İŞTE YALAN DENİLEN TASLAK
Abone olOrtada bir taslak olduğu kesin. Başbakanlık "Bilgimiz yok" diyor. İşte tam bu noktada kafaya takılan soru şu:
İşte o taslak:
BAŞBAKANLIK KORUMA VE GÜVENLİK TEŞKİLATI KANUNU
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
MADDE 1- Bu kanunun amacı;Başbakanlık merkez teşkilatında yürütülmesi gereken koruma ve çevre güvenlik hizmetlerinin oluşturulması ve nasıl yürütülmesi gerektiğinin tanzimidir.
Kapsam
MADDE 2- Bu kanun, Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatı’nın kuruluş,görev ve çalışma usullerine ilişkin ilkeler ile koruma ve güvenlik görevlilerinin niteliklerine, seçimlerine ve ilgili personelinin atanmaları ile özlük haklarına ilişkin hükümleri kapsar.
Tanımlar
MADDE 3- Bu kanunda geçen;
a)Kurum: Başbakanlığı
b)Teşkilat: Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatı’nı
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş Görev ve Çalışma İlkeleri
Kuruluş
MADDE 4-(1) Bu kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla Başbakanlığa bağlı, kamu tüzel kişiliğine haiz, Ankara’da bulunan ve başka yerde şubesi bulunmayan Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatı kurulmuştur.
(2) Teşkilat başkan ve yardımcılarından oluşur.
(3) Teşkilat, Başkan tarafından yönetilir ve temsil edilir.
Başkanlık
MADDE 5-(1) Başkanlık Başkan ve iki adet Başkan Yardımcısından oluşur.
(2) Teşkilatın merkezi Ankara’dır ve kurum merkez teşkilatı bünyesinde ve kurum müsteşarına bağlı olarak çalışır.
Başkan Yardımcıları
MADDE 6- Başkanın tayin edeceği bir Başkan Yardımcısı Başkanın yokluğunda ona vekalet eder.
Çalışma ilkeleri
MADDE 8-(1) Başkan, yardımcıları arasında işbirliğini sağlar ve bunların uyumlu çalışmasını gözetir.
(2) Başkan Yardımcıları, Başkan tarafından görevlendirildikleri konu ve/ veya alanlarda çalışırlar.
(3) Bu kanunun uygulanmasına ilişkin hususlar, kurumca kabul edilip yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle belirtilir.
Görev
MADDE 9
(1) Teşkilat, kurum merkezinde ifa edilen her türlü koruma ve güvenlik işlerini yerine getirir.
(2) Teşkilatın görevi yakın koruma ve çevre güvenlik olmak üzere ikiye ayrılır. Teşkilat bu görevini Başkan’ın idaresinde ve her biri bir başkan yardımcısına bağlı olmak üzere yürütür.
(3) Yakın Koruma biriminde çalışan personel Başbakan ve Bakanların yakın koruma hizmetlerini yapar.
(4) Çevre Güvenlik biriminde çalışanlar kurum binalarının çevre güvenliğinden ve kapılardaki ziyaretçilerin üzerlerini,çantalarını ve beraberindeki paketleri arayabilirler;Başbakanlık personelinin içeri giriş ve çıkışlarında üzerlerini çantalarını ve beraberindeki paketleri arayamazlar böyle bir yetkileri yoktur.
Teşkilat personelinin nitelikleri
MADDE 10-(1) Teşkilatta çalışabilmek için aşağıdaki genel şartlar aranır:
A) Türk vatandaşı olmak
b) Kamu haklarından yasaklı olmamak
c) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
ç) Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak ve ilişkisi olmamak.
d) Kendisi ve ailesinde birinci dereceden akrabalarında (baba,anne,kardeş,amca,hala,teyze,yeğen) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı altı aya veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine,milli savunmaya,Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan veya zimmet,irtikap,rüşvet,hırsızlık,dolandırıcılık,sahtecilik,güveni kötüye kullanma,hileli iflas,ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma,suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hükümlü bulunmamak.
e) Aday personelin başvuru ve işe giriş sırasında yapılan güvenlik soruşturmasında sakıncalı durumu ortaya çıkarsa derhal teşkilatla ilişkisi kesilir. İlişik kesme sırasında yürürlükteki ilgili yasa hükümleri uygulanır.
