İşte BDP'nin yerine gelecek partinin lideri!
Abone olÖcalan'ın BDP yerine kurulmasını önerdiği HDP ilk kongresini yaptı. Partinin eşbaşkanlığı için bakın hangi isim konuşuluyor?
İNTERNET HABER - Öcalan’ın önerisiyle gündeme gelen,
yerel seçimlere Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile girilmesi
konusu tartışılmaya devam ediliyor. HDP’nin ilk kongresi ise dün
yapıldı. Eş genel başkanlık için adı geçen BDP’li milletvekili
Ertuğrul Kürkçü, kendisine yapılan öneriyi doğruladı.
AK PARTİ-CHP KUTUPLAŞMASININ ÖTESİNE GEÇECEĞİZ
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü şunları kaydetti: “BDP’nin yeterliliği konusunda bir sıkıntı yok, HDP’nin bileşeni olan bütün grup ve partiler kendilerine yetiyorlar. BDP hem HDK’nın hem de HDP’nin bileşenlerinden biridir. Burada atılan adımın ana fikri Türkiye ölçeğinde bir etki uyandırmaktır. Amacımız Türkiye’yi anlamsızca ikiye bölen AKP-CHP kutuplaşmasının ötesine seslenerek ezilenlerin ortak mücadele platformunu kurmaktır. HDP’nin kurulması hem BDP’nin hem de Kürt özgürlük mücadelesinin de öncülük ettiği bir öneridir. HDP 2011 Haziran’ında Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak hareket eden güçlerin, yeni katılımlarla birlikte üçüncü bir odak ve kutup oluşturma hamlesinin başka bir adımıdır.”
BENİM TALEBİM YOK AMA BÖYLE BİR ÖNERİ VAR
HDP’nin Eş Genel Başkanlığı için adı geçen Kürkçü, Taraf
gazetesindeki habere göre bu konuyla ilgili de şöyle konuştu:
“Eş Genel Başkanlık ile ilgili bir talebim yok. Burada
önemli olan Türkiye sosyalist hareketi ile Kürt özgürlük
mücadelesinin doğru bir şekilde temsil edilmesi. Bu konuyu henüz
etkin bir biçimde tartışmadık ama benimle ilgili ortaya atılan
böyle bir öneri var.”
SEÇİME BATIDA HDP, DOĞUDA BDP OLARAK GİREBİLİRLER
Öcalan’ın önerisiyle gündeme gelen, yerel seçimlere Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile girilmesi konusu BDP içinde tartışılmaya devam ediyor. Yerel seçimlere Batı illerinde HDP, Doğu ve Güneydoğu illerinde BDP ile girilmesi bekleniyor. Seçimlere girebilmek için gereken yeterliliği dün yaptığı 1. Olağan Kongresi’yle sağlayan HDP’nin, barış sürecinde nasıl bir rol oynayacağını ve bu oluşumun BDP’nin tasfiyesi anlamına gelip gelmediğini, Kürt siyasetini yakından takip eden isimlerle konuştuk.
1. OLAĞAN KONGRE DÜN YAPILDI
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 1. Olağan Kongresi’nde konuşan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, katılımcıları Kürtçe, Süryanice ve Türkçe selamlayarak başladığı konuşmasında Türkiye’de 90 yıldır ötekileştirilen, etnik ve inanç yapıları nedeniyle yok sayılan Kürdistan, Mezopotamya ve Anadolu halklarını biraraya getiren bu oluşumla geleceğe umutla baktıklarını söyledi.
Farklı kültürlerin, inançların dışlanmayarak özgürce yaşayacakları demokratik bir ortam sağlayacağından dolayı HDP’ye destek verilmesi gerektiğini ifade eden Dora, “Tek ulusa dayalı yapılanma değil, demokratik bir ulusun inşası için yola çıktık. Yeni anayasaya ilişkin kırmızı çizgilerimiz var. Bunlar kabul edilmediği sürece demokratik mücadelemize devam edeceğiz. Farklılıkları, inançları kucaklamayacak bir başlangıcı kabul etmeyeceğiz. Yeni bir vatandaşlık tanımı, anadilde eğitim istiyoruz. Aksi halde bizim için o anayasanın bir geçerliliği yok” diye konuştu.
Dora, Türkiye’de başlatılan süreçle Rojava’daki sürecin bağlantılı olduğunu belirterek, “Oradakiler buradaki halkların kardeşidir. Demokratik mücadelelerini destekliyoruz. Hükümete de El Kaide’ye desteğini çekmesi çağrısında bulunuyoruz. Sayın Öcalan’ın sağlık ve fiziki koşullarının düzeltilmesi için de AKP hükümete sesleniyoruz. Sayın Öcalan’ın rolünün önemli olduğunu düşünüyor, HDP’nin de bunu dile getirmesini istiyoruz” diye ifade etti.
HDP'NİN KURULMASI BDP'NİN TASFİYESİ DEĞİL
Konuyla ilgili Taraf ’a konuşan BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kurulmasının BDP’de yaşanan bir sıkıntıyla ilgili olmadığını ifade etti. Kürt siyasal hareketinin, Halkın Emek Partisi’nden (HEP) bu yana Türkiyeli devrimci ve demokrat güçlerle birlikte hareket etme anlayışını taşıdığını belirti.
Bozlak, “Savaş sürecinde böyle ortaklaşmalar daha sıkıntılıydı. Şimdi artık barış sürecindeyiz. Bu ortamda daha rahat manevra yapabilme şansı doğdu. Biz de geçmişten beri var olan bu projemizi daha sağlam bir zemine oturtmak istiyoruz” diye konuştu. HDP’nin BDP dışında oluşan bir hareket olmadığını belirten Bozlak, “BDP’li arkadaşlarımızın da içinde yer aldığı ve desteklediği bir oluşum kongre şeklinde kurulmuştu şimdi ise partileşiyor” diye konuştu. Bozlak, HDP’nin kuruluşunun BDP’yi tasfiye etme hareketi olmadığını söyledi.
ÖCALAN'IN TEZLERİ İÇİN GENİŞ TABANLI PARTİ GEREKİYOR
Araştırmacı-yazar Muhsin Kızılkaya ise şunları kaydetti: “BDP savaş sürecinde legal olarak ifade edilemeyen meseleleri legalize etmek amacıyla kurulmuştu. BDP iktidarı hedefleyen bir parti olmaktan çok Kürtleri Mecliste temsil etmek, onların sesi olabilmek amacıyla hareket ediyordu. Eğer çözüm süreci Öcalan’ın dediği gibi ilerler ve akamete uğramazsa bölgesel düzeyde etnik bir grubun sesini dillendiren bir parti işlevini yitirir. Öcalan’ın “Demokratik Modernite” tezinin hayata geçmesi için geniş tabanlı bir partinin kurulması gerekiyor. Bu durum aslında Öcalan açısından sürecin tekrar savaşa dönmesinin mümkün olmadığının da göstergesi.”