İşte sakıncalı gazeteciler listesi

Abone ol

Hangi gazeteciler ordu karşıtı, hangileri ordu yanlısı. İşte Genelkurmay'a göre Türk medyasının ak ve kara listesi…

Nokta Dergisi’nin haberine göre Genelkurmay gazetecileri iki gruba ayırıyor; TSK karşıtı olanlar, TSK yanlısı olanlar.

Bir gazetenin güvenilir olması, yazarının da güvenilir olacağı anlamına gelmiyor. TSK, akredite ettiği gazetelerin bazı yazarlarını “kara listeye” aldı.

İşte “AK LİSTE”

-Emin Çölaşan (Yanına bir not düşülmüş; “Eski Genelkurmay Başkanı (E) Org. Hilmi ÖZKÖK döneminde olumsuz eleştirilere yer vermekle birlikte…”)

-Mehmet Ali Kışlalı (“TSK ile ilgili yorum yazarlarının ‘piri’ olarak bilinmektedir” notu düşüldü)

-Metehan Demir (Sabah/ “Eski TSK mensubudur. TSK komuta kademesi hakkında görüşleri olumlu bir şekilde yansıtmaktadır. Ancak TSK’yı kamuoyu nezdinde güç duruma düşürecek haberlere de imza atabilmektedir” deniliyor)

Listedeki TSK yanlısı diğer yazarlar da şöyle sıralanıyor:

-Ertuğrul Özkök, Özdemir İnce, Fatih Çekirge, Bekir Coşkun, Mehmet Y. Yılmaz, Fikret Bila, Melih Aşık, Semih İdiz, Doğan Heper, Güneri Civaoğlu, Nail Güreli, Yasemin Çongar, Güngör Uras, Güler Kazmacı, Yazgülü Aldoğan, Hakan Çelik, Kurtul Altuğ, Saygı Öztürk, Mehmet Türker, Rahmi Turan, Hüseyin Avuç, Ali Öztürk, Fatih Altaylı, Erdal Şafak, Aslı Aydıntaşbaş, Muharrem Sarıkaya, Hakkı Yalçın, İlker Sarıer, Mehmet Çetingüleç, Serdar Turgut, İsmail Küçükkaya, Güler Kömürcü, Ali Saydam, Servet Kabaklı, Sırrı Yüksel Cebeci, Deniz Ülke Arıboğan, Deniz Som, Ali Sirmen, Emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, İlhan Selçuk, Yılmaz Öztuna, Nuri Elibol, Fuat Bol, Taylan Sorgun, Yıldıray Çiçek, Necdet B. Sivaslı, Ali Öncü, Orhan Karataş, Sadi Somuncuoğlu, Hayri Köklü, Altemur Kılıç, Yavuz Selim Demirağ, Altan Öymen,
Behiç Kılıç. 

Andıç’a göre KARA LİSTE

- Cüneyt Ülsever (Askeri harekatlara karşı olduğu bilinmektedir notu düşüldü.)
- Hadi Uluengin (Askeri harekâtlara karşı oldukları bilinmektedir” notu eklendi)

Andıç, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ü eleştiren herkesi ‘güvenilir olmayan” listesine katıyor.

“Milliyetçi muhafazakâr bir gazete olup aşırı milliyetçi politikası nedeniyle zaman zaman ağır eleştirilere yer vermesinden ötürü dikkatle incelenmelidir” denilen Yeni Çağ gazetesi yazarlarından Arslan Bulut, Savaş Süzal, Altemur Kılıç, Arslan Tekin, Hulki Cevizoğlu, ve İsrafil K. Kumbasar için de şu yorum getiriliyor: “TSK’nın dış siyaseti konusunda ağır eleştiriler içeren ve eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’e yönelik eleştirilerle; TSK’nın etkinliğini her alanda hissettirmesi gerektiğine ancak pasif davrandığına ilişkin bazı olumsuz görüşlerini köşe yazılarında yansıtmaktadırlar.”
Andıçta haklarında olumsuz görüş bildirilen ve “Askerin siyasete olan müdahalesine ve askeri harekâtlara karşı oldukları bilinmektedir. Askeri müdahaleleri eleştiren köşe yazıları yazdıkları bilinmektedir” denilen köşe yazarları şöyle sıralanıyor:

Mehmet Ali Birand, Cüneyt Ülsever, Hadi Uluengin, Ece Temelkuran, Çetin Altan, Hasan Cemal, Can Dündar, Nuray Mert, Yıldırım Türker, Murat Belge, Hasan Celal Güzel, Soli Özel, Ergun Babahan, Umur Talu, Mehmet Altan, Engin Ardıç, Faruk Mangırcı, Ömer Lütfi Mete, Oral Çalışlar, Hikmet Çetinkaya, Alican Satılmış, Lale Sarıibrahimoğlu, Derya Sazak, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak, Ufuk Güldemir, Şakir Süter, Güngör Mengi, Bilal Çetin, Ruhat Mengi, Okay Gönensin, Nihat Genç. Tuncay Özkan ve Erol Mütercimler.

Murat Yetkin’e ÖZEL DİKKAT!

Andıçın ekli belgelerinde Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı’ndan Genelkurmay Genel Sekreteri’ne gönderilen bilgi notlarında Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’e özel dikkat vurgusu yapılıyor.

“Başarılı ve hırslı, bu yüzden ilişkilerde özel dikkat gerektiren bir gazetecidir” sözleriyle tanımlanan Murat Yetkin hakkında kişisel bilgilerin yanı sıra TSK yanlısı ve karşıtı yazılarından örneklere de yer veriliyor. Notlarda Yetkin’in 26 Ocak 2006’da isim vermeden Genelkurmay 2. Başkanı Işık Koşaner ile yaptığı görüşmeyle ilgili yazısında Koşaner’in ağzından verilen, “Bizim için 2007'de kimin cumhurbaşkanı olacağı değil, seçilen kişinin ne yapacağı önemli. Anayasa korundukça sorun yok. Bölücülükle mücadelede geç kalınıyor, politika belirlenmeli” ifadesinin gerçek olmadığı ve rahatsızlık yarattığı vurgulanıyor.//

(Haber/Ahmet ŞIK-Nokta dergisi)

Günün Önemli Haberleri