(2) Teşkilatta Başkan ve Başkan yardımcısı olabilmek için yukarıdaki (a,b,c,ç,d,e) şıklarına ilaveten;
a) Dört yıllık eğitim veren Polis Akademisi veya Harp Okulu mezunu olmak. b) Mesleği ile ilgili olarak kamu kurum veya kuruluşlarında en az on yıl çalışmış olmak.
(3) Teşkilatta Şube Müdürü ve Yakın Koruma olabilmek için yukarıdaki (a,b,c,ç,d,e) şıklarına ilaveten;
b) Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren fakültelerinden mezun olmak.
c) Çok iyi derecede ingilizce bilmek. İkinci dil tercih sebebidir. Başvuru sırasında bu dillerden KPDS sınavından (A) almış olmak gerekir.
ç) Sınava girdiği tarihte erkekler için en az 1,85 en çok 1,95 cm. boy, kadınlar için en az 1,70 en çok 1,85 boyu olmak.
d) Sınava girdiği tarihte kilosu,boyunun küsuratı ile orantılı olmak.Kabul edilebilir oran boyunun son iki rakamının beş eksiği alt limit, on fazlası üst limittir.
(2) Teşkilatta Çevre Güvenlik personeli olabilmek için yukarıdaki (a,b,c,ç,d,e) şıklarına ilaveten aşağıdaki şartlar aranır:
a) En az lise mezunu olmak.
b) Sınava girdiği tarihte erkekler için an az 1,80 en çok 1,95 cm. , bayanlar için en az 1,70 en çok 1,85 cm. boyu olmak.
d) Sınava girdiği tarihte kilosu boyunun küsaratı ile orantılı olmak.Kabul edilebilir oran boyunun son iki rakamının beş eksiği alt limit, on fazlası üst limittir.
İşe alınma ve seçim
MADDE 11- Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatında görev yapacak Yakın Koruma ve Çevre Güvenlik personeli her ikisi için ayrı yapılacak sınavlarla işe alınır.
Sınav tarihleri, şartları ve yeri kurum tarafından medya vasıtası ile kamuoyuna duyurulur. Sınavlar sırası ile yazılı,yetenek,beden eğitimi ve mülakat olmak üzere dört ayrı dalda ve bu sıra ile yapılır. Sırası ile bir sınavı kazanan aday diğer sınava girme hakkı elde eder.
a) Birinci basamaktaki yazılı sınav soruları adayların Genel Kültür ve Hukuk bilgilerini ölçmek amacı ile kurum tarafından hazırlanır ve bir ay önceden ilan edilerek başvurular alınır.
b) İkinci basamak yetenek sınavıdır. Yetenek sınavı İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığından beşer kişilik temsilcinin bulunduğu ortak komisyon tarafından yapılır. Yetenek sınavında adayların görevin gerektirdiği fiziki imkan ve kabiliyetleri ölçülür.
c) Üçüncü basamak beden-eğitimi sınavıdır.Bu sınavda adayların çeşitli spor dallarındaki başarıları ölçülür. Bu sınav Başbakanlığa kurulan ve Spor Akademisi hocalarından oluşan bağımsız bir komisyon tarafından yapılır.
d) Dördüncü ve son sınav mülakattır. Sırası ile bütün sınavları tamamlayan adaylar en son mülakata girerler.Mülakat komisyonu Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Şubesinden iki, Genelkurmay Başkanlığı Özel Harp Dairesinden iki, Sağlık Bakanlığından psikolog iki temsilcinin katılımıyla oluşur. Mülakatta komisyon üyelerinin hepsinin her bir aday için bir oy hakkı vardır ve adaylar 10 puan üzerinden değerlendirilir. Mülakat bittikten sonra sıralama büyükten küçüğe doğru yapılır ve mülakata giren adayların görebileceği şekilde ilan edilir. En yüksek puanı alan adaydan başlamak üzere, listenin başından sonuna doğru işe alınacak personel sayısı kadar kişi işe alınır.
e) Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatında, Yakın Koruma olarak göreve başlamaya hak kazanan personel sözleşmeli olarak göreve başlatılır. Burada göreve başlayan personel hiçbir şekilde devlet memurluğuna yatay geçiş yapamaz. Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatında görev yaparken Devlet memuru olmayı düşününler yürürlükteki devlet memuru olabilme prosedürünü yerine getirerek bulundukları görevden istifa edip devlet memurluğuna intisap edebilirler.
