İstanbul'u kim fethedecek?

Abone ol

İstanbul uğruna sakallarını kesen Erol Kaya ile Erdoğan'dan izinsiz aday adayı olan Veysel Eroğlu ise çok gerilerde..

İktidar partisi AKP, 28 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimlerin de 'iktidarı' olmaya hazırlanıyor. Son anketler AKP'nin oy oranını gittikçe artırarak büyüdüğünü gösteriyor. Yerel seçimlerin en hararetli ve merak edilen kenti ise İstanbul. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zamanlar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu düşünülünce, İstanbul siyasi kariyer adına da önemli bir basamak noktası. AKP'nin şu an 6 aday adayı var. Her birinin kıyasıya yarışı da sürüyor. Tüm gözler tek bir isimde. O da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Son karar, tartışmasız partisine son derece hâkim Erdoğan'da.

Şu an AKP Genel Merkezi'ne gönderilen ve basına açıklanmayan temayül yoklaması sonuçları bile belirleyici olmayabilir. Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Şubat'a kadar ağzından sürpriz bir isim de çıkabilir. Tempo'nun AKP kulislerinden edindiği bilgilere göre, İstanbul için yapılan temayül yoklamasının sonuçları şöyle: Kadir Topbaş yüzde 30.6, İdris Güllüce yüzde 30.5, Erol Kaya yüzde 29.9, Veysel Eroğlu yüzde 2.4, diğer adayların toplam oranı ise yüzde 6 civarında.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AKP adayları, Recep Tayyip Erdoğan'ın gözüne girebilme yarışı da veriyorlar. Şu ana kadar en şanslı görünen isim Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş. Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 yıllık arkadaşı. Sanat tarihi doktoru ve mimar. Ünlü Saray Muhallebicisi'ni işleten aileye mensup. Erdoğan'la arasındaki ağabey-kardeş diyaloğu, Beyoğlu Belediyesi gibi önemli bir ilçenin başkanı olması şansını artıran etkenler. Topbaş'ı tanıyanlar onun, "Sadakati, güvenilirliği, uzlaşmacı kişiliği... Kendisini diğer adaylardan ayrı tutması" gibi özelliklerine dikkat çekiyorlar. Taksim'deki Gezi Pastanesi'nin üst katındaki seçim ofisinden rutin propaganda faaliyetlerini yürütüyor. Abartı bir çalışma içinde olmadığı gözleniyor. En şanslı aday pozisyonunu pek de abartılı biçimde kullanmadığına dikkat çekiliyor. Kadir Topbaş ismi en fazla geçen bir isim olsa da, onun bu durumda olması doğal bir süreç olarak da algılanıyor. İstanbul için çalışmalarıyla öne çıkan bir ilçenin başkanı olması ve uzun bir süredir İstanbul'u düşünüyor olması kendisinin aday adayı olarak belirlenmesinde etkili oldu. Bir de popülerliği tabii ki...

Temayül yoklamalarında öne çıkan bir isim daha var:
Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce. Recep Tayyip Erdoğan'ın Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde ilk kazanılan Tuzla Belediyesi'nin üç dönemdir başkanı. Tayyip Erdoğan'la birlikte MSP'in Gençlik Kolları günlerinden bu yana kader bağı olan bir isim. Recep Tayyip Erdoğan'ın "İdris Güllüce'yi hazırlayın" şeklinde yakın çevresine talimat verdiği öne sürülen bir aday. Güllüce belki bu durumdan olsa gerek, Tempo ile görüşmesinde adaylığına yüzde yüz derecesinde kesin gözüyle baktığını söylüyor. AKP'nin adayları arasında en lüks seçim ofisine sahip olan isim de Güllüce. Ortaköy sırtlarındaki üç katlı bir villada, Boğaz manzaralı ofisinde ekibiyle birlikte yoğun bir çalışma içinde bulunuyor. AKP kaynaklarından edinilen bilgilere göre Tayyip Erdoğan'ın kafasındaki isim olarak da Güllüce'nin adı geçiyor. Bu arada Güllüce'nin yanında ve onu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hazırlayan bir 'derin AKP'nin varlığından da söz ediliyor. Yıllardır Erdoğan'la birlikte olan ve AKP'de sözü en fazla dinlenir olarak gösterilen bu isimler şunlar:

AKP Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ekrem Erdem, Ahmet Ergün, Reşat Sözen, Nuri Albayrak, Arif Dağlar, Osman Develioğlu, Ali İbiş. Bu isimlerin, Güllüce'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması için Recep Tayyip Erdoğan'la yoğun kulis içinde oldukları bildiriliyor. Güllüce ismi aslında Tuzla Belediye Başkanı olarak kamuoyu tarafından biliniyor. Kardeşi Yrd. Doç. Dr. Medine Güllüce, Atatürk Üniversitesi'nde öğretim üyesi. İdris Güllüce, önem verdiği kütüphanesi, çok okuması ve güllere olan düşkünlüğüyle biliniyor. Anadolu'nun güllerini toplayıp bahçe işiyle uğraşması onun en önemli hobisi. Hatta İstanbul'a başkan olursa, ilk iş olarak da gül ağırlıklı bir İstanbul yaratmayı düşündüğü söyleniyor.

Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya ise adaylık için en fazla para harcayan isim olarak öne çıkıyor.
Performansıyla aday adayı olarak seçilen Kaya'nın, sakalını kesmesi bile zihnen bu işe ne kadar hazırlandığının göstergesi olarak düşünülüyor. Zaten temayül yoklamalarında da üç adaydan biri olarak adı öne çıktı. Kaya seçim ofisi olarak kendi belediyesini kullanıyor. Erol Kaya parti dışındaki etkili çevrelerle de geliştirdiği iyi ilişkilerle de göze batıyor.

Tabii adaylar arasında Veysel Eroğlu sanki kaybetmeye namzet bir profil arz ediyor. Daha başından veto yediği konuşuluyor. DSİ Genel Müdürlüğü'nden istifa ettiğinde Erdoğan'ın bunu onaylamadığı kulislere yansımış durumda. AKP'li kaynaklar, "Veysel Eroğlu, Başbakan'a rağmen aday oldu. DSİ Genel Müdürlüğü'ne getirdik, 3 ay sonra niye istifa ediyor şeklinde tepkisine rağmen aday oldu. Vetolu bir pozisyonu var adeta Eroğlu'nun" deniyor. Eroğlu, Fındıkzade'deki seçim ofisinde rutin propaganda faaliyetlerini yürütüyor.

Aslında adaylar arasındaki yarış son derece olgun biçimde geçiyor. Kıran kırana yarışta, belden aşağı vurma yöntemi asla kullanılmıyor. Çünkü Erdoğan'ın "Olgun ve sağduyulu biçimde bu yarışı yürütün" talimatına tüm adaylar Erdoğan'ın gözüne girebilmek adına riayet ediyorlar, centilmenlikten asla taviz vermemeye çalışıyorlar.

Kadir Topbaş, İdris Güllüce, Erol Kaya, Veysel Eroğlu dışında Bahattin Kocaman da aday adayı, Bitlisli bir müteahhit olan Kocaman'ın ANAP delegesi olması da ilginç. Ancak kendisine hiçbir şans verilmiyor. Tabii 6. aday Ümit Özerol. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı olan Özerol da fazla şans tanınmayan aday adaylarından biri. Tabii halen ortada kalmış gibi görünen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın AKP'den aday olmasının artık çok zor olduğu kesinleşmiş gibi. Recep Tayyip Erdoğan'la yollarının artık ayrıldığını söylemek herhalde yanlış olmaz.

Bu arada AKP'nin favori gösterilen adaylarından biri olan Kadir Topbaş'la görüşme çabalarımızın sonuçsuz kaldığını söylemekte yarar var. Çünkü kendisinin yoğunluğu danışmanları tarafından gerekçe gösterildi. Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı ile ilgili sorularımızı kendisine yöneltemedik.

Kaynak: www.tempodergisi.com.tr

Günün Önemli Haberleri