İşte sır gibi saklanan darbe planı!

Abone ol

28 Şubat döneminde, görev teklifini reddedince ilk YAŞ'ta ordudan ihraç edildiğini belirten emekli Albay İbrahim Keleş, hazırlanan darbe planını anlattı...

28 Şubat döneminde yüzbaşı rütbesiyle Gaziantep Alay Komutanlığı Harekat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan emekli Albay İbrahim Keleş, hazırlanan darbe planına şahit olduğunu belirtiyor...

"Deniliyor ki 28 Şubat'ta darbe olmadı, bu postmodern bir darbe. Hayır, efendim bu darbe olacaktı. Hem de aynı 12 Eylül gibi silahlı bir darbeye dönüşmek üzereydi." diyen Keleş, darbenin ardından kamu kurumlarında görevlendirilecek askerî personelin belirlendiğini vurguluyor. Bu kapsamda kendisine de Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü teklif edildiğinin altını çiziyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, Emekli albay, darbenin ayak izlerini çalıştığı şubeden bildiğini ifade ederken yakından tanıklık ettiği hazırlık sürecini şöyle anlatıyor:

"Ben harekât şubedeydim o zamanlar. Mart 1997'de gizlilik derecesinde bir emir geldi. Bu emirde EMASYA ve harekât planlarının yeniden güncellenmesi isteniyordu. Ben şüpheli ve sakıncalı personel olduğum için o görevi bana vermediler. Fakat o zamanki Harekât Şube Müdürü Müfit Ateş ve yanında da akademiye hazırlanan Yıldıray Yıldıran onlar bu darbe planını Antep bölgesine uygulamak için çalıştılar. Hangi subayın nerede ne yapacağını belirlediler. İlginçtir bir gün Yıldıray Yıldıran geldi, komutanım dedi, biz çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Antep'te her kuruma bir subay vermemiz gerekiyor. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü boş kaldı. İçimizde de öğretmen sınıfında bir siz varsınız. Sizi yazmayı düşünüyoruz, dedi. Ben de ben zaten sakıncalı sınıfında değerlendirilen biriyim ve her şûrada gideceğim diye bakıyorum. Beni zaten ihraç edersiniz o tarihe kadar, dedim. Nitekim o planlar tamamlandı ve nisan sonunda onay için üst makamlara gönderildi. Aynı 12 Eylül'deki Bayrak Harekât planı gibi her şey hazırlandı ve darbe yapılacaktı. Harekâtın tarihi de ben daha sonra başka bir yerden de teyit ettim 13 Haziran 1997 günü yönetime el konulacaktı. Erbakan da zaten 18 Haziran'da istifa etti. Resmen 13 Haziran sabahı ordu yönetime el koyacaktı ancak Erbakan istifaya ikna edilmiş."

Başörtülü eşi sebebiyle Gaziantep'e sürgün olarak gönderildiğini belirten Keleş, görev teklifini reddedince ilk YAŞ'ta ordudan ihraç edildiğini aktarıyor. Keleş, sakıncalı subay listesinde yer almasına rağmen darbe sonrası için teklif getirilmesini ise şöyle izah ediyor:

"Eğitim sınıfından gelen tek subay bendim. Bir de yeterli subay olmadığı için böyle bir teklif getirmişler. Ben buna olumsuz cevap verince de beni ilk YAŞ'ta ordudan attılar."

Günün Önemli Haberleri