İstanbulun yangın bilançosu

Abone ol

Kentte bu yılın ilk yedi ayında, 16 bin 353 yangın çıktı. İşte yangın bilançosu;

İstanbul'da bu yılın ilk 7 ayında çıkan 16 bin 353 yangından 5 bin 834'ünü ev, iş yeri, fabrika, taşıt, hastane, sağlık merkezi, eğitim ya da kamu kuruluşlarında çıkan yangınlar oluşturdu.
    
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, kentte 1 Ocak ile 31 Temmuz 2007 tarihleri arasında 16 bin 353 yangın çıktı. Bu yangınlardan 3 bin 117'si konutta, 155'i fabrikada, 39'u alışveriş merkezinde, 11'i bankada, 318'i imalathanede, 154'ü iş hanında, 32'si marangozhanede, 60'ı markette, 17'si otel, motel ve pansiyonda, 259'u restoran,lokanta ve barda, 2'si gece kulübünde, 6'sı resmi binada, 29'u eğitim ve öğretim kurumlarında, 17'si hastanelerde ve 6'sı da sağlık merkezlerinde meydana geldi.
    
Bu mekanlar dışında ayrıca 10 ibadethane, 21 gecekondu, 12 ahır, 340 metruk bina, 337 ormanlık ve fundalık alan, 4 yakıt istasyonu, 862 araç, 6 demir yolu taşıtı ve 20 deniz yolu taşıtında yangın çıktı.

Yangınların 10 bin 519'unu ise çöp, çöp konteyneri, ot, trafo ve diğer yangınlar oluşturdu.

Söz konusu tarihler arasında en fazla yangın çıkan itfaiye bölgeleri ise 1461 yangınla Kocasinan, 1075 yangınla Ümraniye, 1047 yangınla Gaziosmanpaşa, 1031 yangınla Avcılar, 950 yangınla Büyükçekmece, 848 yangınla Bağcılar ve 828 yangınla Bakırköy, en az yangın çıkan itfaiye bölgesi ise 55 yangınla Adalar oldu.

İstanbul'da restoran, bar ve lokanta gibi eğlence mekanlarındaki yangınların genellikle Kadıköy, Fatih, Kocasinan, Beşiktaş, Beyoğlu, Bakırköy ve Şişli, fabrika yangınlarının ise Tuzla, Kocasinan, Büyükçekmece, Avcılar ve Çatalca itfaiye bölgelerinde yoğunlaştığı görüldü.

Yine iş hanı yangınlarının genellikle Fatih, Bayrampaşa, Bağcılar ve Beyoğlu, en fazla okul yangınların Bakırköy, imalathane yangınlarının Kocasinan, otel, motel, pansiyon, terk edilmiş bina ve ibadethane yangınlarının Fatih, orman yangınlarının Kocasinan, Sultanbeyli, Ümraniye, Arnavutköy ve Pendik itfaiye bölgelerinde yaşandığı ortaya çıktı.

Söz konusu yangınları söndürme çalışmalarına katılan 38 itfaiye eri de yaralandı.

İtfaiye kayıtlarına göre, 9 bin 242 yangın sigaradan, 2 bin 482 yangının elektrik kontağı kaynaklı çıktığı anlaşıldı. Bu yangın nedenlerini çocukların ateşle oynaması (1092), baca (853), kıvılcım sıçraması (584), ütü ve ocak (513), yüksek ısıyla kızışma (368), parlama (342), kasıt (317), adli olaylar (158), trafo (132), soba (86), fuel oil veya benzin parlaması (49), LPG patlaması (38), patlama (28), mum devrilmesi (17), yangın zannı (16), doğalgaz patlaması (14), LPG'li oto patlaması (10), kimyasal madde tutuşması (9) ve yıldırım düşmesi (3) izledi.

İstatistiklerde dikkat çeken bir unsur ise söz konusu dönemde elektrikli ev aletlerinden hiç yangın çıkmaması oldu.

Bu arada, aynı tarihler arasında genellikle ağaç ve binalarda mahsur kalan 1666 kedi, 488 köpek, 822 kuş, 24 at, 24 inek, 4 koyun ile 2 keçi de itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
    
ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER VE YANGIN ANI
     
İtfaiye yetkilileri, olası yangınlara karşı vatandaşların gerekli telefon numaralarının kesinlikle bilinmesi, telefon üzerinde görünür bir bölüme yazılması ve çocuklara da öğretilmesi gerektiğine işaret ettiler.

Yetkililer, yangın yerinde de vatandaşların bazı önlemler alabileceğini belirterek, bu önlemleri şöyle sıraladılar:

-Yangını başlangıç aşamasında söndürebilmek için evlerde mutlaka yangın söndürme cihazı bulunmalı,
-Soba kullanılan evlerde yılda 2 kez yetkili kişilere baca temizliği yaptırılmalı,
-Kapalı mekanlarda yangın ve gaz kaçaklarını algılayan alarm sistemleri konulmalı,
-Çocuklar mümkün olduğunca evde yalnız bırakılmamalı,
-Yeni yapılacak binalar 'Yangından Korunma Yönetmeliği'ne göre yapılmalı, mevcut binalar bu yönetmeliğe uygun olarak yeniden düzenlenmeli,
-Yangın okulda çıkarsa öğrenciler, öğretmenlerinin kendilerini okuldan çıkarmak için söylediklerini eksiksiz yerine getirmeli, öğretmenler yangın için bir kaçış planı hazırlamalı, yangın çıktığı anda bu planı eksiksiz uygulamalı,
-Yangın evde çıkmışsa, alevlerin kaçış yolunu kapatıp kapatmadığı kontrol edilmeli. Kaçış yolu açık ise, aile fertlerinin güvenli ve hızlı şekilde binayı terk etmesi sağlanmalı,
-Mümkünse kaçarken LPG, doğalgaz ve elektrik şalteri kapatılmalı,
-Kaçış yolunun kapalı olduğu durumlarda, yangının çıktığı bölümün kapısı kapalı ise kesinlikle açılmamalı, açık ise kapatılmalı,
-Yanan bölüme en uzak ve itfaiyeciler tarafından görülebilecek bir yere kaçılmalı,
-Balkonlu bölümler tercih edilmeli, varsa ara bölme kapıları kapatılmalı,
-Sığınılan bölümün kapısından duman sızmaması için alt ve üst kenarları ıslak bez ile kapatılmalı,
-Mümkünse el feneri ve su bulundurulmalı.

Günün Önemli Haberleri