İşte PKK'nın 1 Eylül planı!

Abone ol

PKK'lı teröristlerin çekilme süreci dün resmen başladı. Süreç Eylül'e kadar sürecek. PKK 1 Eylül'de 'Çekilme tamam' açıklaması yapacak.

PKK'nın silahlı güçleri geri çekilmeye başladı. Türkiye sınırından tamamen çekilmenin eylüle kadar devam edeceği ve 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde örgütün ana kampı olan Kandil'den 'çekilme tamam' açıklaması yapılacağı öğrenildi.

PKK daha önce açıkladığı geri çekilme takvimini uygulamaya geçirdi. Silahlı PKK'lılar sınıra yakın bölgelerde gruplar halinde Irak'ın kuzeyindeki örgüt kamplarına doğru harekete geçti. Sınıra yakın kamplara bazı PKK'lıların ulaştığı bilgisi alınırken çekilmenin yaklaşık 5 ay süreceği ve bu aşamanın tamamlandığının da Dünya Barış Günü olan 1 Eylül'de Kandil'den duyurulacağı öğrenildi.

KANDİL'E GEÇECEKLER

KCK'nın Kandil'deki en üst düzey ismi Murat Karayılan'ın çağrısının ardından 8 Mayıs'ta Türkiye sınırının dışına çekileceğini açıklayan PKK, harekete geçti. PKK'nın silahlı grupları, dün sabahın erken saatlerinden itibaren Irak Federe Kürt Yönetimi bölgesinde bulunan ve merkez kamp olarak kullanılan Kandil dışında, sınıra daha yakın konumda olan Basyan, Avaşin, Hakurk gibi örgüt kamplarına doğru harekete geçti. Kamplarda toplanan PKK'lıların daha sonra yine gruplar halinde Kandil'e geçeceği belirtildi. Geri çekilmenin doğa şartları ve PKK'lıların dağınık halde olması nedeniyle 5 aya yakın süreceği tahmin ediliyor. Örgütün, çekilmenin tamamlandığını da 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde de ilan etmesi bekleniyor.

KAYIT ALTINA ALINACAK

Örgüt üyelerinin PKK yöneticilerinin vereceği talimat uyarınca, çeşitli bölgelerden çekileceği öğrenildi. PKK'lıların çıkış sırasında kalabalık gruplar halinde değil oluşturulan 10-15 kişilik küçük ekiplerle sınır dışına gitmesi bekleniyor. PKK'lıların sınır bölgelerinde kullandığı geçiş alanlarından genellikle havanın karardığı saatlerde geçeceği belirtildi. Çıkışlarla birlikte her grubun, Kandil'de kurulan çekilmeyi izleme heyetine bilgi vereceği ve bu sayede hangi ekiplerin ne kadar sürede ve nasıl çekildiğinin kayıt altına alınacağı kaydedildi.

Öte yandan PKK'lıların geri çekilmesinde yaşanacak olası aksaklıkları denetlemek için kendi içerisinde bir komisyon kurduğu öğrenildi. PKK'nın üst düzey isimlerinin de içerisinde yer aldığı denetleme heyetinin sınır dışına çekilme süresince yaşanabilecek olumsuzluklara anında müdahale için böyle bir birim oluşturduğu kaydedildi.

Ayrıca geri çekilmenin herhangi bir provokasyona uğramaması için aralarında BDP ve Diyarbakır'daki bazı STK temsilcilerinin de bulunduğu bir izleme komitesi de oluşturuldu. Heyet üyeleri, çekilmenin yaşandığı alanlara yakın yerleşim yerlerinde bulunarak olası aksaklıkları gidermeyi hedefliyor.

Günün Önemli Haberleri