İstanbul'un tam 36 kardeşi var!
Abone olDünyanın en kalabalık ve önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul'un, 4 kıtada 36 kardeş şehri bulunuyor.
İlk olarak 1965 yılında Brezilya'nın Rio de Janeiro şehri ile kardeş olan İstanbul'un, Asya'da 18, Avrupa'da 11, Amerika'da 4 Afrika kıtasında da 3 olmak üzere 36 kardeş şehri bulunuyor.
Coğrafi olarak uzak yerleşim alanlarının, kültürel ve ticari alışveriş yapmaları amacıyla oluşturdukları birliktelik anlamına gelen ve iki ya da daha fazla belediyenin ortak uygulaması olan kardeş şehir kavramı, uluslararası ilişkiler terminolojisinde 'sister city' olarak yer buluyor.
Kardeş şehir ya da 'sister city' uygulaması, 1950'li yıllardan itibaren ABD şehirleri ile dünyanın geri kalan ülkelerindeki şehirler arasında, barış ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla ortaya çıktı.
Avrupa'da da aynı yıllarda özellikle Fransız ve Alman şehirleri arasında dostluğun geliştirilmesi amacıyla kardeşlik ilişkileri kurulmaya başlandı.İstanbul'un kentler arası ilk işbirliği, Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti ile 1965 yılında Kardeş Şehir Protokolü imzalanması ile gerçekleşti.
Merkezi ABD'de bulunan Dünya Kardeş Şehirler Birliği Teşkilatı'nın prensiplerine göre, bir şehir her ülkeden ancak bir şehir ile kardeş şehir olabiliyor. Çok katı olmayan bu kurala genellikle uyulurken, kardeş şehir olma teklifi, genellikle diplomatik yollardan Dışişleri Bakanlığı kanalıyla belediyelere iletiliyor ya da belediyeler arasında karşılıklı temaslar kuruluyor.
Yurt dışından herhangi bir şehirle kardeş şehir olabilmek için Belediye Meclis Kararı ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı gerekiyor. Gerek Belediye Meclisi kararında, gerekse İçişleri Bakanlığı'nın izninde göz önünde bulundurulan en önemli husus, şehirler arasındaki denklik olarak öne çıkıyor.
4 KITADA 36 KARDEŞ ŞEHİR
İstanbul'un kardeş şehirlerinin 18'i Asya, 11'i Avrupa, 4'ü Amerika ve 3'ü de Afrika kıtasında yer alıyor. Son olarak Tunus'un başkenti Tunus ile kardeş olan İstanbul'un diğer kardeş şehirleri:
Rio de Janerio-Brezilya,
Şimonoseki-Japonya,
Lahor-Pakistan,
Jahor Bahru-Malezya,
Cidde-Suudi Arabistan,
Kahire-Mısır,
Houston-ABD,
Berlin-Almanya,
St. Petersburg-Rusya Federasyonu,
Rabat-Fas, Merv-Türkmenistan,
Barselona-İspanya,
Dubai-Birleşik Arap Emirlikleri,
Köln-Almanya,
Şanghay-Çin Halk Cumhuriyeti,
Odessa-Ukrayna,
Amman-Ürdün,
Saraybosna-Bosna Hersek,
Durres-Arnavutluk,
Almatı-Kazakistan,
Oş-Kırgızistan,
Filibe-Bulgaristan,
Köstence-Romanya,
Hartum-Sudan,
Kazan-Tataristan
Üsküp-Makedonya,
Rotterdam-Hollanda,
Şam-Suriye,
Jakarta-Endonezya,
Venedik-İtalya,
Pusan-Güney Kore,
Bangkok-Tayland,
Beyrut-Lübnan,
Tebriz-İran
Mexico City-Meksika
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ VE MUTABAKAT ZAPTI
Türkiye tarafından genellikle kardeş şehri bulunan ülkelerdeki ikinci bir şehir ile ilişki kurulması planlandığında ise işbirliği protokolü tercih ediliyor. Toplam 19 işbirliği protokolü bulunan İstanbul, en son Viyana ve Lahor ile işbirliği protokolü imzaladı.
Kent yöneticisinin iradesini yansıtan mutabakat zaptı da iki şehir arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için ilk aşama niteliğini taşıyor. İstanbul ile Güney Kore'nin Gyeongsangbuk-do, İtalya'nın Milano, Macaristan'ın Pecs, Pakistan'ın Pencap ve Gürcistan'ın Tiflis şehri ile iki olmak üzere toplam 6 şehirle mutabakat zaptı bulunuyor.