAMAK: SİLAH BIRAKMA
GÖRÜŞMELERİ
Eğer ilk iki basamak güvenli bir biçimde çıkılabilirse PKK ile silahların bırakılması için görüşmeler başlayacak. Başbakan’ın Oslo benzeri görüşmelere kapı aralamasının sebebi bu.
Bu süreçte yeni anayasa konusunda dört parti tam bir mutabakata varamasa da uzlaşılan noktalar ilan edilecek. Kürt Sorunu’nun demokratikleşme çerçevesinde çözümü yolunda en kritik üç konu şunlar:
Bir, nötr bir vatandaşlık tanımı. Yani ne herkesi Türk ilan eden ne de Kürtler üzerinden bir tanımlama olacak. Yeni tanım ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’.
İki, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması. Anadilde eğitime hemen geçmek teorik olarak da pratik olarak da imkânsız. Bu yüzden önce engeller kaldırılacak. Sonra gerekli hazırlıklar yapılacak.
Üç, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi.
Bu arada Türkiye, Avrupa
Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Sözleşmesi’ne koyduğu şerhi kaldıracak.
Bu üç konuda aslında AK Parti, CHP ve BDP epey yaklaşmış durumda.
Silahların susması ve kalıcı bir barış ikliminin doğması bu konularda partilerin birlikte adım atmasını kolaylaştıracak.
DÖRDÜNCÜ BASAMAK: SİLAHLARA VEDA
Silah bırakma öyle kolay bir süreç değil. Sonuçta 30 yıldır silahla yaşamaya alışmış bölgesel bir örgüt PKK. Bu yüzden Karayılan hem dağ kadrosunun hem de yöneticilerin ikna edilmesi gerektiğinden bahsetti ilk açıklamasında.
Öcalan’ın ağırlığını koyacağı en kritik aşama bu ve bu konuda Öcalan’ın kafasında bir plan var. Bu planın detaylarını bu aşamada değil üçüncü aşama geçildikten sonra açıklayacak. Tıpkı kendi konumu gibi... Şimdilik söylenen, Öcalan’ın bu konuda hem kendisine çok güvendiği hem de ikna olduğu...