İşte Mustafa Sarıgül'ün asıl planı
Abone olCHP kurultaya giderken Mustafa Sarıgül nasıl bir strateji izleyecek? Kemal Kılıçdaroğlu'na rakip olacak mı? İşte yanıtı...
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CHP'de kılıçlar çekildi, parti birkaç ay içinde kurultaya gidiyor.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ulusalcı kanattan Emine Ülker Tarhan, Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Deniz Baykal'ın çıkacağı tahmin ediliyor.
Peki, daha önceden genel başkanlık için Deniz Baykal'la yarışan Mustafa Sarıgül savaşın neresinde? İddialara göre Sarıgül, kendisini partiye yeniden getiren ve belediye başkanı adayı yapan Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. Sarıgün'ün ilk hedefi ise, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı olmak.
'KURULTAY TOPLAMA GÜCÜNÜZ YOK'
Al Jazeera'den Sibel Demirci Erdem'in haberine göre, cumhurbaşkanı seçim sonuçları üzerine başlayan tartışma CHP’de kurultaya yol açtı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu önce ulusalcı kanatta yer alan altı milletvekilinin, ardından da Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin kurultay çağrısına meydan okuyarak yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu muhalif kanadın olağanüstü kurultay için imza toplayabilecek çoğunlukta olmadığını ifade ederek ‘kurultay toplayacak gücünüz yok’ demeye getirdi.
Kılıçdaroğlu dün akşam Yenimahalle Devlet Devlet Hastanesi’nde Gazze’den gelen yaralıları ziyarete gitti ve ziyaret sonrasında hastane çıkışında “Kurultay isteyen arkadaşlarımın toplayamayacağı anlaşıldı. Bu nedenle kurultayı ben toplayacağım” dedi.
KURULTAY'A GİTMENİN 3 YOLU
CHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultay çağrısı yapılmasının üç yolu var. Delegenin salt çoğunluğunun imzası ile olağanüstü kurultay toplanabiliyor, kayıtlı delege sayısı ise bin 180. Bu sayı esas alındığında muhaliflerin kurultayı toplantıya çağırabilmesi için 591 imza gerekiyordu. Ancak Kılıçdaroğlu muhalifler imza toplama girişimine başlamadan tüzüğün kendisine verdiği yetkiyi kullanacağını açıkladı. CHP tüzüğü genel başkana olağanüstü kurultayı toplantıya çağırma yetkisi veriyor. CHP tüzüğüne göre Parti Meclisi kararı ile de olağanüstü kurultay toplantıya çağırılabiliyor.
45 GÜN İÇİNDE YAPILMAK ZORUNDA
CHP liderinin 'kurultayı ben toplayacağım' demesinin ardından kurultay takviminin resmen başlaması için Kılıçdaroğlu’nun kurultay çağrısını ve gününü ilan etmesi gerekiyor. CHP tüzüğü “Olağanüstü toplantı en az 15 gün önce ilgililere duyurulmak koşuluyla en geç 45 gün içinde yapılır” diyor.
İKİNCİ KEZ TOPLANTI
CHP Merkez Yönetim Kurulu 17 Ağustos Pazar günü Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanacak. Haftalık rutin toplantılarını genelde Çarşamba günleri yapan CHP yönetimi en son toplantıyı 13 Ağustos’ta yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının parti içinde başlattığı kurultay tartışmaları nedeniyle yönetim bu hafta bitmeden ikinci kez toplanmış olacak. Toplantıda kurultay takviminin de değerlendirilmesi bekleniyor. “Kurultay tarihine arkadaşlarla görüştükten sonra karar vereceğim” diyen CHP liderinin MYK toplantısının ardından veya gelecek hafta başında kurultay tarihini ilan etmesi durumunda, tüzük gereği CHP, 2014 Eylül ayı içinde veya en geç Ekim başında olağanüstü kurultayını toplayacak. CHP yönetimi kurultay gündemine tüzük değişikliğini de getirecek. Açıklama CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'den geldi:
KEŞKE BEKLESELERDİ
"Sayın Genel Başkan seçimden çok önce böyle bir şey tasarlıyordu ama keşke arkadaşlarımız müsade etselerdi. Uzun süredir bir tüzük kurultayı düşünülüyordu. Tüzük kurultayıyla beraber, seçim de olabilirdi. Bu konuyla ilgili hiçbir sıkıntı yoktu, şimdi onu yapacağız."
