İşte Meclis'in kadın vekil profili

Abone ol

Meclis'teki kadın milletvekili sayısı geçen göre artış gösterse de milletvekillerinin sadece yüzde 14.3'ünü kadınlar oluşturuyor.

Meclisteki kadın milletvekili sayısı geçen göre artış gösterse de milletvekillerinin sadece yüzde 14.3'ünü kadınlar oluşturuyor.

TBMM'de 23. Dönem'in başında 50 kadın milletvekili yer alırken, 24. Dönem'de bu sayı 79'a ulaştı. TBMM'deki temsil edilen partilerdeki kadın milletvekili sayısı bu dönemde arttı. AK Parti'de geçen dönem 30 kadın milletvekili yer alırsen 24. Dönem'de bu sayı 46'ya yükseldi. CHP'deki kadın milletvekillerinin sayısı önceki döneme göre 10 kişi birden arttı ve kadın milletvekili sayısı 9'dan 19'a çıktı. MHP sıralarında 23. Dönem'de 2 kadın milletvekili otururken, MHP bu dönem 3 kadın milletvekili yer alıyor. BDP'deki kadın milletvekili sayısı ise 8'den 9'a çıktı. Ayrıca bağımsız milletvekilleri arasında da 2 kadın bulunuyor.

Oransal olarak değerlendirildiğinde toplam milletvekili sayıları içindeki kadın milletvekili oranının en yüksek olduğu parti BDP. BDP'nin kadın milletvekili oranı yüzde 31 oldu. BDP'yi yüzde 28.5 ile bağımsızlar izliyor. Toplam milletvekili içindeki kadınların oranı AK Parti ve CHP'de yüzde 14 oldu. MHP'de ise kadın milletvekillerinin toplam milletvekiline oranı yüzde 5.7 şeklinde.

TBMM'deki toplam üye sayısı açısından bakıldığında 550 sandalyeli TBMM'deki erkek milletvekillerinin oranı yüzde 85.63, kadın milletvekillerinin oranı ise yüzde 14.26.

AK Parti'den 23. Dönem'de Mecliste yer alan 18, daha önceki dönemlerden ise 2 kadın milletvekili bu dönemde yeniden seçildi. CHP'den 3, MHP'den 1, BDP'den 5 kadın milletvekili 24. Dönemde de yerini korudu.

YÖNETİMDEKİ KADINLAR

Kadın milletvekilleri Meclis ve partilerinin yönetimlerinde de yer buldu. Meclis Başkanlık Divanı'nda 4 kadın milletvekili görev alıyor. 24. Dönem'de TBMM Başkanvekili olarak görev yapan CHP'li Güldal Mumcu ve MHP'li Meral Akşener bu dönemde de aynı görevi üstlendi. TBMM Başkanlık Divanı'nda ayrıca iki kadın katip üye yer alıyor.

AK Parti, CHP ve BDP grup yönetiminde de kadın temsilciler yer alıyor. AK Parti'de Ayşe Nur Bahçekapılı, CHP'de Emine Ülker Tarhan ve BDP'de ise Pervin Buldan grup başkanvekili görevine seçildi.

KADIN AĞIRLIĞININ OLDUĞU TEK KOMİSYON

Komisyon yönetimleri ile Bakanlar Kurulunda kadınların temsil oranı ise düşük. Meclisteki 17 ihtisas komisyonundan sadece Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı kadın. Kadın ağırlığının fazla olduğu 25 kişilik bu komisyonda kadın üye sayısı 19.

Komisyonun yönetiminde de kadınlar var. Tek erkek katip üye dışında Komisyonun Başkanlık Divanı kadınlardan oluşuyor; Komisyonun Başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, Başkanvekilleri AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, sözcü AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca.

Meclisteki 8 ihtisas komisyonunun Başkanlık Divanında da kadın milletvekilleri görev alıyor. TBMM Anayasa Komisyonu Katip Üyesi AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, İçişleri Komisyonu Katip Üyesi AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Dışişleri Komisyonu Katip Üyesi AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu Başkanvekili AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, katip üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Sevim Savaşer, Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Katip Üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Katip Üyesi AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli oldu.

Bakanlar Kurulunda ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin üstlendi. Şahin, Meclise 3 dönemdir giren isimlerden biri.

Günün Önemli Haberleri