İşte Mısır'daki isyanın kanlı yüzü!

Abone ol

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in yönetimine karşı başlayan ayaklanmalarda ölenlerin sayısı 100'ü aştı

Mısır'da yönetime karşı gösteriler altıncı gününde de devam ediyor. Başkent Kahire'nin merkezine öğle saatlerinde sloganlar eşliğinde binlerce kişi akın etti.

Kalabalık, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, dün Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atanan İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ve Başbakan olarak atanan Ahmed Şefik'in ülkeyi terk etmesi yönünde sloganlar atarken, tankların da kent merkezinde mevzi aldıkları ifade ediliyor.

Savaş jetleri alçak uçuş yapmaya başladı.

ÖLÜ SAYISI 100'Ü GEÇTİ

Mısır'da gösterilerin başladığı Salı gününden bu yana ölenlerin sayısı 100'ü aştı.

Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 33'ü dün olmak üzere beş günde toplam 102 kişi öldü.

Cenazelerde olayların tekrar şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Arap ülkeleri arasında 80 milyon nüfusuyla en kalabalık ülke olan Mısır'da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı geniş çaplı gösteriler düzenleniyor.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: 1 BÜYÜKELÇİLİK PERSONELİ ÖLDÜ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da meydana gelen olaylarda Azerbaycan'ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elhan Poluhov'un yaptığı açıklamada, ''Kahire büyükelçiliğinde sayman olarak görev yapan Nicat Gocayev, dün akşam, büyükelçilikten evine dönerken, aldığı kurşun yarası neticesinde öldü'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Gocayev'in cenazesinin bugün Bakü'ye getirileceği ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Aliyev'in emriyle Mısır'da yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının tahliye edilmesi için uçak gönderileceği, Azerbaycan vatandaşlarının ise büyükelçiliğe başvurmaları gerektiği belirtildi.

BİNLERCE MAHKUM CEZAEVLERİNDEN KAÇTI

Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, liderlik kadrosundan 7 kişi dahil toplam 34 üyelerinin cezaevinden kaçtığını bildirdi. Örgüt yetkililerinden Muhammed Usame Reuters'a yaptığı açıklamada, mahkumların akrabalarının, Vadi El Natrun'daki cezaevine baskın yaparak binlerce mahpusun kaçmasını sağladıklarını söyledi. Muhammed Usame, Kahire'nin 120 kilometre kuzey batısındaki cezaevi baskınında ölen-yaralanan olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in gitmesi talebiyle yapılan gösterilerin devam ettiği ülkedeki kargaşa ortamında, en az dört cezaevine sabaha karşı silahlı kişilerce saldırı düzenlendiği ve aralarında yüzlerce İslamcı militanın da bulunduğu binlerce mahpusun kaçırıldığı belirtiliyor. Ordu Kahire ve diğer kentlerin sokaklarına yüzlerce asker ve zırhlı araç gönderdi, ancak bunların genç protestoculara karşı pek fazla önlem almadığı belirtiliyor. Mısır güvenlik güçleri, cezaevlerine düzenlenen baskınlarda ölen ve yaralanan mahkumlar olduğunu söylediler ancak rakam vermediler.

Bu arada, polisin ortalıktan kaybolduğu sokaklarda kundakçılık ve yağmanın sabaha kadar devam ettiği belirtiliyor. Polisin neden ortalıkta görülmediği ise bilinmiyor. Polisin bıraktığı boşluğu, sopalarla silahlanmış vatandaşların kurduğu mahalle gruplarının doldurmaya çalıştığı belirtiliyor. Vatandaşların ayrıca kendi kontrol noktaları ve barikatlarını oluşturduğu bildiriliyor. Bazı gençlik gruplarının Kahire'nin bazı yerlerinde trafiği yönettikleri, gelen geçen arabalara saldıran çeteleri uzaklaştırdıkları da gelen haberler arasında.

İSTİFASINI İSTİYORLAR

Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde toplanan binin üzerinde gösterici, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesini isteyerek, başkan yardımcısı atanmasını reddetti.

