İşte paşalara istenen ceza

Abone ol

Ergenekon'da 2. iddianame tamam. İki orgeneral terör yöneticisi olarak gösterildi. Şüphelilere sayısız buçlama yöneltildi.

İlk kez emekli orgeneraller ‘terör yöneticisi’ olarak suçlandı. Tuğg.Aydın ve Albay Özden suikastleri, Sivas ve Gazi olayları, Hablemitoğlu cinayeti, Başbağlar katliamı, Hayata Dönüş operasyonu ETÖ eylemi sayıldı.

Ergenekon Terör Örgütü (ETÖ) soruşturması kapsamında hazınlanan ikinci iddianame de tamamlanarak ETÖ davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ‘terör örgütü yöneticisi’ olmakla suçlandı. ETÖ’nün terör örgütleri PKK, DHKP-C ve Hizbullah’la bağlantılarına yer verildi. Türkiye’nin yakın tarihinin karanlık pekçok olayı da ETÖ eylemi gösterildi.

ETÖ YÖNETİCİ SAYISI 19’A YÜKSELDİ
13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin incelemek için 15 günlük süresi bulunan 1909 sayfa olan 2. iddianamede, 12 şüpheli hakkında ‘örgüt yöneticisi olmak’’ suçlaması yer aldı. İlk iddianamede 7 sanık örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyordu. Böylece 19 sanık ETÖ yöneticiliğiyle suçlanmış oldu. Yeni iddianamede örgüt yöneticiliğiyle suçlanan kişilerin Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, Hasan Atilla Uğur, Kemal Aydın ve Neriman Aydın olduğu belirtiliyor.

İDDİANAME 5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada iddianamenin beş bölümden oluştuğunu duyurdu. İddianamenin ilk bölümünde birinci iddianamenin özeti, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve ETÖ anlatıldı. Üçüncü bölümde ‘örgütün işlediği suçlar’, dördüncü bölümde ‘ETÖ’nün başka örgütlerle, sivil toplum ve medya ile ilişkileri’ yer alırken son bölümde ise şüphelilerin bireysel eylemleri ve istenen cezalar yer alıyor.

ETÖ’NÜN SUÇLANDIĞI EYLEMLER
Yeni iddianamede Türkiye’nin yakın tarihinde karanlıkta kalan pekçok olayın sorumlusu olarak ETÖ gösteriliyor. İşte olaylar: Şener Eruygur tarafından hazırlandığı iddia edilen ‘Sarıkız’, ‘Ayışığı’ ve ‘Eldiven’ kod isimli darbe planları.

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden suikastleri.

Necip Hablemitğlu cinayeti. (Tetikçi olarak da Osman Gürbüz suçlanıyor.) 

Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Ümraniye Cezaevi’nde yaşananlar.

Sivas ve Gazi olayları.

Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda 7’si çocuk 10 kişinin öldüğü PKK saldırısı.

PKK yaptı denilen Başbağlar katliamı.

Terhis olan 33 askerin şehit edilmesi.

Cumhuriyet mitingleri.

TERÖRÜN KAYNAĞI ERGENEKON İDDİANAMEDE,
ETÖ yapılanmasının Türkiye’de faaliyet gösteren birçok terör örgütünü de amaçları doğrultusunda kullandığı ileri sürülüyor. Bu doğrultuda PKK ve DHKP-C terör örgütleri başta olmak üzere, El Kaide, Hizbullah, Hizbul-Tahrir, TİT ve Devrimci Karargah terör örgütlerinin eylem ve faaliyetlerini Ergenekon yapılanmasının amaçları ve hedeflerine uygun şekilde yaptıkları belirtiliyor.

GİZLİ TANIKLAR VE YÜZLERCE KLASÖR
İddianamede çok sayıda gizli tanığın ifadelerine de yer verildiği belirtiliyor. İkinci iddianame ilkinden yaklaşık 600 sayfa az iken, ek klasörlerinin ilk iddianameninkilerden fazla olduğu öğrenildi. 

13’er ağır müebbet 1047’şer yıl hapis

Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un ‘terör örgütü yöneticisi olmak’, ‘cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ve Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’, ‘Hükümete karşı silahlı isyana tahrik’, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve kullanmak’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek’ ‘adil yargılamaya etkilemeye teşebbüs’le suçlandığı öğrenildi.

