İşte dijital devrim
Abone olSağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'Dijital hastane' projesi bir devrim. Hastalara büyük kolaylık sağlayacak projede son aşamaya gelindi
Projeyle, hasta bilgileri internet üzerinden başka illerdeki sağlık merkezleri tarafından da izlenecek. Böylece büyükşehirlerde hasta kuyruklarının önüne geçilecek. Sağlık Bakanlığı hastaneler arasında veri alış verişini sağlaması amacıyla kuruldu.
Hasta bilgileri internet aracılığıyla başka illerdeki sağlık merkezleri tarafından da izlenebilecek. Sistem, hastalara ve doktorlara kolaylık sağlayacak. Sisteme dahil hastanelerde çalışan uzmanlar, karmaşık vakalarda farklı hastanelerdeki doktorlardan bilgi alış verişi yapabilecek.
Doktor yetersizliğinden kaynaklanan sorunların bu yöntemle çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Sistem, hastaların saatlerce hastanelerde bekletilmesini sona erdirirken, küçük şehirlerdeki hastaların da uzman doktorun teşhisiyle tedavi edilebilmesini mümkün kılacak. Böylelikle hastane önlerinde oluşan uzun kuyruklarda tarihe karışacak.
PROJE EYLÜL’DE AÇIKLANACAK
Bunun yanı sıra herhangi bir hastanede bir kez muayene olmuş bir kişi, TC kimlik numarasıyla Türkiye’nin herhangi bir yerinde gittiği hastanede kontrollerini kaldığı yerden devam ettirebilecek. Bilgiler, hastane sisteminde kayıtlı olduğu için bu hastalara tetkikler defalarca istenmeyecek. Kamu hastanelerinde uygulanan sistem, özel sağlık kuruluşlarında da uygulanacak.
Eylül ayı itibariyle başlayacak olan projede gelinen son nokta ise Cebit Bilişim Fuarı’yla dünyaya duyurulacak. Teknolojideki gelişmelerin sağlık alanını da etkilediğini anlatan Bilişim Eurasia Fuarı’nın Genel Koordinatörü Şafak Alpay, "Sağlık Bakanlığı şu anda öyle bir sistem kurmaya çalışıyor ki uluslararası standartlarda. Sağlık Bakanlığı, eylül ayı itibariyle ulusal sağlık veri tabanını devreye alacak" dedi.