İstihbarat başkanı Ömer Süleyman'ın cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasına atfen göstericiler, "Hüsnü Mübarek, Ömer Süleyman, her ikiniz de Amerikalıların ajanısınız" diye slogan attı.

Göstericiler ayrıca, "Mübarek, Mübarek uçak bekliyor" diye bağırdı.

Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakın Süleyman'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atamasının yanı sıra, Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik'i başbakanlığa atamıştı.

TUTUKLULAR FİRAR ETTİ

Mısır'da yönetime karşı gösteriler devam ederken, bir cezaevinden binlerce kişinin kaçtığı iddia edildi. AFP'nin haberine göre, Mısır güvenlik birimlerinden bir kaynak, kaçışların başkent Kahire'nin 100 kilometre kuzeyindeki Vadi Natrun'daki cezaevinde yaşandığını söyledi. Söz konusu kaynak, aralarında İslamcıların da bulunduğu binlerce tutuklunun, cezaevinde gece çıkardıkları isyanın ardından kaçtığını belirtti.

EL CEZİRE'YE YASAK

Protestoların dünya basınında oldukça fazla yankı bulması hükümetin bu yönde attığı adımları da beraberinde getirdi. Ülkede görevinden ayrılacak olan Bilgi Teknolojileri Başkanı Mısır'daki hükümet karşıtı olayları dünyaya duyuran El Cezire televizyonun faaliyetlerinin durdurulması için talimat verdi.

Resmi haber ajansı Mena'ya göre, bakanlığın emriyle El Cezire'nin yayın hakları bugün itibariyle iptal edilirken, yayın organı için çalışan gazetecilerin tamamının akreditasyonları iptal edildi.

YERİNE OĞLU MU GEÇECEK?

İstihbarat başkanı Süleyman'ın Cumhurbaşkanlığına atanması, Mübarek'in nihayetinde ordunun onaylayacağı şekilde gücünü devredeceği görüşlerinin doğmasına yol açtı. 82 yalındaki Mübarek, kendisinden sonra yerine gelecek kişi hakkındaki planlarını, isyanın başladığı haftaya kadar netleştirmemişti. Bugün, iktidarını 47 yaşındaki oğlu Cemal'e aktarması bekleniyor.

Cemal'in Cumhurbaşkanı olup olmayacağı belirsizliğini sürdürürken, ABD ve İsrail ilişkilerinde önemli rolü bulunan Süleyman'ın ve bir diğer askerin, Ahmet Şefik'in hükümette önemli yerlere atanması, ülkede kaosun çıkabileceğinden endişe duyan Mısırlıları bir nevi rahatlattı.

DIŞARDAN MÜBAREK'E REFORM BASKISI

Dünya liderlerinden de Mübarek'e reformlara hemen başlaması yönünde baskı var. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya liderleri Mübarek'e şiddetten kaçınması ve reformları hayata geçirmesi çağrısı yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada siyasi reformları hayata geçirecek adımlar atılması ve evrensel haklara saygı gösterilmesi tavsiye edildi. İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri de ortak bir açıklama yayınlayarak Mısır yönetiminden silahsız sivillere karşı şiddet kullanılmaması ve göstericilerin barışçıl şekilde yapılan protestolarına izin verilmesi istendi.

OBAMA'DAN ÇAĞRI

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililere, barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu. Mısır'daki durumu yakından takip ettiklerini belirten Obama, ilk önceliklerinin olaylarda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesini önlemek olduğunu kaydetti.

İngiltere, ABD ve Fransa vatandaşlarına zorunlu haller dışında Mısır'a gitmeme çağrısında bulundu.

TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR

Mısır'daki iç karışıklık yüzünden çok sayıda turist ülkeyi terk etmeye başladı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mısır'da bulunan Türklerin tahliyesine de bugün başlandı. Mısır'dan kaçan Türk vatandaşları THY'nin Kahire-İstanbul seferini yapan TK-693 sayılı tarifeli uçağıyla  sabah saat 06:00'da Atatürk Havalimanı'na geldi.