ÖRGÜT ÜYELERİNİN SUÇLARI

Hurşit Tolon ve Şener Eruygur için kendi işledikleri suçlardan dolayı, birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 54’er yıl hapis isteniyor. Ancak yasa gereği, örgüt yöneticileri, örgüt üyelerinin işledikleri suçlardan dolayı da cezalandırılıyor. Yasa gereği, örgüt üyelerinin cezalarının toplamı olarak Eruygur ve Tolon için 12’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 993 yıl hapis isteniyor. Bu durumda iki emekli orgeneral için toplam 13 ağırlaştırılmış müebbet ve 1047 yıla kadar hapis istendiği tahmin ediliyor.

Kimleri kapsıyor?

Tutuklu şüpheliler: Emekli Albay Arif Doğan, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteci Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Adil Serdar Saçan, Birol Başaran, İbrahim Özcan, Osman Gürbüz, Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın, Mehmet Ali Çelebi (teğmen), Noya Çalıkuşu (teğmen), Eren Mumcu (teğmen), Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Kurtça Bektaş, Rıza Demir, Rıfat Yıldırım, Emcet Olcaytu ve Muzaffer Özkan. 

Tutuksuz şüpheliler: Şener Eruygur (E. orgeneral), Hurşit Tolon (E. orgeneral), İlker Güven (E. General), Ufuk Büyükçelebi (Tercüman Yay. Yön.), Sinan Aygün (ATO Başkanı), Tanju Güvendiren (E. Albay), Hüseyin Nazlıkul, Seyhan Soylu (Sisi), Nurseli İdiz, Ertaç Giray. Siyami Yalçın, Murat Avar, Ercüment Ovalı, Tunç Akkoç, B. Hayrettin Altuntaş, Doğukan Yorulmaz, Levent Temiz, H. Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan (askeri öğrenci), Mesut Özcan, Selim Utku, Evrim Baykara, Adnan Kılıçaslan.

Suçlamalar ve cezalar

İkinci iddianamedeki suçlamalar ve TCK’daki ceza karşılıkları ise şöyle:

Cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs:

Ağırlaştırılmış müebbet

Örgüt yöneticiliği: 10 yıldan 15 yıla kadar hapis...  Hükümete karşı silahlı isyana tahrik: 15 yıldan 20 yıla kadar hapis...  Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini temin edip, kullanmak: 3 yıldan 8 yıla kadar hapis...  Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis... Kişisel verileri hukuka aykırı kaydetmek: aydan 3 yıla kadar hapis...  Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs: 6 aydın 3 yıla kadar hapis.  Resmi evrakta sahtecilik: 2 yıldan 5 yıla kadar hapis...  Askeri itaatsizliğe teşvik: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis...  Patlayıcı madde bulundurmak: 1 yıldan 12 yıla kadar hapis... Ateşli silahlar yasasına muhalefet: 5 yıldan 8 yıla kadar hapis... Örgüt üyeliği: 5 yıldan 10 yıla kadar hapis... Örgüte bilerek yardım: 5 yıldan 10 yıla kadar hapis...

Pamuk’u vatan için öldürürdüm ama!

ETÖ davasının dünkü duruşmasında tetikçi ekibin lideri olarak gösterilen sanık Muhammet Yüce, Orhan Pamuk, Sebahat tuncel ve Fehmi Koru’ya yönelik suikast konuşmalarını ‘şekil yapmak’ ve ‘hava atmak’ için yaptığını iddia etti. Yüce ‘‘Biz Pamuk’u, Tuncel’i öldürdüğümüzde ne olacak? Vatan için yapsak bile ‘sen provakotör müsün, kimsin’ diyecekler. Oysa bilmezler ki bu işi vatan için yaptığımızı’ dedi.

Daha sonra sanık Selim Akkurt’un savunmasına geçildi. Akkurt, ‘savcıların kendisini Veli Küçük aleyhine ifadeye’ zorladığını iddia edince söz alan Veli Küçük ‘Veli Küçük’e olan bu kinleri nedir? Suçluysam assınlar beni. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 35 yıl hizmet etmiş Veli Küçük aleyhine ifade versinler diye uğraşıyorlar. Onların kini nedir? General emeklisiyim diye mi böyle davranıyorlar’ deyip yerine oturdu.

Küçük’ün oturduğu yerden birşeyler söyleyince savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Küçük’ü kendisine hakaret içeren sözler kullandığını Başkan Köksal Şengün’e söyledi. Bunun üzerin Mahkeme Başkanı da, Veli Küçük’e dönerek sözlerini tekrarlamasını istedi. Küçük’ün cevap vermeyince Savcı Pekgüzel ‘Siz duymadınız, bize hakaret içeren sözler söyledi’ dedi.

Günün Önemli Haberleri