İşte son referandum skandalı!

Abone ol

Referandum günü türbanlılara zorluk çıkaran YSK, yeni bir skandala daha imza attı! YSK'nın tavrı yüzünden 4 milyona yakın engelli vatandaş oy kullanamadı.

Referandum sürecinde aldığı kararlarla tartışmaların odağı olan Yüksek Seçim Kurulu'nun 'vasi raporu' bulunan engelli vatandaşlara seçmen bilgi kâğıdı göndermediği ortaya çıktı.

Yaklaşık 9 milyon engelli vatandaşımızın 3,7 milyonu, seçim sandıkları için altyapı sağlanamaması ve seçmen kâğıdı gönderilmemesi sebebiyle oy kullanamadı.

Seçim kuruluna başvuran engelli vatandaşlara da, kendilerine vasi tayin ettikleri için oy kullanamayacakları söylendi.

RENCİDE EDİLDİLER

Bugün Gazetesi'nden Gökhan Özdağ'ın haberine göre, YSK'nın tartışmalı kararları referandum süresini 60 güne indiren düzenlemeye rağmen 120 günü esas almasıyla başladı. Ardından yaz döneminde tayin olan kamu görevlilerinin iradesinin sandığa yansımasına mani oldu. Kimlik numaralı nüfus cüzdanı şartı eleştirilirken 'Vasi raporu' ve fiziki engellilere zorluk çıkartılmasıyla ilgili sorunlara çözüm bulunmadı.

12 Eylül'deki referandumda sandık başına giden ortopedik engellilerin çoğu okulların merdivenlerinin dik olması nedeni ile geri dönmek zorunda kaldı. 500 binin üzerindeki engelli vatandaşın da ‘vasi raporu’ nedeniyle sandık başına gidemediği belirtiliyor.

Oy kullanmaya gidenlerin ‘refakat ile oy kullanma' hakkı  seçim kurullarınca tanınmadı. Hareket kabiliyetinden yoksun engelli vatandaş hem fiziki yapının mağduru oldu hem de  rencide edildi.

ADALET BAKANLIĞI TÜM DENETİMLERİ İPTAL ETTİ 

Adalet Bakanlığı, yeni Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) oluşuncaya kadar denetimleri iptal ederken yeni denetim ve soruşturma görevi vermeme kararı aldı.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı yayın organlarında HSYK seçimi öncesi, müfettiş görevlendirilmesi suretiyle, hâkim ve savcıların baskı altına alınacağı iddialarına yer verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle denildi:  "Yıllık denetim programı çerçevesinde önceden başlayan ve devam eden denetim ve soruşturmalar dışında, 12 Eylül 2010 tarihinden sonra yeni müfettiş görevlendirilmesi yapılmamıştır. Aksine halkoylamasında 'evet' sonucu çıkması üzerine, bu tarihten önce 'onay'ı alınmış ve bayramdan sonra denetime başlanacak 99 yerle ilgili denetim onayları iptal edilmiştir. Halkoylamasında kabul edilen anayasanın geçici 19. maddesi, mevcut Teftiş Kurulu'na, denetim ve soruşturma yapma yetkisi verdiği halde, Bakanlığımız, yargı bağımsızlığına duyduğu saygının gereği olarak ve seçimlerle ilgili spekülasyonlara neden olunmaması amacıyla, yeni HSYK oluşuncaya kadar, denetimleri iptal etmiş ve bundan sonra yeni denetim ve soruşturma görevi vermeme kararı almıştır."

Günün Önemli Haberleri