İşte Abdullah Öcalan'ın devletten talepleri
Abone olHDP'ye göre çözüm sürecinde müzakere aşamasına gelindi. Bu aşamada PKK lideri Abdullah Öcalan'ın talepleri şöyle...
Yol haritasının tamamlanması ile birlikte PKK’nın İmralı
Cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan, Kandil ve HDP'ye göre çözüm
süreci yeni bir aşamaya geldi. Öcalan, bundan sonraki aşamada
sürecin tüm çalışmalarını takip edecek bir Sekreterya, kendi
başkanlığında bir Müzakere Heyeti ve bağımsız bir İzleme Kurulu
oluşturulmasını ve ayrıca toplumsal faaliyetler yürütecek 8
komisyon kurulmasını istiyor.
Al Jazeera'den Gonca Şenay'ın haberine göre, Sekreterya, Müzakere Heyeti ve diğer komisyonlar konusunda devlet ve Öcalan anlaşabilmiş değil, bu konudaki görüşmeler devam ediyor.
HDP, Öcalan’ın bu yapıların nasıl oluşturulmasını beklediğini çok ayrıntılı olmasa da kısmen açıkladı, Hükümetten ise farklı açıklamalar geliyor.
SEKRETERYA TARTIŞMASI
Son günlerde üzerinde en çok tartışılan başlık, kurulacak ilk
yapı olan Sekreterya. Bu konuda, talepler ile Hükümetten
atılabilecek adımlar konusunda gelen açıklamalar çok farklı. HDP
kanadı, Sekreterya içinde kendi heyetini ve üstleneceği rolü tarif
etti. HDP’ye göre heyet 10 kişiden oluşmalı ve içinde heyetteki
milletvekilleri Pervin Buldan, Sıtkı Süreyya Önder ve İdris
Baluken'in yanısıra Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip
Dicle ile kadın hareketinden bir isim de yer almalı. Ayrıca Hükümet
de beş kişilik bir heyet görevlendirmeli.
Ancak gelen açıklamalar, Hükümet’in “Sekreterya” başlığına aynı şekilde bakmadığını gösteriyor. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Öcalan’ın farklı koşullarda çalışmasını sağlayacak ve sadece aynı cezaevindeki tutukluların yer alacağı bir sistem üzerinde durulduğunu açıkladı. Hatta, milletvekillerinin de bu heyette yer alacağının kesin olmadığını belirtti.
Öcalan’ın talep ettiği yeni yapı içinde en önemli başlık Müzakere Heyeti olacak. Hatta HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın bu heyette KCK’dan bir ismin yer almasını istediğini açıkladı. Ancak Hükümet, bu talep ile ilgili bir açıklama yapmadı.
İZLEME KURULU
Üçüncü göz de diye adlandırılan ve alınan kararların uygulamasını takip edecek olan İzleme Kurulu'nun nasıl oluşturulacağı konusunda da resmi bir açıklama yok. Ancak 19 Ekim pazar günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları toplantıda Akil İnsanlar’ın edindiği izlenim, Kurul’un hem kendi aralarından hem de başka sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katılımıyla oluşturulacağı yönünde. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bu kurulun sekreteryasını üstlenecek.
KOMİSYONLAR DA İSTİYOR
Öcalan’ın bir diğer talebi ise çeşitli toplumsal sorunların çözümüne ilişkin öneriler geliştirecek komisyonlar oluşturulması. Sekiz başlık altında toplanan bu komisyonlar hakkında da henüz Hükümet kanadından gelen bir açıklama yok. Öcalan'ın istediği komisyonlar şöyle:
Hukuk: Komisyon, yasal ve anayasal çalışmalar yürütecek. İçinde HDP’den isimler ve akademisyenler yer alacak.
Sosyo-ekonomi: Ekonomik olarak toplumun tüm kesimlerinin gelişmesi ile ilgili çalışmalar yürütecek.
Misak-ı Milli: Öcalan, ülkelerin sınırlarına dokunulmadan Kürtlerin hem kendi aralarında hem de Kürtlerin Ortadoğu’daki diğer halklar ile aralarında birliği sağlamak için bu komisyonun kurulmasını istiyor.
Kadın Özgürlüğü: Kadınların toplumsal ve siyasal hayata katılımı ile ilgili çalışmalar yürütecek. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda çalışacak.
Ekoloji: Komisyon, toplumu ve doğayı ilgilendiren çalışmalar yapacak, gerektiğinde çevresel olaylarda etkili olacak.
Sivil Toplum: Sivil toplum faaliyetleri yürütülmesinde etkili olacak
Güvenlik: Güvenlik ile ilgili faaliyetleri bu komisyon takip edecek.
Hakikatleri Araştırma ve İzleme: Öcalan’ın çok uzun süredir dile getirdiği bu komisyon son 30 yılda yaşananları araştıracak. Özellikle faili meçhul cinayetler konusunda devletin de bilgi vermesini sağlayacak etkili bir yapı oluşturulması isteniyor.