Büyükelçilik yetkililerinin verdikleri bilgiye göre, Türk vatandaşları saat 12.00'den itibaren, Kahire'ye gönderilecek iki THY uçağıyla da Türkiye'ye dönecek. Büyükelçilik yetkilileri ihtiyaca göre tahliyelerin birkaç gün süreceğini söyledi. Diğer şehirlerdeki Türklerle de irtibat kurulduğu belirtildi.

Bu arada, Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekinci, Mısır'da bulunan Türk yatırımlarına yönelik şu ana kadar bir saldırının söz konusu olmadığını söyledi.

YURT DIŞINDA DA PROTESTOLAR VAR

New York'ta yaşayan Mısırlılar da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye slogan attı.

İSYAN HANGİ ÜLKELERE YAYILABİLİR?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


Tunus'ta birkaç hafta önce bir seyyar satıcının tezgahının elinden alınmasını protesto etmek için kendini yakmasıyla başlayan ve 14 Ocakta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan olaylar Arap ülkelerine yayılıyor.

Tunus'tan sonra Mısır halkı da 1981'den beri iktidarda olan Hüsnü Mübarek'i devirmek için sokağa döküldü.

Mısır'da hükümet günlerce süren protesto gösterilerinin ardından bugün resmen istifa etti.

Sağlık Bakanlığı, gösterilerde 50 kişinin öldüğünü, 2500'den fazla kişi yaralandığını açıkladı.

YEMEN

Yemen'de bu ay ortasından itibaren rejim karşıtı gösteriler arttı.

27 Ocakta binlerce kişi başkent Sana'da, 1978'den beri iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevden ayrılması için gösteri düzenledi. Bugün, rejim karşıtları ve yanlıları arasında çatışma çıktı. 3 kişi kendini yakma girişiminde bulundu, bir kişi kendini yakarak öldü.

Hükümet, maaşların artırılacağını duyurdu.

ÜRDÜN

14 Ocakta ülke genelinde binlerce kişi enflasyon ve ekonomi politikasını protesto için gösteri yaptı. Yeni sosyal önlemler alınacağı sözü verilmesine rağmen gösteriler devam etti.

28 Ocakta hükümet değişikliği ve reform isteyen binlerce kişi sokağa döküldü.

CEZAYİR

Cezayir'de, gençlerin oluşturduğu grupların, işsizlik, hayat pahalılığı ve temel gıda fiyatlarına yüksek zamları protestosu 5 Ocakta başladı. Gösterilerde 5 günde 5 kişi öldü.

Göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 800'den fazla kişi yaralandı. Protestolar temel gıda maddelerinin fiyatlarının indirildiğinin açıklanmasından sonra durdu.

22 Ocakta demokrasi için yeni gösteriler düzenlendi. Polisin müdahale ettiği gösterilerde 20 kadar kişi yaralandı.

14 Ocaktan bu yana iki kişi kendini yakarak öldü, 7 kişi kendini yakma girişiminde bulundu.

SUDAN

Siyasi gerilim ve ekonomik güçlükler son haftalarda göstericileri sokağa döktü. Bir kişi kendini yakarak öldü. Fiyat artışlarını protesto eden gençler ve polis arasında çatışma çıktı.

UMMAN

17 Ocakta başkent Muskat'ta yaklaşık 200 kişi hayat pahalılığı ve yolsuzlukları protesto etti.

MORİTANYA

Muhalefetin çağrısıyla 13 Ocakta binlerce kişi başkentte toplandı. Temel gıda fiyatlarındaki artış protesto edildi. 17 Ocakta bir iş adamı kendini yakarak öldü.

Devlet Başkanı Muhammed Velid Aldülaziz, 20 Ocakta temel gıda ürünlerinin fiyatının yüzde 30 indirildiğini açıkladı.

FAS

21 Ocak'ta 3, 25 Ocakta bir kişi kendini yakma girişiminde bulundu.

SURİYE

Suriye'de üniversite öğrencisi bir genç Beşar El Esad iktidarına karşı tepkisini dile getirmek için cuma günü bedenini ateşe verdi.

Günün Önemli Haberleri