İşte PKK en büyük para kaynağı!
Abone olDiyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır'da kaçakçılara karşı yapılan operasyonlardaki ayrıntıları açıkladı...
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılara ağır darbeler
vurdu. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube
Müdürlüğü ekipleri 715 bin paket kaçak sigara, 718 kilogram esrar
maddesi, 160 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kaçakçıların yakalanma risklerini azaltmak için kaçak sigaraları denetim imkânının daha az olduğu jandarma bölgelerindeki köylerde depoladığını söyledi. Kaçakçıların sigara ve uyuşturucuyu şehre sokmak için terör riski yüksek yerleri tercih ettiğini ifade eden Toprak, PKK'nın da kaçak yollarla elde edilen gelirden büyük miktarlarda pay aldığını ifade etti.
İKİ HAFTADA 34 OPERASYON
Diyarbakır’da KOM ekipleri, yasa dışı yöntemlerle, gümrük kaçağı sigaraları sınır ülkelerden Türkiye’ye getirip batı illerine nakleden şahıslara yönelik olarak iki hafta içinde 103 operasyon düzenlendi. Operasyonlar kapsamında piyasa değeri yaklaşık 2,5 milyon lira olan 714 bin 414 paket sigara ele geçirildi. Söz konusu olaylarda 126 şahıs hakkında yasal işlem yapıldı. Suçta kullanılan 38 araca el konuldu. Kaçak yollarla yurda sokulan sigaralar, araçların ‘zula’ diye tabir edilen gizli bölmelerinde, cam bardak kutuları, çay paketleri ve deterjan kutuları, buzdolabı, çamaşır makinesi, şofben, termosifon gibi eşyaları içinde ele geçirildi.
Narkotik Büro Amirliği ekipleri ise Diyarbakır’da iki hafta
içinde 34 operasyona imza attı. Operasyonlar sonrasında 704
kilogram kubar esrar maddesi 11 kilogram 530 gram toz esrar
maddesi, 60 kök Hint keneviri bitkisi ele geçirdiği ifade edildi.
‘Torbacı’ diye tabir edilen sokak satıcılarına yönelik olarak
gerçekleşen operasyonlarda da 38 fişek halinde 1 kilogram 210 gram
kubar esrar maddesi, 7 fişek halinde 45,6 gram plaka esrar maddesi,
13 fişek halinde 1 kilogram 29 gram toz esrar maddesi ele
geçirildi.
Ayrıca Diyarbakır’da gerçekleşen akaryakıt kaçakçılığı suçları ile ilgili yapılan çalışmalarda, 2012 yılı içerisinde toplam 19 olayda piyasa değeri yaklaşık 640 bin lira olan 160 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildiği öğrenildi.
TERÖR ÖRGÜTÜ KAÇAK SİGARADAN NEMALANIYOR
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, emniyetin yaptığı incelemeler sonucunda kaçakçılıkla ilgili ilginç detayların ortaya çıktığını dile getirdi. Kaçakçıların mallarını alıcılara ulaştırmak için kargo firmalarını kullandıklarının tespit edildiğini ifade eden Toprak, “Özellikle kargo firmaları aracılığıyla işlenen kaçakçılık suçlarında bazı engellerle karşı karşıya bulunmaktayız. Kargo gönderileri üzerinde açıklayıcı kimlik ve adres bilgilerinin bulunmaması, kargo firmalarının kimlik belgesi ibrazını mecbur tutmamaları, kargo firmaları tarafından teslim alınan eşyaların kontrol edilmesinde ihmaller nedeniyle kaçak sigaralar yakalansa da suç işleyen şahıslara ulaşılması çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Bu sorunun ortadan kaldırılması için kanuni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi.
Gümrük kaçağı sigara ticaretinin ülke ekonomisine milyonlarca lira vergi kaybına sebep olduğunu anlatan Toprak, sigara üzerinde yalnızca ÖTV oranının yüzde 65 olduğunu ifade etti. Toprak, kaçakçılık nedeni ile vergilerin kayıt dışı ekonomiye girdiğini belirtti.
