İşte sokağa çıkma yasağının sonucu! Büyük şehirlerde düşüş küçük şehirlerde artış var
Abone olBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, hafta içi geceleri, hafta sonu tam gün sokağa çıkma yasağının sonuç verdiğini açıkladı. Yasaklarla birlikte özellikle büyük şehirlerde vaka sayılarında düşüş olduğunu belirten Anadolu'da artışın sürdüğünü söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs
Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon
Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, alınan son tedbirlerle
özellikle büyük şehirlerde vaka sayılarında düşüş olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tezer, "Büyükşehirlerde yüzde 30-40 oranında acil
servislere, polikliniklere başvuru sayısının azaldığını biliyoruz.
Hala Anadolu'nun birçok bölgesinde maalesef vaka artışları yüksek
seyretmeye devam ediyor" dedi.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamaların, bu hafta sonuna doğru etkisinin daha net görüleceğini belirten Prof. Dr. Tezer, kısıtlamalar ile birlikte uygulanması gereken kuralların olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
- Özellikle kısıtlamaların olduğu günlerde insanların ev ziyaretlerine devam etmesi ve maalesef bu süre zarfı içerisinde maskelerin takılmaması; örneğin Almanya misafirliğe gidilse de 5 kişinin üzerinde aynı ortamda olunmamasını istedi.
Etkinlikler sürdükçe yüzde 100 vaka kapanma...
- Ayrıca şehrin kalabalık olmayan bölgesinde toplu yapılan
etkinliklerde insanların bir araya gelmesi; bunların devam etmemesi
gerekiyor. Bu tür etkinlikler devam ettiği sürece yüzde 100
kısıtlama olmazsa, vaka artışları olmaya devam edecek.
- Yapılan uygulamaların bu haftanın sonuna doğru neticesini görmemiz gerekiyor. Verilere baktığımız zaman büyükşehirlerde yüzde 30-40 oranında acil servislere, polikliniklere başvuru sayısının azaldığını biliyoruz.
Anadolu'da maalesef vaka artışı sürüyor
- Anadolu'nun birçok bölgesinde maalesef vaka artışları halen yüksek seyretmeye devam ediyor. Kısıtlamaların daha devam etmesi gerekiyor. Hele ki aşının dünyada yapılmaya başlandığı bir dönemdeyiz.
- Ülkemizde de kısıtlamayı bir müddet daha devam ettirip, aşının da devreye girmesiyle birlikte bağışıklık oranının ister hastalık, ister aşıyla total olarak yüzde 60-70'lere getirildiği zaman virüsün dolaşımını kısıtlayacağız.
Nisan-Mayıs gibi rahatlama olur
- Aşılamanın da başlamasıyla birlikte Nisan-Mayıs ayı gibi rahatlamaların gerçekleşebileceğini düşünüyorum.
- Yılbaşında toplu olarak bir araya gelmeleri engelleyecek önlemlerin alınması gerekiyor. Biz 10 kişiden fazla misafirlerle bir arada olunmaması gerektiğini söylüyorduk. Yılbaşında hareketliliğin artması ile vaka sayılarında artış olur mu diye aynı korku, endişe tüm Avrupa ve dünya ülkelerinde var.
Yılbaşında seyahat yasağı getirilmeli
- Yılbaşı zamanı yaklaştı. Çok fazla vakit kaybetmeden pandemi açısından sıkıntı yaratabilecek durumlara karşı önümüzdeki günlerdeki vaka durumuna göre hızlıca değerlendirip, gerekli önlemler alınmalıdır.
- Şöyle bir sıkıntı olabilir; vaka artışı yoğun olan bir bölgeden daha az yoğun olan bölgelere hareketler gerçekleşebilir. Bunların minimalize edilmesi gerekiyor. Zorunlu şartlar dışında seyahatlerin de olmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.