İstanbulluya çifte kazık!

Abone ol

Dubai Towers'ın inşaat alanını artırılırken, araziyle ilgili söz hakkı da Meclis'ten alınıp Topbaş'a verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin son kararıyla Dubai sermayesinin kârı arttırıldı. İstanbullularsa altyapı masrafı yüzünden borçlu bile çıkabilir!

Yeni imar planlarıyla 'Dubai Towers'a mevcut arazide iki kat yapılaşma izninden turizm teşviklerine kadar büyük ayrıcalıklar da sunuldu. Ancak bu durumdan kârlı çıkan belediye değil Dubai sermayesi oldu. Mevcut ortaklık anlaşmasına göre kulelerde sadece yüzde 20 pay alacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hiçbir ortaklığa gitmeden arazisini sadece açık artırma yoluyla satsa dahi çok daha fazla kâr edebilir ve altyapı maliyetinden de kurtulabilirdi. Bu arada İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın yeni aldığı 'Gayrimenkul Satış Yetkisi'yle Dubai Towers'ta Büyükşehir Meclisi'ni devre dışı bıraktığı ortaya çıktı.
Büyükşehir Belediyesi'yle Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşit El Maktum'un şirketi Dubai International Properties'in (DIP) yaptığı işbirliği protokolüne göre, iki tarafın ortak olduğu ve yüzde 49'u halka açık gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurulacak. Kalan yüzde 51'lik payda Dubaililer 'ana hissedar' olarak yer alırken, 20'yi bulması beklenen projeyle 5 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Her proje için kurulacak ayrı şirketlerdeki ortaklık oranları projeye göre değişecek, ancak tüm projelerde nihai kararı Dubaililer verecek.
Zeytinburnu, Kartal, Tuzla ve Zincirlikuyu'da benzer yatırımları hedefleyen ortaklığın ilk projesi 'Dubai Towers'. İBB'nin Levent'teki 46 bin metrekarelik eski İETT garajında yapılacak 300 metrelik iki kulenin inşaatlarının 500 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Arazi bedeli olaraksa 100 milyon dolar belirlendi. Buna göre kuleleri inşa edecek Dubaililer yatırımdan yüzde 80 pay alırken, arsayı sunan belediyenin payı yüzde 20'de kaldı.

Astarı yüzünden pahalı
İBB Meclisi'nde önceki gün kabul ettiği yeni imar planıyla, 120 bin metrekarelik üç bodrum katı yasal inşaat alanı dışında tutularak Dubai Towers'a ek inşaat alanı sağlandı. 'Çekme alanı' olarak tabir edilen bölümler düşüldüğünde Dubai Towers'ın kazandığı ek inşaat alanı 97 bin metrekareye ulaşıyor. Toplam değeri 1,6-2 milyar dolara ulaşan Dubai Towers'ta yüzde 20 payı bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi de buna göre 320-400 milyon dolarlık gayrimenkule sahip olacak.
Bilim adamları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, belediye meclis üyeleri ve belediye bürokratlarının itirazları da bu noktada yoğunlaşıyor. Belediyenin Dubai Towers'tan alacağı pay, belki de kulelerin yaratacağı yeni atık su, içme suyu, doğalgaz, aydınlatma, haberleşme, metro, karayolu, kavşak gibi altyapı masraflarının bile altında kalacak.

Anlaşma yok, temel atma haziranda!
İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar, Dubab Kuleleri'yle kurulan ortaklık yapısının değişmesi gerektiğini savunuyor. Belediyenin açık artırmalı ihaleyle bile arsa satışından 500 milyon dolara ulaşan bir gelir elde edebileceğini belirten Akar, araziye 100 milyon dolar değer biçilip Dubai Towers'ta yüzde 20 pay alınmasına tepki gösterdi.
Kuleleri 'Turizm Alanı'na sokan yeni imar planlarıyla arazinin ihaleye çıkarılıp Dubai Holding dışındaki şirketlerin almasının da önüne geçilmiş oldu. Ortada henüz gayrimenkul ortaklık anlaşması ve arazi devri anlaşması bile yok ama Dubai Holding yaptığı açıklamalarda haziran ayında Dubai Towers'ın temelini atacağını duyuruyor. Kulelerin broşürleri de satış ofislerinde dağıtılıyor. İBB Başkanı Topbaş, Dubaililerle yapılmış resmi bir anlaşma olmadığını ısrarla vurguluyor.

Kulelerde bir skandal daha
Dubai Towers'taki son skandalsa, Başkan Topbaş'ın meclis üyelerine bilgi vermeden meclis üyelerinden aldığı satış yetkisi oldu. İBB Meclisi'nin çarşamba günkü oturumunda gündeme gelen 156 numaralı raporla bazı gayrimenkullerin satış yetkisinin Meclis'ten Topbaş'a verilmesi istendi. CHP'li meclis üyeleri bu gayrimenkullerin ne olduğunu incelemek için zaman istedi, ancak bu istek red- edildi. Ve dün ortaya çıktı ki, Başkan'a verilen izin Dubai Towers'ın bulunduğu arazinin satış yetkisiydi. Topbaş, Dubai Towers imar planı olan 169 nolu rapor oylanmadan önce, 156 no'lu raporla 46 bin metrekare arazinin tüm satış yetkisini üzerine aldı.
Dün olaya sert tepki gösteten CHP'li Akar, "Mızrak çuvala sığmaz. Bu kararla meclisi devre dışı bırakan Başkan, isterse araziyi encümene devreder, isterse gayrimenkul yatırım ortaklığına ayni sermaye olarak verebilir" dedi. AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu'ysa 'tepki'ye sert tepki gösterdi: "Bu arazinin kime satılacağı yazılı değildir. Dubaililer yazmıyor. İmarı artınca belediye kazancı artacak. Başkana satma yetkisi verilmiştir, belediyenin menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapacaktır. Keşke adı İsrail olsaydı, hiçbir tartışma olmazdı. Biz bir yere mızrak saklamayız, kendilerinde mızrak varsa nereye saklarsa saklasınlar."

'Kimseye özel bir ikram yapılmadı'
Basında çıkan haberler üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise "Halen belediye mülkiyetinde bulunan Levent'teki arsanın imar durumunun belirlenip, değerlendirilmesinden doğacak artı değer istanbulluların olacaktır. Kimseye özel bir ikram değildir" denildi.

Günün Önemli Haberleri