Yasal yollardan hayatını kazanmaya çalışan insanların bir sene içinde elde ettiği geliri, kaçakçılık suçunu işleyen şahıslar bir sevkiyatta elde ettiğini kaydeden Toprak, “Bu da kaçakçılar için en büyük motivasyon kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Yurt dışında, çoğu zaman nerede ve nasıl, hangi şartlarda hangi malzemeler kullanılarak üretildiği belli olmayan sigaraların bir paketini 25 – 30 kuruşa elde eden kaçakçılar bu sigaraları ilimizde 2 TL batıya gittikçe 3 TL gibi bir fiyattan piyasaya sürmektedirler. Elbette bu büyük kazanç maalesef terör örgütünün de gözünden kaçmamakta ve elde edilen bu büyük kazancın önemli bir kısmı terör örgütüne akmaktadır.”
KAÇAKÇILAR SİGARALARI TERÖR BÖLGESİ KÖYLERDE DEPOLUYOR
Sigara kaçakçılığı suçunda vergi oranlarının yüksek olması nedeniyle kar marjı yüksek bir suç olduğunu belirten Toprak, bu suçu işleyen şahısların sigara kaçakçılığını meslek haline getiren kişiler olduğu bilgisini verdi.
Toprak, bu suçu işleyen şahısların yakalanmaları durumunda meydana gelen zararlarını kapatmak amacıyla her seferinde daha yüksek miktarda kaçak sigara getirdiğini ifade etti.
Kaçakçılarının yakalanma riskine karşın sigaraları terör bölgesi olan köylerde depoladığını belirten Toprak, şöyle konuştu:
“Şehir içinde polisle karşı karşıya gelen kaçakçılar yakalanma risklerini azaltmak amacıyla yurda soktukları kaçak sigaraları denetim imkânının daha az olduğu jandarma bölgelerinde bulunan köylerde depolamakta, toplu olarak şehre kaçak sigara sokmak yerine, yine terör riskinin yüksek olduğu yerleri kullanarak şehre getirmeyi tercih etmektedirler. Bu bile sigara kaçakçılığı suçu ile terör örgütü arasında gizli bir ilişkinin bulunduğunun göstergesidir. Belli bir süre sonra artık bu şahıslar yakalanmamak amacıyla güvenlik güçlerine yeri geldiğinde mukavemet göstermekte, kimi zaman güvenlik güçlerinin hayatlarına kastedecek kadar ileri gidebilmektedirler. Halk gözünde masum, basit görünen bu suç, bu suçla mücadele etmeye çalışan polislerimiz için kimi zaman hayati riskler arz etmektedir."
HER PAKET KAÇAK SİGARA İÇİN PARA ALIYOR
Terör örgütü PKK’nın sınırdan geçirilen her paket kaçak sigaradan para aldığını kaydeden Toprak, “Bölücü terör örgütünün Kaçakçılık suçlarından mali kaynak sağladığı, kaçakçılık yapan şahıslardan, sınırdan geçen her kaçak sigara için para aldığı bilinmektedir. Özellikle Kuzey Irak’taki denetimsizlik terör örgütünün bu noktadaki faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır. Okulları yakarak ülkemize zarar vermeye çalışan terör örgütü, sigara kaçakçılığı suçuyla da toplumun eğitim alma hakkına saldırmaktadır.” şeklinde konuştu.
KAÇAK SİGARA SATIŞINDA ÇOCUKLAR KULLANILIYOR
Vali Toprak, kaçak sigaradaki cezalar nedeni ile bu suçun çocuklara işletildiğini söyledi. Çocukların okula gitmesi gerekirken sokaklarda kaçak sigara sattırıldığını ifade eden Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu suçu işleyen şahıslar haklarındaki yasal yaptırımlardan kurtulmak amacıyla artık küçük yaştaki çocuklarımızı kullanmaya başlamışlardır. Bu da toplum için büyük bir tehlike arz etmekte, çocuklarımız küçük yaşlarda suça sürüklenmektedir. Eğitimden yoksun, okula gitmesi gerekirken sokaklarda kaçak sigara satıcılığı yapan çocuklar bu yaşlardan itibaren kolay ve emek harcamadan para kazanmaya alışmaktadırlar.”