Andiçme
MADDE 13- Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatında, göreve başlayan personel göreve başlamadan aşağıdaki şekilde and içerler:
“ Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma,Türk Milletinin milli,ahlaki insani,manevi ve kültürel değerlerini benimseyip,koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma;laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”
Görevlendirme ve beden kontrolü
MADDE 14- Başbakanlık Koruma Ve Güvenlik Teşkilatında, göreve başlayan personelin her sene periyodik olarak Mayıs ayında Başbakanlıkça oluşturulan komisyonlarca beden eğitim ve sağlık kontrolleri yapılır.
a) Kontrollerde Yakın Koruma olarak görev yapanlardan sağlığı görevini sürdürmeye müsait olmayanların işine yürürlükteki ilgili kanunlar çerçevesinde son verilir ve kurumla ilişiği kesilir.
Görevden alınma ve görevin sona ermesi
MADDE 15- Yakın korumalarda işe başvuru şartı olarak istenen (Madde 10/d şıkkı) boy-kilo dengesi yapılan bu periyodik kontrollerde azami ve asgari sınırlarının 5 aşağısı ve 5 yukarısına tolerans gösterilmek kaydı ile araştırılır. Bu sınırları geçenlerde bir uyarı verilir ve kendisine bu durumu düzeltmesi için bir dahaki sene yapılan periyodik kontrolde ihtar almış ve hala boy-kilo dengesini düzeltmeyen personelin işine tazminatsız olarak son verilir. İşine son verilen personel işe giriş akdinde bu durumu kabul etmiş sayılır ve bu konuyu herhangi bir şekilde işe geri dönüş veya tazminat alabilmek için dava konusu yapamaz.
(2) İstifa, ölüm veya görevden alınma gibi herhangi bir nedenle boşalan personelin yerine kurum gerekli gördüğü zaman yukarıdaki sınav prosedürünü uygulayarak eleman alabilir.
(3) Görev sırasında bir suçtan dolayı kesin hüküm giyen veya kısıtlanan personel hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararının verilmesiyle birlikte ilgili personelin işine tazminatsız olarak son verilir. İlgili personel herhangi bir şekilde bunu dava konusu yapamaz.
Mali ve sosyal haklar
MADDE 16- Başkan’a Genel Müdüre tanınan mali ve sosyal haklar, Başkan yardımcılarına Genel Müdür Yardımcılarına tanınan mali ve sosyal haklar verilir ve ücret ödenir. Yakın Korumalar sözleşmeli personel olup Başbakanlık Müsteşarına ödenen net aylık ücret üzerinden aylık alırlar. Başbakanlık Müsteşarının maaşına gelen artışlar kendilerine aynen yansıtılır. Çevre Koruma ve diğer birimlerde çalışan personelin ise 657 sayılı devlet memurları kanununun işe alma ve görevde yükselme şartları gereği sosyal hakları düzenlenir ve ücretleri ödenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Personele İlişkin Hükümler
Personelin atanması
MADDE 27- (1) Personel Başbakanlık Müsteşarı tarafından atanır.
(2) İdari personelin atanması naklen veya Kamu Personeli Seçme Sınavını kazananlar arasında yapılır.
Personelin mali ve sosyal hakları
MADDE 28- Yakın Korumalar hariç olmak üzere Kurum personeline Başbakanlıkta emsal unvanlı ve aynı dereceli kadrolarda çalışanlara uygulanan mali ve sosyal hak ve yardımlara ilişkin hükümler uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Kurumun gelirleri
MADDE 30- Kurum için Başbakanlık bütçesine ek ödenek konur.
Kurumda çalışanların statüsü, fazla çalışma ücreti ve yurtdışı görev yolluğu
MADDE 31-(1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Kurum personeli hakkında Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.