KILIÇDAROĞLU'NUN RAKİPLERİ
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, hem parti yönetimini eleştirdi hem de adaylık sinyali verdi. İnce, Kılıçdaroğlu’nun 'kurultayı toplayacağım' açıklamasının ardından da grup başkanvekilliğinden istifa edeceğini duyurarak, genel başkanlık yarışına gireceği yönündeki işaretleri kuvvetlendirdi.
İnce’nin adaylığı kesin gibi. İnce’nin Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Baykal dahil eski genel başkanları telefonla aradığını söylemesi ve ‘yalnız değilim’ mesajı vermesi parti yönetimi tarafından arkasında ‘Baykal’ın desteğini almış görünüyor’ şeklinde yorumlandı.
TARHAN VE FEYZİOĞLU
CHP içinde ulusalcı kanatta yer alan Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu’nun da adaylık için adları geçiyor. Ancak muhalif kanatta ‘kurultay yarışında sonuç alabilmek için parçalı bir yapıyla değil tek bir aday üzerinde birleşilerek kurultaya gidilmeli’ yorumları yapılıyor.
DENİZ BAYKAL ÇIKABİLİR
CHP içinde Baykal’a yakın isimler ise Baykal’ın partinin başına yeniden geçmesini istiyor ve ‘Baykal’a geri gel’ çağrıları yapıyor. Kurultaya doğru yol alan süreçte CHP içindeki tartışmaları Al Jazeera’ye değerlendiren ve Baykal ile de uzun yıllar birlikte çalışan bir CHP yöneticisi ‘Deniz Baykal sonuçtan emin olursa ortaya çıkar’ değerlendirmesini yaptı. Baykal’ın ise böyle bir havayı görmesi ve ortaya çıkması durumunda ise delegenin ve kamuoyunun karşısına yeni bir toplumsal sözleşme, toplumsal mutabakat çağrısıyla çıkmayı düşündüğü dile getiriliyor. Yani Baykal kurultay yarışında sahneye çıkması durumunda ortaya reçete koymayı planlıyor.
SARIGÜL SESSİZ
Mustafa Sarıgül cephesi ise şimdilik sessizliğini koruyor. 2005 yılında Baykal’a karşı rakip olan ve daha sonra partiden ihraç edilen Sarıgül’e partiye dönüş yolunu Kemal Kılıçdaroğlu açtı. Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ü 30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul’dan aday gösterdi. Sarıgül cumhurbaşkanı seçimi öncesindeki aday belirleme sürecinde ‘Partili bir aday olmalı’ dese de, seçim çalışmaları sırasında Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek verdi. Sarıgül cephesinden seçimin ardından da bir yorum gelmedi. CHP kaynakları ‘Sarıgül’ün asıl amacı 2015 genel seçimlerinde milletvekili seçilmek. Bu nedenle bu kurultayda yönetimi karşısına almaz. Kendisi kurultay yarışına katılmazsa da Kılıçdaroğlu’na destek verir’ yorumunu yapıyor.
CHP tüzüğüne göre kurultayda genel başkanlık yarışına katılabilmek için imza şartı aranıyor. Buna göre genel başkanlığa aday gösterilmek için delegenin yüzde 10’unun imza toplaması ve divan başkanlığına sunması gerekiyor.Yani 1180 kayıtlı delege sayısı esas alınırsa 118 delegenin imzasını alan Kılıçdaroğlu'na rakip olabilecek.