İşte kredi riski en yüksek iller!

Abone ol

Türkiye'de de 1,2 milyon şirketin veri tabanına sahip Dun & Bradstreet Bilgi ve Danışmanlık şirketi 81 ilin risk analizini yaptı.

Sonuçları basın toplantısıyla açıklanan çalışmaya ilişkin bilgi veren D&B Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selim Seval, kredileri yönetebilmek için riskleri ölçülebilir hale getirmek, riskin hangi illerde hangi sektörlerde ne kadar değiştiğini bilmek ve erken uyarı sinyallerini almak istediklerini söyledi.

Tek tek şirketlerin yanı sıra, portföyün riskinin de önemli olduğunu ifade eden Seval, ''Biz Türkiye'nin risk haritasını çizelim, hangi il diğerinden daha riskli, kredi riskleri ne kadar artmış, illeri ve sektörleri karşılaştıralım. Bunlara renk verelim ve kredi notlarını harita üzerinde gösterelim dedik. Riskli iller kırmızı, risksiz olanlar yeşil olsun dedik. Bu çalışma reel sektördeki tüm kredi yöneticilerinin kredilerini yönlendirmek için navigasyon cihazı. Not yüksek olduğu zaman şirket iyi, batma olasılığı düşüktür'' dedi.

İŞTE EN RİSKLİ İLLER

D&B Türkiye Risk Haritası'nın 2011 üçüncü çeyreğine ait verileri değerlendirildiğinde en riskli iller sıralamasında 544 endeks değeri ile Batman, 602 ile Rize ve 719 ile Elazığ ilk 3 sırada yer aldı. Üçüncü çeyrekte en düşük risk endeksi 1.358 değer ile Karaman, 1.300 ile Kırklareli ve 1.223 değer ile de Bolu illerine ait...

Bölgesel olarak bakıldığında da, Ortadoğu Anadolu en riskli, Doğu Marmara ise en az riskli şirketleri kapsayan bölgeler oldu. Ortadoğu Anadolu Bölgesi son çeyrekte, Doğu Marmara Bölgesi ise her üç çeyrekte de en düşük risk seviyesine sahip çıktı.

BATI MARMARA ÜRETİM RİSKİNİ AZALTTI

Bu illerdeki her şirketin riskinin yüksek olmadığına dikkat çeken Seval, ''Bu endekse yansıyan risk ortalamasıdır. Bu ortalama içinde az riskli şirketler de var, çok riskli şirketler de. Önerimiz bu illerimizde yer alan şirketlerimizin daha şeffaf olmaları, ödeme vadelerine hassasiyetle uymaları ve kredi değerliliklerine önem vermeleridir'' dedi.

Seval, Türkiye genelinde sektörel olarak bakıldığında, her üç çeyrekte de perakende ticaret en riskli faaliyet konusu olduğunu, en az riskli sektörün de üretim olduğunu kaydetti.

Son çeyrekte Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki üretim şirketlerinin ortalama riskinin diğer bölgelerdeki üretim şirketlerine göre daha yüksek olduğuna işaret eden Seval şunları söyledi:

''Değerlendirmemize göre en düşük riskli üretim şirketleri Orta Anadolu'da. Son çeyrekte perakende ticaret ile uğraşan şirketlerin en risklileri Doğu Karadeniz'de, en az risklileri ise Akdeniz Bölgesi'nde. Çalışmamızda değerlendirdiğimiz şirketlerin yüzde 40'ı üretim sektöründe, yüzde 32'si toptan ticaret sektöründe ve yüzde 8;i ise perakende sektöründe yer alıyor'' dedi.

Günün Önemli Haberleri