(2) Kurum personeline Başbakanlıkta emsal unvanlı ve aynı dereceli kadrolarda çalışan personele ödenen fazla çalışma ücretini ve yurt dışı görev yolluğu ödenir. Yakın korumalara yurt,dışı görev yolluğu ödemelerinde Başbakanlık Müsteşarına ödenen görev yolluğu ödenir.
Yasaklar
MADDE 32- (1)Kurum personeli, siyasi partilere üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararına veya zararını hedef alan bir davranışta bulunamazlar;görevlerini yerine getirirken dil,ırk,cinsiyet,siyasi düşünce, felsefi inanç,din ve mezhep ayırımı yapamazlar; görevleri sebebiyle herhangi bir şekilde öğrendikleri mesleki veya ticari sırları görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklayamazlar, kendilerinin veya başkalarının yararına kullanamazlar.
(2) Kurum personeli, görev süresince başka bir kurumda resmi veya özel hiçbir görev alamazlar,ticaretle uğraşamazlar. Bilimsel yayınlarda bulunma,görevleri veya meslekleri ile ilgili olarak davet edildikleri ulusal veya uluslar arası kongre,konferans ve benzeri toplantılara katılma,derneklere üyelik ve kar amacı gütmeyen kooperatiflerde ortaklık halinde bu madde hükümleri uygulanmaz.
Personel hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması usülü
MADDE 34-(1) Personelin görevleri sebebiyle bir suç işledikleri öne sürüldüğü takdirde ceza soruşturması ve kovuşturması yapabilmesi, Başbakanlık Müsteşarının iznine bağlıdır. İzin verilmesi veya verilmemesine ilişkin karara karşı itiraz mercü Ankara Bölge İdare Mahkemesidir.
(2) Personel hakkında hazırlık soruşturması, suçun işlendiği yer Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Açılacak kamu davası aynı yer mahkemesinde görülür.
(3) Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlara ilişkin suçüstü hali genel hükümlere tabidir.
Emeklilik
MADDE 35-(1)Kurumda görev yapan personel hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.
(2)Yakın Korumalar sözleşmeli personel hükümlerine tabi olarak çalışırlar.
Bütçe ve harcama
MADDE 36-Kurumun bütçe ve harcama esas usülleri 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Milli Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine tabidir.
Kadrolar
MADDE 37- Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (III) sayılı cetvele,Başbakanlık Koruma ve Güvenlik Teşkilatı bölümü olarak eklenmiştir.
Yönetmelik
MADDE 39- Bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler , Başbakanlık tarafından hazırlanır ve Resmi Gazetede yayımlanır.
GEÇİCİ MADDE 1- Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile kurum teşkilatın merkezi olarak kullanılmak amacı ile müsait bir arazi tahsisatı yaptırır.
GEÇİCİ MADDE 2- Teşkilat merkezi olarak kuruma tahsis edilen arazide yapılacak olan binalar, atış poligonları, eğitim ve spor tesisleri Başbakanlık tarafından en geç iki yıl içerisinde bitirilir.
GEÇİCİ MADDE 3- Teşkilat merkezinin inşaatı bitirilip kurum tarafından teslim alındıktan sonra 15(onbeş) gün içinde kurum gerekli personel işlemlerini ve sınav prosedürünü başlatır.
GEÇİCİ MADDE 4- Personel alımı aşaması bittikten hemen sonra eğitim aşamasına geçilir ve en geç bir yıl bu personel görevin gerektirdiği bilgi,yetenek, görgü ve beceriye haiz olacak şekilde eğitilir.
GEÇİCİ MADDE 5- Eğitim aşaması biten Yakın koruma ve Çevre korumalar göreve başlar başlamaz Başbakanlıktaki İçişleri Bakanlığı personeli kurumuna iade edilir ve bu aşamadan sonra Başbakanlıkta Koruma ve Çevre Güvenlik amacı ile İçişleri Bakanlığı personeli görevlendirilemez.
GEÇİCİ MADDE 6- Kanun yürürlüğe girdiğinde Başbakanlıkta görev yapan güvenlik personelinden durumu ve statüsü yukarıdaki şartlarda uygun olanlar bir defaya mahsus olmak üzere Çevre Koruma Elemanı olarak istihdam edilebilir.
GEÇİCİ MADDE 7- Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde çıkarılır.
Yürürlük
MADDE 40- Bu kanun Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 41- Bu Kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.